Jump to content

Davor80

Korisnik
  • Broj objava

    164
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Davor80 je na 19. lipnja 2022 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Davor80 objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Kod prebacivanja novca s računa na račun u obitelji, uvijek pazimo samo da ne prelazimo maksimalno dozvoljen iznos zbog kojeg navodno obavezno dolazi do provjere zbog sumnje na pranje novca ( nekih stotinjak tisuća kuna, koliko je sad, zbilja ne znam). Nemojte prebacivati sve odjednom, ali čisto predostrožnosti radi, ako je ikad itko imao ikakvih problema. Mi nikad. Maksimum je bio deset tisuća eura u jednoj transakciju unutar iste banke.
  2. Možete prodati bilo kome. Gradu je apsolutno nebitno tko je vlasnik zemljišta od kojeg mora otkupiti zemljište kada bude gradio prometnicu.
  3. Od države svakako straha nema, možda neki spor s njim osobno ako začepite cijev pa mu na parkiralištu nastane bazen. Postoji poprilična vjerojatnost i da bi ograđivanje parcele izazvalo reakciju. U članku 102. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima spominje se čak obaveza ograđivanja vlastite nekretnine. Imate kakvu kućicu gore? Ako po zakonu morate napraviti ogradu, kako Vas itko može prisiljavati da ga kršite?
  4. Na Vašem bih mjestu svakako pogledao na https://oss.uredjenazemlja.hr/map ( katastar, gruntovnica), ima li na zemljištu ucrtanog ili zabilježenog statusa javnog vodnog dobra ( negdje nekada tamo otprije), a ako nema, možete mirno spavati. Ostatak mog komentara ne morate ni čitati, ali da ne pišem opet ako se pojave kakve nejasnoće. Prvo bi tu ilegalnu cjevčicu morali legalizirati, a nakon toga i proglasiti javnim vodnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske na upravljanju Hrvatskih voda. To bi podrazumijevalo i izvlaštenje uz isplatu naknade, pri čemu vlasnik ne mora dati suglasnost, ali ima pravo pokretanja upravnog spora, a vidim da se može u Gruntovnicu staviti i zabilježba prigovora. Ako se fizički suprotstavite ulasku radnika Hrvatskih voda na, nekim čudom, tako izvlaštenu Vašu parcelu ( ili njen dio), odnese Vas interventna policija. Izmjesti, pomakne, neki od tih izraza bi vjerojatno bio adekvatniji. Bolje uzmete novce i zaboravite na cijelu priču, ali prije toga se obavezno konzultirate s odvjetnikom. San svih snova za novinare, a noćna mora za svakog onog birokratu koji bi od lokalnog šerifa dobio nalog da u ovakvom slučaju pokrene postupak izvlaštenja pred Vladom RH. Izuzetno nestvarno zvuči. No, ipak se ovoj zemlji tepa da je zemlja čuda, pa uzmimo to sve skupa s određenom rezervom.
  5. Da nije pobrkao nadležnost Hrvatskih voda s onima Vodoopskrbe i odvodnje? Vidi se da je stručan. Ubacio je ilegalno cijev u zemlju pa sad tvrdi da ima nekakva prava, da će čak država stati na njegovu stranu i Vama uzeti zemljište. Vrlo maštovito od njega.
  6. Kod nas je na vlasniku stana jedino da o kvaru obavijesti predstavnika stanara i majstore pusti u stan kada dođu ( ako kod njega curi ili pušta). Predstavnik stanara poziva majstora s liste sposobnih izvoditelja upravitelja zgrade. Ne vidim kakva je to još dodatna komunikacija neophodna, jer i mi smo imali sumnjivog predstavnika kojeg smo se na svu sreću riješili. Procedura je prilično jednostavna pa nema potrebe za bilo kakvom suvišnom komunikacijom.
  7. Ispravno ste zaključili da je problem u zgradi. Kod nas se u kupaonici povremeno čuje gugutanje golubova, ali ne mogu ući ni u dimnjak, a ni u ventilaciju. Vjerojatno sviju gnijezdo negdje na krovu. Tako je kad se zgrada izgradi i održava u skladu s propisima, bar u tom dijelu. Možda je dobro rješenje promjena upravitelja zgrade, jer kad god je kod nas bilo problema ( pucanje vodovodne cijevi u haustoru, curenje vode na vertikali ili horizontali, curenje terase), upravitelj bi idući dan ili čak za nekoliko sati ( hitne intervencije) poslao svoj tim, odnosno predstavnik stanara bi pozvao neku od firmi za intervencije s popisa ponuđenih od strane upravitelja. Istina, sad čekamo već tri mjeseca da nam jedna od tih upraviteljevih firmi zamijeni neispravnu vodovodnu uru u stanu, tako da očigledno ništa nije savršeno. Dok god predstavnik stanara može obračunati potrošnju vode bez nje, bit će da nije neki problem kao ovo s golubovima. Tu bi, vjerujem, odmah dotrčali. No, nije da se radi besplatno, a novca na računu pričuve kao nikada prije. Da nije tu možda problem? Možda predstavnik stanara ima neke svoje financijske prioritete pa štedi i na bitnim stvarima? Naš bivši je imao fiksaciju na Bandićeve fasade. Za to je moralo biti, a kad je trebalo ugraditi termoizolaciju na zajedničku terasu nama iznad glave, e tada više "nije bilo".
  8. Mene bi ovdje puno više zanimalo ima li susjed ikakve papire za tu svoju šupu. Pretpostavit ću da se radi o građevini s krovom i zidovima. Kažete da je ogromna. Ovdje se radi o bar dvostruko većoj kvadraturi od one dozvoljene zakonom. Provjerite da li je ucrtana na katastarskom planu, možda i u Gruntovnici da li se spominje kakav legalan objekt te površine. Prijavite ga građevinskoj inspekciji. Novac za mjernika je bačen u smeće, jer ako se uistinu radi o nelegalno izgrađenom objektu, bolje da angažirate odvjetnika koji će raditi pritisak na građevinsku inspekciju ako ih sami ne uspijete izvući na teren, čak ni s požurnicama.
  9. To je građevna čestica na kojoj smijete izgraditi samo zabavni park. Ako nekim čudom imate takve poslovne planove, upala vam je žlica u med. Alternativa je čekanje kupca koji bi jednog lijepog dana od Vas otkupio zemljište pa ga priveo namjeni u skladu s odredbama UPU-a. Ovdje kod nas u Zagrebu to znači da ćeš prije smrt dočekat. Sve što nije S, M ili K zona znači propalu priču po vlasnika. Ima na tisuće kvadrata zemljišta u Z, R ili čak u zoni javne namjene, a može umrijeti kao teška sirotinja. To se zove planiranje razvoja grada. Zamisli se osamdesetih, a ne provede se ni do 2023.
  10. Bojim se da se nismo sasvim razumjeli. Koliko sam shvatio, Vi govorite o promjeni katastarske kulture na zemljištu ( iz šume u pašnjak), a ja o prenamjeni zemljišta iz (ne)građevinskog u građevinsko ( ono što Vas u principu zanima, jer planirate graditi). Izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Visa ( osobito pripadajuća karta) bi trebali razjasniti većinu nejasnoća. Pratite službenu stranicu pa kad najave izmjenu prostornog plana, priložite svoj zahtjev da želite prenamjenu iz zaštitne šume/šume posebne namjene u građevinsku zonu. Jedino je važna namjena zemljišta, da li je građevinska ili pak nije. To da li je katastarski pašnjak, voćnjak ili vinograd se obriše potezom pera službenika u gradskoj upravi, ali tamo negdje daleko u budućnosti, kad dođete u fazu dobijanja građevinske dozvole, nakon mogućeg prihvaćanja Vašeg zahtjeva za prenamjenu. Treba biti optimističan. Ionako nekog izbora nemate.
  11. Da, bila su to takva nekakva ružna vremena gdje smo mi koji smo živjeli poštujući zakone ove zemlje u pravilu dobijali po nosu podnoseći besmislene zahtjeve za prenamjenu zemljišta koji su nam uredno odbijani, dok su drugi nesmetano ilegalno gradili u zelenom pojasu ili čak na zemljištu desetljećima GUP-om predviđenim za groblje, pa na kraju sve to legalizirali. Mi sad možemo samo sjest i plakat. Eto, iskreno se nadam da ćete uspjeti u svom naumu, ali zbilja ne vidim kako.
  12. Prije desetak godina susjedu je nekoliko dana tulio alarm, aktivirao bi se bar jednom u sat vremena i davao zvučne i svjetlosne signale nekoliko minuta, čak i usred noći. Otišli ljudi na more. Dolazili su vatrogasci i policija, i to bar pet puta, ali nisu provalili. Mislim da je to bio ipak puno veći problem od laveža psa. Provališ u strahu za život stanara, a ne da nečiji alarm terorizira susjedstvo, pa sami susjedi počnu razmišljati kako riješiti problem. Ako provalim ja kao građanin kako bih se poigrao s kliještima za rezanje žice ili mu zavitlam ciglu na prozor ili vrh krova u trenucima krajnjeg očaja, bit će problem. Da, bilo je uistinu jako ružno. Ne razumijem zašto je policija mirno trpjela višestruka pozivanja i izlazak na takve besmislene intervencije gdje izgleda smiju samo zvoniti na ulazu. Zar je vlasnik netko jako važan? Možda je u međuvremenu policija dobila nova uputstva za postupanje u ovakvim situacijama?
  13. Ako je zahtjev za izdavanje lokacijske/građevinske dozvole podnesen prije 10. 3. 2021. onda nije dužan. Postoje i nekoliko izuzetaka u zakonu tako da bez stručnog uvida u građevinsku dozvolu nećete daleko stići. Ako nije ispoštovana, uvijek postoji mogućnost prijave nekoj od inspekcija. Građevinskoj za početak.
  14. Što kaže odvjetnik? Zaspao je u sudnici ili ga niste ni angažirali? Ovo su ozbiljne stvari.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija