Jump to content

Talasia

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na odgovoru. Moze li prvi nasljednik, ovaj kojem je kuca ranije poklonjena, zahtijevati da tu razliku do nuznog dijela drugog nasljednika namiri iskljucivo u novcu ili drugi nasljednik ima pravo traziti dio ranije poklonjene kuce koji odgovara razlici do namirenja nuznog dijela? Kakva je praksa u slucaju procjenitelja vrijednosti ostavine, to se radi uobicajeno, ili samo kada nema dogovora medju nasljednicima? Mogu li uzeti privatnog procjenitelja ili sud salje vlastitog?
  2. Za kucu je vrijednost tocna, za zemljiste sam bubnuo vrijednost. Upravo gledam, realnija vrijednost zemljista bi bila oko 30 000 EUR prema oglasima za slicna zemljista na toj lokaciji. Kakva bi tada bila situacija u mom slucaju? Ili da mi dadete formulu po kojoj se racuna? Dolazi li inace prilikom ostavinske neovisni vjestak provesti procjenu vrijednosti nekretnina?
  3. Postovani, mozete li molim vas objasniti na mom primjeru? Darovnim ugovorom bi se prvom djetetu poklonila nekretnina vrijednosti 100000 EUR, a iza smrti roditelja bi ostalo zemljiste vrijednosti 50000 EUR kojeg bi se prvo dijete, koje bi darovnim ugovorom ranije dobilo kucu, potpuno odreklo u korist drugog djeteta. Ostale imovine za nasljedstvo nema. Na koliki dio ranije poklonjene kuce drugo dijete ima pravo u takvom slucaju i ima li pravo traziti vlasnicki dio ili iskljucivo protuvrijednost tog udjela u novcu koju mu prvo dijete mora isplatiti?
  4. Roditelj bi prepisao kucu na jedno dijete darovnim ugovorom, a drugu nekretninu bi oporucno ostavio drugom djetetu. Prvo dijete se odrice te druge nekretnine i zeli da u cijelosti pripadne drugom djetetu. Roditelj prepisanu kucu ne bi spominjao u oporuci ili bi napisao da zeli da ostane prvom djetetu (koje je u biti postalo vlasnik darovnim ugovorom). Koliki je u takvom slucaju nuzni dio za kucu koja je prepisana na prvo dijete i je li on povrijedjen? Hvala na javljanju
  5. Roditelj bi darovnim ugovorom prepisao nekretninu na prvo dijete. Moze li drugo dijete nakon smrti roditelja osporavati to vlasnistvo prvog djeteta i traziti dio te nekretnine? Ta nekretnina nije jedina imovina kojom roditelj raspolaze i iza smrti bi ostalo druge imovine koja bi isla na ostavinsku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija