Jump to content

sk47

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sk47 objavio

  1. Poštovanje, koja su prava radnika ukoliko bi sud utvrdio da je izvanredni otkaz ugovora o radu nedopušten. U međuvremenu je istekao ugovor o radu (01.05.2023.), pa mi nema smisla tražiti vraćanje na radno mjesto. Tužba pokrenuta za vrijeme trajanja ugovora o radu. Lijep pozdrav
  2. Poštovani molim pomoć. Baka mi je preminula 2010. Godine, proglasena sam njezinom nasljednicom. Prije par mjeseci nasla sam jos nekakvu imovinu na kojoj je baka upisana u katastru, prokrenula sam ostavinski postupak o naknadnoj pronadenoj imovini te sam proglasena nasljednicom i te imovine, ali izmedu tih 20 cestica nedostaje jedna. Naime uvidom u posjedovni list koji sam dostavila biljezniku ta je cestica bila u tom listu, ali prilikom donosenja rjesenja o naknadnoj pronadenoj imovini ona je izostavljena te mi je biljeznik rekao kako se ona ne nalazi u tom listu. Uvidom u posjedovne listove uspostavilo se kako je biljeznik doista upravu. U razdoblju od 3 tjedna dok je moj prijedlog o naknadnoj pronadenoj imovini stigao do biljeznika i on doneo rjesenje, u katastru su proveli postupak i rjesenjem tu spornu cesticu upisali u drugi posjedovni list. Na rjesenju pise kako je isto dostavljeno strankama, a medu njima je napisana i moja pokojna baka. Zanima me koje su mi sada pravne mogucnosti obzirom da je rjesenje umrloj osobi? Lijep pozdrav
  3. Poštovane kolege, zanima me jedna stvar. Vježbenik sam u jednom odvjetničkom uredu, i na pravosudni ispit želim odmah čim za to budem imao uvjet. Uglavnom, zanima me da li Vas je poslodavac puštao na plaćeni dopust od 45 radnih dana za učenje kad ste skupili 18 Mjeseci rada u odvjetništvu ili ste na plaćeni dopust išli s 16 mjeseci rada, pa dok učite skupite taman tih 18 mjeseci. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
  4. Poštovani, zanima me šta znači kad je za neku nekretninu koja se prodaje upisano vanknjižno vlasništvo. Koje su pravne posljedice kupnje takve nekretnine? Je li po Vašem mišljenju pametno kupiti takvu nekretninu? Napomena: nekretnina se prodaje preko FINA po znatno nižoj cijeni nego je realna cijena kvadrata na tom području. Unaprijed hvala!
  5. sk47

    Uznemiravanje

    Poštovani, Molim pravni savjet. Naime, već dvije godine nas susjed neprestano maltretira (mene i sve okolne susjede). Naime, neki dan me je fizički i verbalno napao, na šta nisam mogao ostati ravnodušan te sam mu vratio, i došla je policija i pisala nam obojici kaznenu prijavu radi remećenja javnog reda i mira, dobio sam kaznu i platio. Ali s tim problem nije riješen. On i dalje provocira sve redom po susjedstvu, inače je alkoholičar i drogeraš. Danas je napao još jednog susjeda te je opet došla policija, ali nije ništa ostavila nikakav zapisnik, već su rekli da će se ići na sud. Susjed nas je naveo kao svjedoke, što mislite kako bi trebali postupiti što reći. Imate li kakav savjet što nam je činiti da se ovo maltretiranje smiri. Mislite li da je dobro ići s privatnom tužbom ima li tu kakve vajde ili samo prijave policiji? Unaprijed zahvaljujem
  6. Poštovani, Zanima me zna li itko kada policija upisuje negativne prekršajne bodove u svoj sustav, stavlja datum počinjenja prekršaja ili neki drugi datum?
  7. Poštovani, molim Vas za hitnu pomoć. Dobila sam Presudu s visokog prekršajnog suda, a kojom je mi je u točki I. odbijen prigovor i potvrđen je prekršajni nalog policije. Točkom II. Mi je određeno da platim 100 kn za žalbeni postupak u roku od 15 dana od primitka presude. Prekršajnim nalogom od policije mi je naloženo da u roku od 8 dana od pravomoćnosti naloga platim 5000,00 kn kazne iz mogućnost od 2/3 i 500 kn prekršajnog postupka. S presudom visokoga prekršajnog suda dobila sam 2 uplatnice, jednu za kaznu (iznos nije naznačen) i druga u iznosu od 600 kn za troškove postupka. Zanima me sad koji mi je rok za plaćanje kazne 8 ili 15 dana obzirom na točke I. i II. Presude. Hvala na odgovoru!
  8. Poštovani, Molim pomoć! Radnica je dobila izvanredni otkaz zbog skrivljenog ponašanja. Odluku o izvanrednom otkazu je potpisala, u toj odluci pisalo je da se ista odriče prava na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava radnika. Zanima me može li se prema važećim propisima radnik odreći prava na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava radnika? Unaprijed hvala na odgovoru!
  9. Pozdrav! Objavljujem ovdje, vezano je za kamate. Naime tuženiku (meni) je naloženo isplatiti tužitelju određeni iznos na ime imovinske štete sa zateznom kamatom tekućom od donošenja prvostupanjske presude, tako i isplatiti iznos za parnični trošak također sa zakonskim kamatama tekućom od dana donošenja prvostupanjske presude. Naime, županijski sud je vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, i sad je donesena presuda kojom mi je ono gore navedeno isplatiti. Zanima me da li je kamata tu dobro određena, odnosno da li kamata teče od prve presude, ili od ove koja je sad donesena u ponovljenom postupku pred prvostupanjskim sudom? Unaprijed hvala na odgovoru!
  10. Poštovani, zanima me kad me policija uhvati za neovlašteno potrošnju (krađa struje), i pozove HEP, i oni utvrde da je bilo krađe. Zanima me ide li kaznena ili prekršajna prijava!?
  11. Poštovani, Zanima me informacija imaju li osobe zaposlene u komunalnom društvu prema zakonu beneficirani radni staž, odnosno osobe koje obavljaju komunalnu djelatnost (smetlari, komunalni redari, vozači kamiona koji odvozi smeće)? Unaprijed hvala na odgovoru!
  12. Da to mi je jasno. Ali me zanima mogu li ja njeno vlasništvo ograničiti za ubuduće, da stavimo da nakon moje smrti i nakon što nekretnina prijeđe na nju ona ne smije tu nekretninu prodati. Obzirom na čl. 34. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima?
  13. Pozdrav! Treba mi pravni savjet. Sklopila bi ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom kćerkom, ali bi u njega stavila odredbu prema kojoj moja kćerka ne može prodati nekretninu koju bi stavila u ugovor, te koju bi ona naslijedila nakon moje smrti. Zanima me da li ja kao vlasnica nekretnine imam pravo ograničiti kćer na taj način te da li bi takav ugovor bio provediv u zemljišnim knjigama? Unaprijed hvala!
  14. Pozdrav! Pitanje, pisao sam prigovor na prekršajni nalog policije, i policija je dostavila moj prigovor Visokom prekršajnom sudu na odluku. Zanima me zašto najprije nije išlo na 1. stupanjski sud na odlučivanje već odmah na 2. Stupanjski?
  15. Malo sam šturo to objasnio. Uglavnom, na ostavinskoj je raspravi utvrđeno što čini imovinu ostaviteljice. I na toj raspravi sam osporavao i činjenicu postojanja braka obzirom da je moj očuh podnio tužbu za razvod braka, ali nažalost majka nije dočekala niti jednu raspravu jer je preminula. I onda je povodom te tužbe taj postupak za razvod braka obustavljen, umjesto da je prekinut da bi ga ja sad mogao nastaviti. Nadalje me zanima imate li kakav savjet da sad s tužbom idem, šta da stavim u tužbeni zahtjev a da ima smisla. Smisao da se utvrđuje da imam pravo na nasljedstvo nema smisla kad ga po zakonu imam, a isto tako da bračni drug nema isto nema smisla kad je po zakonu on nasljednik kao i ja
  16. Pozdrav! U ostavinskom postupku sud nas je uputio na pokretanje parnice radi utvrđivanja prava na nasljeđivanje. Naime, u našem slučaju sporna je imovina koja je ostala nakon majčine smrti. Majka je vlasnica nekretnine koju je stekla darovnim ugovorom od moga oca nakon rastave braka. Majka se ponovno udala 2000. Godine i živjela je do par mjeseci prije smrti s novim mužem. Na ostavinskoj raspravi osporavao sam pravo na nasljedstvo za njenog muža za tu nekretninu koju je stekla ugovorom o darovanju puno prije nego je stupila s njim u brak. Zanima me kako bi trebala glasiti sad tužba obzirom da nas je sud uputio na parnicu?
  17. Na osnovu izdanih računa
  18. Poštovani, jednom poduzeću uplatila sam novac za izvođenje radova u kući. Cijena za sve je iznosila 45 000kn, i cijeli iznos smo odmah uplatili. Međutim cijena radova na kraju je iznosila 31 000kn. Ovih 14 000 kn razlike smo se dogovorili da će mi vratiti, međutim od povratka tog novca već godinu dana nema ništa. Pisali smo im mailove, dopise, slali opomenu pred tužbu, ali nikakve koristi. Odlučili smo ići s tužbom jer drugačije očito ne ide. Smatrate li da je ta odluka ispravna te po kojoj pravnoj osnovi bi vi išli? Unaprijed hvala na odgovoru!
  19. Kako bi izgledao vaš tužbeni zahtjev u tom slučaju?
  20. Ovrha mi je stavljena 2016
  21. Pozdrav! Imam pravni problem, te bi molio za pojašnjenje. Rastao sam se 2003. i od tad sam plaćao uzdržavanje za dijete. Od 5. Mjeseca 2005. Do 7. Mjeseca 2006. Godine uzdržavanje nisam plaćao. Stavljena mi je ovrha. Međutim ta ovrha je proglašena nedopuštenom i postala je pravomoćna jer je nastupila zastara, protek od 10 godina. Ja sad želim da mi se vrati iznos koji je dijete steklo bez osnove s obzirom da je ovrha proglašena nedopuštenom. Zanima me ima li tko kakav savjet što mi je činiti po tom pitanju?
  22. Tako sam i napravila, dogovorili smo drugi termin. A znate li ako mi sudac izda opomenu za prekršaj, dobivam li negativne prekršajne bodove?
  23. Pozdrav! Imam još jedan upit. Dobio sam poziv kod sudca za prekršaj, ali poštu sam primio danas 24.3.2021. i to je druga dostava. Kad sam otvorio pismeno piše da je ročište bilo zakazano za 22.3. 2021. Zanima me koja je sada procedura jer sam pismeno primio kasnije. Hvala na odgovoru
  24. Poštovani, prijatelj je dobio 3 kazne za prekoračenje brzine (za 22km/h) na istom mjestu u razdoblju od 3 tjedna. Međutim kazne je pisao na oca, iako nije bio siguran tko je zaista vozio. Otac je pisao prigovore, ali nije znao da su po zakonu za taj prekršaj predviđeni i bodovi jer u nalogu od policije oni ne pišu. Problem je u tome što otac već ima bodove i s ovima mu prijeti oduzimanje dozvole na 2 godine, ponovno polaganje i itd. Sud još nije odgovorio na prigovore. Zanima me može li otac tražiti da pogleda snimke kamere, pa da prebaci kazne na drugoga te koje su posljedice za prijatelja zato što je dao podatke o vozaču a nije bio siguran tko je zaista vozio? Unaprijed hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija