Jump to content

Miško67

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Miško67 objavio

  1. Zahvaljujem na odgovoru te Vas molim za pojašnjenje slijedećeg pitanja. Prije 33 godine moja tetka koja je bila neudata i bez potomaka živjela je s mojom majkom u zajedničkoj nekretnini, sačinila je darovni ugovor uz sve pravovaljane dokumente gdje je 1/2 iste nekretnine darovala svojoj sestri odnosno mojoj majci. Ona je darovanje prihvatila i sa svim pripadajućim pravima se upisala u zemljišne knjige kao vlasnik u cjelini. Dvije godine kasnije majka zbog bolesti piše oporuku u kojoj sve navedeno ostavlja nakon smrti meni. Za darovni ugovor kao i za oporuku ja nisam znao je sam bio veoma mlad. Prije 17 godina majka je preminula, te sam temeljem Zakona o nasljeđivanju naslijedio navedenu nekretninu u cijelini na koju sam se upisao u zemljišnim knjigama. Pozvan sam na ostavinsku raspravu kao jedini naslijednik majke te mi je navedena nekretnina predočena kao jedna cjelina. Tetka, moja obitelj i ja smo po smrti majke nastavili živjeti u istoj nekretnini do prije 11 godina kada je i ona preminula (2010.g.) Ona je znala za darovni ugovor i za oporuku ali sve te godine ( darovni ugovor) nije izmjenila. Ja sam za to saznao nakon tetkine smrti i ostavinske rasprave . Nakon smrti tetke predmet ostavinske rasprave su bile pokretnine. Proglašen sam jedinim naslijednikom te je rješenje postalo pravomoćno. Šest godina nakon smrti tetke javili su se i ostali naslijednici, koji nisu imali kontakte s njom, ima nas 4 bratića, od koji jedan podnosi tužbu i uspjeva u sudskom postupku dobiti dio pokretnina ali je sa zahtjevom za stavljanje Rješenja o nasljeđivanju van snage po odluci suda odbijen ( rok 30 dana od Kaznenog naloga i objektivni rok 5 godina od Rješenja o nasljeđivanju). Moje pitanje je: Da li sam se smio upisati na pola nekretnine tetkinog djela, a da za to nisam ni znao? Da li i na koji način ostali bratići mogu pokrenuti sudski spor i tražiti povrat 1/2 nekretnine, ako da u kojem roku. Zahvaljujem na odgovoru.
  2. Zahvaljujem na odgovoru te vas molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje. Na koji način se određuju troškovi parničnog postupka u sudskoj nagodbi. Da pojasnim: presudom općinskom suda dužan sam tuženiku nadoknaditi glavnicu, zatezne kamate od pravomoćnog kaznenog naloga pa do isplate u roku od 15 dana, te troškove parničnog postupka što sam i učinio. Međutim tužitelj je uložio žalbu Županijskom sudu koji je žalbu prihvatio te predmet vratio Općinskom sudu s naznakom da se utvrdi da li sam bio pošteni ili nepošteni stjecatelj kojom se zahtjevaju zatezne kamate od rješenja o nasljeđivanji pa do mojeg kaznenog naloga. U nastavku suđenja odlučio sam ponuditi nagodbu jer smatram da nemam izgleda za uspjeh u sporu, trajanje postupka ( traje već 6 godina ) koji mi stvara ne male troškove. Iz navedenog pristajem platiti ostale zatezne kamate ako tužitelj pristane na nagodbu, ali mi nije jasno na koji način se u tom slučaju određuju parnični troškovi tužitelja. Da li po dogovoru između stranaka ili te troškove određuje sud prilikom zaključenja sudske nagodbe. Na početku parnice bilo je razgovora u svezi nagodbe, gdje plaćam glavnicu a svaka strana snosi svoje troškove, što smatram da sada neće biti. U postupku troškovi su određeni nakon međusobnog prijeboja koje sam u gore obrazloženom i platio. Molim da mi to pojasnite. Zahvaljujem na odgovoru.
  3. Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Znači nitko (bratići) u bilo kakvom sudskom postupku ne može osporiti da sam ja jedini nasljednik po rješenju o nasljeđivanju?
  4. Poštovanje, moj problem sastoji se u slijedećem : Odlukom suda Odbija se kao neosnovani tužbeni zahtjev tužitelja koji glasi: stavlja se izvan snage rješenje o nasljeđivanju Općinskog suda od kraja lipnja 2010.g. donijeto po javnom bilježniku kao sudskom povjereniku, donijeto u u sudskom postupku iza pokojne, umrle krajem lipnja 2010.g. Razlog odbijanja suda: Prema odredbi čl.432. st.1.toč.4 ZPP-a, prijedlog za ponavljanje postupka podnosi se u roku od 30 dana od dana kada je stranka saznala za pravomoćnu presudu u kaznenom postupku, a st.3 istog članka propisano je da se po proteku roka od 5 godina od dana kada je odluka postala pravomoćna, prijedlog za ponavljanje postupka ne može podnijeti. Rješenje o nasljeđivanju postalo pravomoćno krajem lipnja 2010.g. Moj kazneni nalog postao je pravomoćan listopad 2015.g. a tužiteljev tužbeni zahtjev je od svibnja 2016.g. Po mom mišljenju ja sam i dalje jedini nasljednik u rješenju o nasljeđivanju, jer je tužitelj zakasnio s zahtjevom, rok 30 dana od pravomoćnosti kaznenog naloga. U presudi su navedeni i ostali zakonski nasljednici, ( ima nas 4 bratića ) što po meni nije sporno jer prihvaćam presudu suda . Tužbu je podnio samo jedan od njih. Moje pitanje je: da li ostali bratići mogu tražiti stavljanje izvana snage rješenje o nasljeđivanju i ponavljanje parničnog postupka, ne u ovom postupku jer nisu stranke, nego u drugom sudskom postupku, a ako da, u kojem roku. S štovanjem, zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija