Jump to content

Barbi Barbs

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Barbi Barbs objavio

  1. Imam istu situaciju, samo sam zbog neznanja mislila da mogu prijaviti to što sam radila u poreznoj prijavi i platit porez kad dode rjesenje (što i dalje planiram napraviti) bez da bude neke kazne... Imala sam primitke na tekuci i ziro racun i znam da se vidi sve (ispod 15000 kn sto se tog tice)... Zanima me da li ako ja to prijavim u prijavi ce mi odmah dati kaznu ili ce se gledat blagonaklono prema cinjenici da zelim platiti porez i da sam ga od starta htjela platiti (nisam znala za postojanje pausalnog obrta do prije par tjedana, i sad ga planiram otvoriti, a bojim se ako dobim kaznu da ga necu moci otvoriti)? Ne znam kako bi to uopce prijavila s obzirom na tekuci i ziro i kako to objasniti?? Ne zelim se dovoditi u situaciju da mi to bude nerijeseno prije otvaranja obrta... Dio prosle godine sam radila pa je poslodavac bivsi vec vjerojatno podnio prijavu za taj dio kod njega, pa me zanima da li ja mogu to naknadno prijaviti? Cula sam i da postoji neki iznos koji je godisnje neoporeziv, pa da li to ulazi u to pa se ne mora nista raditi? Hvala unaprijed na svim odgovorima!
  2. Hvala. Možete li mi još reći da li postoji neki rok u kojem ne bi smjela darovati nekretninu otkad sam stekla vlasništvo da slučajno JA na kraju ne moram platiti porez jer sam otuđila prije roka (nešto mi zvoni da postoje neki rokovi kako bi se spriječilo raspolaganje konstantno sa nekretninom, no možda griješim, vlasnica sam već 4 godine i 8 mjeseci i jedini rok koji je bio meni uvjet je da ne raspolažem nekretninom tri godine od nastanka porezne obveze inače plaćam porez na prvu nekretninu kojeg sam bila oslobođena)? Znači želimo situaciju u kojoj NITKO od nas ništa od poreza i davanja ne mora plaćat osim ono za bilježnika... Također, da li da u ugovor unesem da sve poreze i davanja iz ugovora snose obdarenici ili da to izbjegnem, s obzirom da nema poreza? I da li da se unosi da obdarenici odmah stupaju u posjed nekretnine ili ne? Hvala!
  3. Planiram ugovorom o darovanju roditeljima darovati zajednicki stan - ja sam 2016. oslobodena poreza jer mi je bila prva nekretnina, uz uvjet da 3 godine ne raspolazem nekretninom. Sad pretpostavljam da mogu prenijeti bez da mi se to naplati, a zanima me da li oni placaju porez na dar, s obzirom da su moji prednici? Takoder, da li mogu oboje biti obdarenici i kako da to stavim u ugovor (darujem im kao suvlasicima ili kako?)? Procitala sam da se na nekretninu moze placat i porez na dodanu vrijednost - kad je to slucaj, da li se placa to umjesto poreza na nekretnine ili? Jedino nam je prihvatljiva ta cijela prica ako nitko od nas ne mora platit nikakav porez. Hvala!
  4. Hvala puno na odgovorima! Što se tiče darovnog ugovora, voljela bih to napraviti jer nam je to jedina nekretnina i iako vjerujem da će sve biti u redu, zbog činjenice da se odgovara za obveze obrta čitavom imovinom ne želim da naš stan bude na mene, nego na njih, radi sigurnosti.
  5. Poštovani/a, želim otvoriti paušalni obrt za instrukcije iz engleskog jezika pod 85.59 i za marketing i oglašavanje pod 73.11 i 73.12, ali imam završeni Pravni fakultet. U međuvremenu stekla sam certifikat koji mi omogućava predavanje engleskog bilo gdje u svijetu, dok za marketing nemam nikakve certifikate, nego samo radno iskustvo, pa me zanima: 1. da li mogu otvoriti paušalni obrt s tim kombiniranim djelatnostima i da li su potrebni ispunjeni neki posebni uvjeti za oboje (jedna mi osoba tvrdi da ne mogu držati instrukcije djeci jer nemam diplomu iz engleskog jezika, iako u uvjetima za otvaranje obrta piše da nisu potrebne nikakve kvalifikacije za instrukcije niti da je podjela po odraslima i djeci ovisno o diplomi)? 2. vlasnica sam stana u kojem bi održavala instrukcije i provodila marketinšku aktivnost, ali zbog odgovornosti čitavom imovinom darovala bih stan roditeljima prije otvaranja obrta (koliko znam, za to se ne plaća porez). Zanima me da li već samom predajom dokumenta za uknjižbu ugovora o darovanju u zemljišne knjige već mogu tražiti njihovu suglasnost za obavljanje obrta u stanu ili moram čekati da uknjižba bude vidljiva u knjigama (što zna potrajati nekoliko mjeseci, a presumira se pravo vlasništva čim se predaju papiri)? 3. da li stan mora ispunjavati neke posebne uvjete za ove dvije djelatnosti i da li to netko dolazi pregledavati? I da li se mojim roditeljima kao budućim vlasnicima može dogoditi da odgovaraju nekako sa stanom u slučaju da npr. obrt ima dug (pretpostavljam da ne)? 4. radno vrijeme bih stavila po dogovoru - da li je to moguće za obje djelatnosti? 5. da li savjetujete da stavim više djelatnosti pod obrt kod osnivanja ako nisam sigurna da li ću u budućnosti i to nuditi ili se to može naknadno uvrstiti (pretpostavljam da ne), nego se određuje kod osnivanja)? I da li se pod djelatnosti stavlja čitava kategorija (85.59) ili podstavke te kategorije (privatna poduka učenika i studenata)? Hvala puno unaprijed na svim savjetima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija