Jump to content

Analitichar

Korisnik
  • Broj objava

    101
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Analitichar objavio

  1. Sve jasno, puno hvala na korektnim i dobrim odgovorima, puno ste mi pomogli. Lp!
  2. Puno hvala! Znači i dalje maloljetnik ostaje redovni učenik srednje škole i nema nikakvih promjena, odnosno sklapanja takve vrste ugovora nema nikakvog utjecaja na školovanje ili bilo što drugo? Zanima me je li potrebno prijaviti u školu sklapanje ugovora ili kamo već? Može li roditelj očekivati kakav poziv na razgovor u CZSS?
  3. U pitanju je ugovor o radu na određeno, potpisivao bi se mjesečno. Ima li kakve razlike ako se radi o ugovoru na određeno ili neodređeno u ovom slučaju?
  4. @Medački to što niste čuli da su nekoga ovršili u inozemstvu ne znači da se to ne događa u praksi. Za značajan dug kao vaš gdje cijelo vrijeme teku zatezne kamate, banka mi se vrlo lako mogla odlučiti na pokretanje postupka u inozemstvu, tim više budući da imaju i vaše podatke o adresi u Austriji (ali to bi im svakako izdao MUP na zahtjev). Proučite malo Europski ovršni naslov - Uredba (EZ) br. 805/2004.
  5. Zahvaljujem @Borbena7! Moguć je rad i tijekom školske godine? Kako to ide onda što se tiče doprinosa i ostalog? Sve kao i punoljetna poslovno sposobna fizička osoba zaposlena na redovni ugovor o radu?
  6. Pozdrav! Zanima me može li maloljetnik, uz suglasnost zakonskog zastupnika, zaključiti s poslodavcem ugovor o radu? Maloljetnik je u redovni učenik srednje škole i ima 17 godina. Mislim da je to teoretski moguće, barem prema stavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, citiram s njihove stranice: "Sukladno članku 20. Zakona o radu (Narodne novine, br. 93/13, 127/17, 98/19 i 151/22) maloljetnik s petnaest godina i stariji od petnaest godina, osim onoga koji pohađa obvezno osnovno obrazovanje, može se zaposliti uz ovlaštenje zakonskog zastupnika, dakle roditelja ili skrbnika. Roditelj odobrenje daje samostalno, dok skrbnik navedeno ovlaštenje može dati samo na temelju prethodnog odobrenja tijela nadležnog za poslove socijalne skrbi." Cijeli tekst je dostupan na linku: https://uznr.mrms.hr/zaposljavanje-maloljetnika/. U čl. 20. ZOR-a se inicira da se maloljetnik uz suglasnost može bez problema zaposliti, a prema čl. 19. ZOR-a bitno je samo da maloljetnik ne pohađa osnovno obrazovanje, što je u konkretnom slučaju i točno budući da srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj nije obavezno. Citiram čl. 19.: "Osoba mlađa od petnaest godina ili osoba s petnaest i starija od petnaest, a mlađa od osamnaest godina koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje, ne smije se zaposliti.". Znači - moguće je da se maloljetnik koji je redoviti polaznik srednje škole zaposli na ugovor o radu? Radi se o radu tijekom školske godine, paralelno sa školovanjem. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
  7. Ne. Ovrha se također provodi na mirovini (nevezano za njezin iznos) sukladno čl. 173. Ovršnog zakona.
  8. Je li proveden ostavinski postupak? Trebamo malo više informacija o kreditu, je li osiguran hipotekom, policom osiguranja i slično?
  9. Ako su vam obje ovrhe u redu naplate (na Očevidniku neizvršenih osnova za plaćanje) na Fini, po uplati na blokiran račun sve se odblokirava automatski ako je iznos dostatan za pokriće blokade. Ako su vam ovrhe zbirno npr. 500 eura a legne na račun 1000, ovih 500 “pomete” blokada a s ostatkom raspolažete čim Fina povuče sredstva.
  10. Hvala Vam još jednom na pomoći. Lijep pozdrav
  11. Hvala Vam na odgovoru. Znači li to da ću morati ići na ročište i praktički pokrenuti parnicu ili je dovoljno da sudu dostavim podnesak?
  12. Pozdrav, da ne otvaram novu temu. Imam dugovanje prema banci temeljem otkazanog nenamjenskog kredita. Banka je na Finu poslala zadužnicu tog kredita te je poslodavcu dostavljena Izjava o zapljeni po pristanu dužnika (po čl. 202. OZ). Banka se putem računa ne naplaćuje jer nije prva u redu čekanja za naplatu. Poslodavac uredno skida dug s plaće i stanje duga se smanjuje. Zanima me mora li banka sad povući zadužnicu s Fine pošto se uredno naplaćuje putem plaće?
  13. Kad Fina zaprimi osnovu za plaćanje na teret vašeg OIB-a, provjerava se postoje li raspoloživa sredstva na vašim računima te banka po nalogu Fine plijeni sredstva. Ako na računima imate dovoljno sredstava, računi se ne blokiraju nego se samo skinu i prebace na podračun, a nakon 60 dana prebacuju ovrhovoditelju (odnosno ranije ako u Fini date suglasnost za prijenos sredstava).
  14. To im je i modus operandi, kako kaže i Borbena7, uglavnom svi odobravaju zajmove bez ikakvih instrumenata osiguranja, a kad otkažu ugovor onda predaju predmet javnom bilježniku. Ishode ovršnost i kroz neko vrijeme preko Fine blokiraju račune. Tijekom cijelog perida nazivaju, traže uplatu, ekstremno su neljubazni i bahati… I nemojte se zamarati s time što kažu telefonisti, uglavnom lupetaju gluposti i nisu upoznati s osnovnim pojmovima koje rabe (u kontekstu ovrhe). Ako vas budu nazivali, recite im da iskoriste pravo naplate u ovršnom postupku i možete poklopiti. Sretno!
  15. Credit Point One ne traži Izjavu o zapljeni po pristanku dužnika za zajam. Jesu li već pokrenuli ovršni postupak ili za sad samo zovu?
  16. Ne. Osiguravajuća društva ne razmjenjuju podatke u OSR sustavu. Popis voditelja obrade osobnih podataka imate na stranici Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK) pod čijom ingerencijom je OSR.
  17. Znači još nikakav postupak nije pokrenut? Banka i APN ne znaju za kršenje ugovornih odredbi? U kojoj banci ste uzeli kredit?
  18. Jeste li obavljali djelatnost u tom stanu ili je bio samo sjedište? Jeste li naplaćivali najam ili ste sjedište iznajmljivali bez naknade?
  19. Poštovani, jedna agencija za naplatu potraživanje je otkupila moje dugovanje koje sam imao prema telekom operateru. Radilo se o mobilnoj usluzi. Računi za koje je danas podnesen prijedlog za ovrhu su datirani s dospijećem 04.03.-04.07.2022. Vjerujem da je to u zastari. Međutim, zasebno na izvatku otvorenih stavaka (koji je agencija dostavila kao vjerodostoju ispravu) imam navedenu stavku uređaj s dospijećem 04.07.2022. Što mi je činiti po ovom pitanju? Je li nastupila zastara i za uređaj?
  20. Samo je vaša odluka kako ćete i hoćete li otplaćivati dugovanje ako već nema nezaštićenih primanja odnosno priljeva iz kojih se zakonski mogu naplatiti.
  21. Ako su vam sva primanja doista zaštićena u cijelom iznosu ne vidim “temelj” za novi kredit. To je banci rizično pošto se nemaju iz čega zakonski naplatiti (ako vam primanja ne podliježu ovrsi) a vide i neurednosti po postojećim obvezama. Druge banke imaju opcije reprograma, izgleda da vaša nema. Vi uvijek možete dobivati zaštićena primanja na račun u drugoj banci a PBZ-u mjesečno plaćati prema svojim mogućnostima.
  22. Prema svemu što ste napisali vjerujem da se kod vas radi o internoj blokadi. To je uređno OUP i ugovorom o kreditnoj kartici/kreditu, sigurno imate tu stavku (ja imam). Kao što vam je savjetovatno, najbolje bi bilo da otvorite račun u drugoj banci, a kada ova prva banka pokrene ovrhu na Fini možete otvoriti zaštićeni račun i primati zaštićeni dio na njega. Ali pazite, ako je kredit aktivan odnosno ugovor još nije otkazan, banka može podići kamatnu stopu ako ste se ugovorom obvezali primati primanja kod njih, također piše u ugovoru. O kojoj banci se radi?
  23. Ovrhovoditelj. Sve standardno, JB rješenje o ovrsi i nakon pravomoćnosti ovrhovoditelj je dostavlja FINA-i na postupanje. U slučaju zadužnice isto ovrhovoditelj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija