Jump to content

Analitichar

Korisnik
  • Broj objava

    103
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nema na čemu. Koliko mi je poznato OTP banka ima obradu prekoračenja dvaput godišnje, u travnju i listopadu, odnosno prekoračenje vrijedi šest mjeseci. Ako vam je sad smanjeno, neće ga ukidati ili smanjivati do listopada. Nisam klijent OTP banke ali vjerujem da vam piše u mobilnom bankarstvu ili na izvodima, tj. do kad vrijedi to smanjeno prekoračenje. Do onda ste bez brige, i banka ga neće ukidati neovisno o blokadi. Bitno je i jeste li prešli s prešutnog na dopušteno prekoračenje? Ma nije blokada tako strašna, ali razumijem da je želite izbjeći. Kredis bi po mojem iskustvu trebao biti OK, trebali bi se moći dogovoriti s njima za odgodu dospijeća bez problema. Je li vam rata već dospjela?
  2. Ne, blokada se ne vidi u OSR-u (HROK). U OSR-u se vide podaci koje razmjenjuju kreditne institucije (banke, pojedina leasing društva i kartična društva), ali blokada FINA-e se ne vidi ako nije nastala radi, primjerice, kredita ili kartice. U gornjem slučaju ako gđa. nastavi plaćati kredit i karticu uredno, ostati će uredna u kreditnom izvješću. Ako će imati blokadu samo radi internet pozajmice, nakon podmirenja/deblokade potrebno je pričekati kratki period od tri do šest mjeseci za novi kredit, jer će se blokada vidjeti na prometu računa i platnim listama (zaštićeni račun). Referirao bih se na ove postojeće kreditne proizvode koje gđa. koristi. Kredit se naplaćuje s plaće i ima prednost, on ostaje uredan. Karticu treba plaćati i dalje, a prekoračenje može, ovisno o banci, otplatiti na 12 rata. Tako će i dalje ostati uredna u OSR izvješću. Ovisno o tome koja je banka izdala kreditnu karticu, moguće da će je moći koristiti i dalje, usprskos blokadi računa. Kartičari (PBZ Card i Erste Card Club) ne blokiraju kartice automatski, a što se banaka tiče to svaka ima za sebe uređeno.
  3. Sve jasno, puno hvala na korektnim i dobrim odgovorima, puno ste mi pomogli. Lp!
  4. Puno hvala! Znači i dalje maloljetnik ostaje redovni učenik srednje škole i nema nikakvih promjena, odnosno sklapanja takve vrste ugovora nema nikakvog utjecaja na školovanje ili bilo što drugo? Zanima me je li potrebno prijaviti u školu sklapanje ugovora ili kamo već? Može li roditelj očekivati kakav poziv na razgovor u CZSS?
  5. U pitanju je ugovor o radu na određeno, potpisivao bi se mjesečno. Ima li kakve razlike ako se radi o ugovoru na određeno ili neodređeno u ovom slučaju?
  6. @Medački to što niste čuli da su nekoga ovršili u inozemstvu ne znači da se to ne događa u praksi. Za značajan dug kao vaš gdje cijelo vrijeme teku zatezne kamate, banka mi se vrlo lako mogla odlučiti na pokretanje postupka u inozemstvu, tim više budući da imaju i vaše podatke o adresi u Austriji (ali to bi im svakako izdao MUP na zahtjev). Proučite malo Europski ovršni naslov - Uredba (EZ) br. 805/2004.
  7. Zahvaljujem @Borbena7! Moguć je rad i tijekom školske godine? Kako to ide onda što se tiče doprinosa i ostalog? Sve kao i punoljetna poslovno sposobna fizička osoba zaposlena na redovni ugovor o radu?
  8. Pozdrav! Zanima me može li maloljetnik, uz suglasnost zakonskog zastupnika, zaključiti s poslodavcem ugovor o radu? Maloljetnik je u redovni učenik srednje škole i ima 17 godina. Mislim da je to teoretski moguće, barem prema stavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, citiram s njihove stranice: "Sukladno članku 20. Zakona o radu (Narodne novine, br. 93/13, 127/17, 98/19 i 151/22) maloljetnik s petnaest godina i stariji od petnaest godina, osim onoga koji pohađa obvezno osnovno obrazovanje, može se zaposliti uz ovlaštenje zakonskog zastupnika, dakle roditelja ili skrbnika. Roditelj odobrenje daje samostalno, dok skrbnik navedeno ovlaštenje može dati samo na temelju prethodnog odobrenja tijela nadležnog za poslove socijalne skrbi." Cijeli tekst je dostupan na linku: https://uznr.mrms.hr/zaposljavanje-maloljetnika/. U čl. 20. ZOR-a se inicira da se maloljetnik uz suglasnost može bez problema zaposliti, a prema čl. 19. ZOR-a bitno je samo da maloljetnik ne pohađa osnovno obrazovanje, što je u konkretnom slučaju i točno budući da srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj nije obavezno. Citiram čl. 19.: "Osoba mlađa od petnaest godina ili osoba s petnaest i starija od petnaest, a mlađa od osamnaest godina koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje, ne smije se zaposliti.". Znači - moguće je da se maloljetnik koji je redoviti polaznik srednje škole zaposli na ugovor o radu? Radi se o radu tijekom školske godine, paralelno sa školovanjem. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
  9. Ne. Ovrha se također provodi na mirovini (nevezano za njezin iznos) sukladno čl. 173. Ovršnog zakona.
  10. Je li proveden ostavinski postupak? Trebamo malo više informacija o kreditu, je li osiguran hipotekom, policom osiguranja i slično?
  11. Ako su vam obje ovrhe u redu naplate (na Očevidniku neizvršenih osnova za plaćanje) na Fini, po uplati na blokiran račun sve se odblokirava automatski ako je iznos dostatan za pokriće blokade. Ako su vam ovrhe zbirno npr. 500 eura a legne na račun 1000, ovih 500 “pomete” blokada a s ostatkom raspolažete čim Fina povuče sredstva.
  12. Hvala Vam još jednom na pomoći. Lijep pozdrav
  13. Hvala Vam na odgovoru. Znači li to da ću morati ići na ročište i praktički pokrenuti parnicu ili je dovoljno da sudu dostavim podnesak?
  14. Pozdrav, da ne otvaram novu temu. Imam dugovanje prema banci temeljem otkazanog nenamjenskog kredita. Banka je na Finu poslala zadužnicu tog kredita te je poslodavcu dostavljena Izjava o zapljeni po pristanu dužnika (po čl. 202. OZ). Banka se putem računa ne naplaćuje jer nije prva u redu čekanja za naplatu. Poslodavac uredno skida dug s plaće i stanje duga se smanjuje. Zanima me mora li banka sad povući zadužnicu s Fine pošto se uredno naplaćuje putem plaće?
  15. Kad Fina zaprimi osnovu za plaćanje na teret vašeg OIB-a, provjerava se postoje li raspoloživa sredstva na vašim računima te banka po nalogu Fine plijeni sredstva. Ako na računima imate dovoljno sredstava, računi se ne blokiraju nego se samo skinu i prebace na podračun, a nakon 60 dana prebacuju ovrhovoditelju (odnosno ranije ako u Fini date suglasnost za prijenos sredstava).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija