Jump to content

marra007

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, Da li se PIP - pojedinačni ispravni postupak može raditi nad dijelom nekretnine? Dakle, vanknjižni nasljednik sam nekog dijela nekretnine, neki suvlasnici su živi i zdravi, neke nikad u životu nisam vidio. Želim steći vlasništvo nad svojem dijelu koji je trenutno vanknjižno vlasništvo, za koji imam neprekinuti niz rješenja o nasljeđivanju (pravomoćnih). Hvala!
  2. Poštovani, imam slučaj da od pra-pradjeda rješenje o nasljeđivanju nije bilo pravomoćno, sijedom toga njegovi sinovi....sve do mene nitko nije knjižni vlasnik nekretnina. Rješenje o nasljeđivanju iz 1980. je postalo pravomoćno ove godine nakon dostave dodatnih podataka sudu o svim nasljednicima, nitko se nije žalio dakle rješenje je postalo pravomoćno i sud ga je dostavio u ZK. ZK je odbilo upis vlasništva temeljem rješenja o nasljeđivanju uz obrazloženje "Uvidom u dostavljeno rješenje utvrđeno je da ostavinsku masu iza pok. XX pok. YY , sačinjavaju nekretnine upisane u zk. ul. XXXX k.o. Zadar. Naime, u konkretnom slučaju za dopustivost provedbe rješenja isto mora kao javna isprava, između ostalog, sadržavati i točnu oznaku zemljišta na koje se upis odnosi kako je predviđeno odredbom čl. 60. st. 1 ZZK-a. Prema citiranoj zakonskoj odredbi rivatne i javne isprave na temelju kojih se dopušta upis moraju sadržavati, osim onoga što se i inače zahtijeva za isprave, i točnu oznaku zemljišta ili prava u pogledu kojeg je upis zatražen, što podrazumijeva da se zemljište u takvim ispravama mora naznačiti podacima iz zemljišnoknjižnog uloška u kojem je upisano zemljište u pogledu kojeg se upis provodi i to na način na koji zemljišnoknjižni sud može nedvojbeno utvrditi na koje se zemljište odnosi provedba upisa. S obzirom da u predmetnom rješenju o nasljeđivanju nisu navedene točne oznake zemljišta, zemljišnoknjižni sud je utvrdio da temeljem citiranih zakonskih odredbi postoji zapreka predloženom upisu. Slijedom iznijetog, a temeljem odredbi i čl. 118 st. 1 i st. 4 ZZK-a, odlučeno je kao u izreci ovog rješenja." Dakle, ja imam rješenje suda o nasljeđivanju kakvo je, sa tekstom kakvim je. Kako sam ustanovio da tada te 1980. na ostavinskom postupku nije ni sva imovina navedena u ostavinsku masu, neke nekretnine su opisno opisane bez navođenja kat.č. ili zk.ul., a sada imam i slučaj da on št je čak navedeno u pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju sa zk.ul brojem nije provedivo - što mi je činiti? Unaprijed hvala.
  3. Pozdrav, Rješenje o nasljeđivanju iz 1981. nije pravomoćno jer rješenje nije dostavljeno jednom od nasljednika, tj. dostavljeno je svim nasljednicima ali nije dostavljeno jednom koji se tada odrekao svog dijela u korist braće što su oni prihvatili. Sada kada sam pokrenuo postupak utvrđivanja pravomoćnosti, a osoba kojoj nije dostavljeno rješenje je preminula, kao i njegov prvi nasljednik, ali su živa djeca koja su njegovi nasljednici, sa suda me traže pravomoćno rješenje o nasljeđivanju te preminule osobe kako bi njegovim nasljednicima mogli dostaviti ono rješenje iz 1981. koje nije pravomoćno. Moje pitanje je - da li nasljednici osobe koja se odrekla nasljedstva, a rješenje nije pravomoćno, kad dobe svoj primjerak rješenja imaju pravo žalbe? Da li imaju pravo ipak tražiti svoj dio? Unaprijed hvala.
  4. Hvala vam! Ova rečenica mi pojašnjava stvar "Upisani u vlastovnici su suvlasnici onoga navedenoga u posjedovnici." Dakle ispravnim postupkom urediti vlasništvo čestice je rješenje mog "problema".
  5. Hvala! Piše udio svakoga u vlastovnici, ali ne piše na koju se česticu odnosi taj udio. Pa nisu svi suvlasnici svih čestica (barem ne bi trebali biti).
  6. Nakon guglanja došao sam do rješenja kako izdvojiti česticu - čl 169 zakona o zemljišnim knjigama - besteretni otpis. Dakle samo dileme 1 i 2 mi ostaju za sada.
  7. Poštovani, 1) Što znači da ZK uložak ima više ZK tijela? 2) Što kada izvadak iz ZK ima više popisanih čestica, neke jesu jedna pored druge, ali neke su kilometrima udaljene, u vlastovnici je više vlasnika, recimo desetak, kako ustanoviti za koju česticu je tko vlasnik sa tog popisa vlasnika? 3) Na koji način bi mogao izdvojiti svoju česticu da bude za sebe na svom zk ulošku?
  8. Pozdrav, Vanknjižno sam naslijedio česticu u dijelu 100/160. U katastru je 1/1 na mog pradjeda. U procesu sam upisa vlasništva u ZK i biti će rješeno. U ZK ulošku čestice nema evidentirane površine zemljišta. Ostale suvlasnike ne poznajem, ne znam tko su oni, osim što u zk ulošku pišu imena, prezimena i država (Njemačka, Srbija...).Želim provesti razvrgnuće suvlasnike zajednice jer želim znati koji je "komad" moj i želim imati čiste papire prije nego počnem zemlju obrađivati i u nju ulagati. S obzirom da do ostalih suvlasnika ne mogu doći, dogovorno razvrgnuće nije moguće već se mora provesti sudsko razvrgnuće. Imam konkretno tri pitanja: 1. S obzirom da će se čestica geometrijski podijeliti, to će biti na temelju elaborata geodeta kojeg moram ja angažirati, kako u ZK čestica trenutno nema evidentiranu površinu (samo u katastru je veličina čestice), da li moram prvo raditi usklađenje katastra i ZK da se u ZK unese veličina čestice pa potom novi geodetski elaborat za onaj dio čestice koji želim izdvojiti - ili to može biti sve jednim elaboratom i u jednom angažmanu geodeta? 2. Kako ja sudu ne mogu reći tko su ostali suvlasnici osim onog što znam o njima iz zk izvatka, sud ih vjerovatno neće moći pozvati - da li ću moći provesti postupak razvrgnuća bez njihovog prisustva? 3. U katastru je čestica podijeljena na vinograd i oranicu. Tako je bilo prije 150 godina, sada to nije tako, šikara je sve. Želim da moja izdvojena čestica bude ledina. To će angažirani geodet u elaboratu specificirati?
  9. Poštovani, Bavim se raspetljavanjem nekih nekretnina koje sam naslijedio (vanknjižno za sada) i imam situaciju da jedna čestica koja mi pripada je omeđena tuđim česticama u potpunosti (vidljivo pregledom katastarskog operata), i nije uz neku cestu/put. Zanima me kako i na koji način bi mogao ostvariti pristup svojoj čestici? Molit susjede, otkupiti koliko je potrebno za put do moje čestice ili ima neki pravni istrument koji govori o nekom "pravu puta"?
  10. Pozdrav svima, Imam slijedeću situaciju: rješenje o nasljeđivanju iz 1980. nije pravomoćno - trenutno je u postupku utvrđenja pravomoćnosti. U tom rješenju nasljeđivanju kao problem za sebe, naknadnog nasljednika, vidim dvije situacije za koje pokušavam informirati: 1. Neke nekretnine nisu navedene, recimo neke livade/polja, nešto što je onda bilo jedno polje sada su na dvije ili tri k.č. - kako to ispraviti, da li postupkom naknadno utvrđene imovine? U odnosu na koje rješenje o nasljeđivanju se pokreće postupak s obzirom da nasljednici iza to nisu naslijedili (jer nije prije navedeno) pa se u naknadnim rješenjima ne navodi kao imovina sve do mene, a radi se o tri "koljena"? Kako se u tom kontekstu promatra odricanje od nasljedstva nasljednika u tom prvom postupku 1980. godine, a kako onih svih iza koji su se nečega odrekli? 2. Neke nekretnine su nazvane opisno, pod navodnicima opisnim imenima bez navođenja k.č, pa npr "jedna soba u kući" bez navođenja na kojoj k.č. je kuća i koja (radi se o ruševini), ledina "dolac"... - dakle ovdje bi trebalo provesti dopunu rješenja (ne ispravni postupak) o nasljeđivanju (kako je objašnjeno u predmetu Županijski sud u Varaždinu, Gž. 702/06-2 od 10.VIII.2006.) 3. Da li se problem iz točke 1. - nepotpun popis nekretnina i problem iz točke 2. - opisni nazivi nekretnina koji su neprovedivi u ZK mogu rješavati nekim objedinjenim postupkom ili se mora sve rješavati "korak po korak" u pojedinačnim postupcima, što naknadno pronađene imovine, što dopune rješenja? Unaprijed hvala!
  11. Pozdrav, Istražujem kako riješiti vlasništvo nad nekretninama koje sam naslijedio vanknjižno. Moj pradjed je umro 1980. i rješenje o nasljeđivanju nakon njega nije bilo pravomoćno pa slijedom toga moj djed kao jedan od nasljednika nije upisan u ZK, pa nakon toga ni baka koja je naslijedila od djeda, pa njegova kćer - moja mama i sada ja. Dakle, ja se ne mogu upisati u ZK jer je sve vanknjižno - moja prethodnica - mama nije bila upisana...također ni u posjedovni list jer se mijenjao zakon. Ono što prvo rješavam sa sudom je zašto rješenje o nasljeđivanju nakon pradjeda nije pravomoćno, nema štambilj pravomoćnosti, u državnom arhivu sam dobio ppresliku spisa i ovjerenu kopiju rješenja, u spisu nema žalbi na rješenje koje bi odgađale pravomoćnost, a s obzirom na godine u pitanju pitanje kako se onda postupalo. Pokrenuo sam postupak za utvrđivanje pravomoćnosti na sudu za to rješenje. Imam tri konkretna pitanja: 1. ZK izvadak za predmetnu česticu nema unesenu površinu, da li će to biti neki od razloga koji bi priječio upis naknadnih vlasnika koji su stekli vlasništvo nasljeđivanjem u ZK? 2. Nakon što se riješi pitanje pravomoćnosti rješenja iz 1980., da li trebam pokretati zasebne prijedloge za upis u ZK za svako naknadno rješenje od nasljeđivanja (jedan prijedlog nakon djeda, drugi prijedlog nakon bake, treći prijedlog nakon mame kojim ja postajem suvlasnik) ili jednom prijedlogu za upis priložim sva pravomoćna rješenja o nasljeđivanju koja kreću od zadnjeg upisanog vlasnika do mene, tekstualno objasnim slijed i predam? 3. S obzirom da ZK izvadak za predmetnu česticu nema upisanu površinu potrebno je izvršiti usklađenje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Ukoliko su u katastru podaci o čestici dočni u pogledu površine, namjene...da li je to dovoljno za pokretanje postupka usklađenja podataka bez angažmana geodeta, ili se mora angažirati geodeta koji će izmjeriti česticu, napraviti elaborat, prijavni list koji koji se predaje u katastar, pa katastar šalje na sud ovjereni prijavni list da se izvrši usklađenje podataka? Unaprijed hvala!
  12. Poštovani, Nakon smrti mog pradjeda (koji je upisan kao vlasnik k.č. u ZK) doneseno je rješenje o nasljeđivanju (1980. godine) i imovina je podjeljena kako je u rješenju odlučeno. To rješenje nije provedeno u ZK (ne znam zašto, možda se tada po zakonu nije automatski slalo na upis u ZK), u spisu nema naknadnih žalbi. Naknadno je umro moj djed, pa njegova žena - moja baka, pa nakon toga i moja mama, a to je 1/3 cijelokupne imovine mog pradjeda. Imao sam ostavinsku raspravu nakon moje mame, čekam rješenje o nasljeđivanju. Pitanje 1: Kako nakon smrti pradjeda vlasništvo nije upisivano već je sve vanknjižno, zanima me koji postupak ću morati pokrenuti pred ZK? Da li moram prvo pokrenuti prijedlog za upis vlasništva temeljem rješenja o nadjeđivanju nakon pradjeda, pa kada postane pravomoćno i provede se podnosim novi prijedlog temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti djeda djeda, pa nakon upisa toga, novi prijedlog za upis temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti bake i na kraju finalno prijedlog za upis temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti moje majke? Ili je dovoljno jednim prijedlogom za upis prava vlasništva tražiti provedbu upisa i priložiti ovjerene preslike svih rješenja o nasljeđivanju koje počinju sa pradjedom - kompletan slijed do mene. Pitanje 2: Nakon smrti pradjeda dakle vlasništvo nije upisivano u ZK ali neki nasljednici (braća mog djeda) su se upisali u katastar. Na pradjedu je ostalo ono što moj djed tada nije napravio - upisao sebe na što ima pravo. Na koji način mogu svoje vanknjižno pravo upisati u katastar s obzriom da nakon pradjeda nije bio upisan moj djed pa baka koja je nasljedila sve od djeda, pa moja mama... U posjedovnim listovima za navedenu kat.čest. dakle pradjedovi sinovi osim mog djeda su se upisali, a na pradjeda se vodi ono što pripada meni. Da li trebam doći u mjesno nadležan katastar, priložiti ovjerene preslike rješenja o nasljeđivanju i tražiti upis neovisno o postupku u gruntovni? Unaprijed hvala!
  13. Pozdrav, nakon smrti majke čiju ostavinsku raspravu još čekam, istražujem imovinu koju je naslijedila u Šibeniku ali se upis vlasništva u Zk nikad nije izvršio. Imam rješenje o nasljeđivanju od svog djeda iz 1997. u kojem majka nasljeđuje 1/3, a baka 2/3, a potom od pokojne bake iz 2009. rješenje u kojem moja majka nasljeđuje sve popisano u rješenju. U rješenju o nasljeđivanju utvrđeno je da imovinu čini zemlja "X" i zemlja "Y" (neki lokalni nazivi koji se koriste u Dalmaciji i koji nikom ništa ne znače), nema katastarske čestice, nema zk.ul broja, sve kao izvanknjižno vlasništvo. Ja na karti znam gdje je koje zemljište, znam pristupiti tome preko E-izvatka i pregledati posjedovne listove. Moje pitanje je kako mogu, s obzirom da imam rješenje o nasljeđivanju od djeda, pa od bake, a uskoro će biti i od mame nakon ostavinske, vlasništva upisati u ZK kako je napisano u rješenjima ako ta rješenja ne sadrže točno i nedvojbeno za zemljišta zk.ul. Da li je dovoljno priložiti podatke iz katastra? Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija