Jump to content

zoz

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno hvala na odgovoru, ovo jako pomaze. Iskreno, i dalje ne razumijem sljedece - imas svoj redovan posao, i toliko ga ima da radis prekovremene. Dolazi poslodavac u doba korone, i da ti jos jedan posao, dakle dodatnih 40 sati tjedno, jer mu je to zgodnije i jeftinije i navede koronu kao razlog. Po meni, poslodavac a ne zaposlenik bi trebao snositi rizike poslovanja/korone, jer zaposlenik nema vlasnicki udio. Dakle raditi vise tokom krize da, ali samo ako se redovan opseg posla povecao, sto nije. Ako poslodavac prosiri opseg posla, to ne moze biti prijeka potreba nego treba zaposliti novu osobu. U svakom slucaju to je moj stav a ne pravi stav, i svi odgovori su mi jako pomogli da sagledam opcije, i jos jednom svima zahvaljujem.
  2. Zahvaljujem na odgovoru, i jasno da je tesko dati odgovor bez uvida u detalje. Ono sto mene zbunjuje je da bi na ovaj nacin svi poslodavci mogli stalno drzati ljude na prekovremenima bez stvarne potrebe i smanjivati potreban broj zaposlenih. Imam neki intuitivni osjecaj da bi prekovremeni po duhu zakona trebao biti za nepredvidjene situacije, covid traje vec godinu dana, tako da je bilo i vremena i nacina da se pripremi za povecanje obima posla. Ovdje se zadalo prekovremene da se ne mora zaposliti jos jedna osoba, nekako mi nije po duhu zakona za izvanredne situacije/prijeku potrebitost.
  3. TL;DR Da li je supruga duzna raditi prekovremene tokom otkaznog roka AKO smaramo da ne postoji prijeka potreba? Znam da se zakonski moraju raditi, ali ovo je malo komplicirana situacija pa cu probati objasniti nabolje sto mogu. Dakle supruga radi u racunovodstvu, i na zatvaranju godine uvijek ima gomilu posla i prekovremene i bez dodatnog posla. Prije nekoliko mjeseci, na taj posao dodali su joj jos posao koji je objektivno za dodatnu osobu (podesavanje novog kompliciranog programa, zbog pada prihoda uzrokovanih Covidom). Bilo je jasno da se to ne moze napraviti ni uz zakonski maksimum prekovremenih s njene strane, pa je predlozila da se zaposli dodatna osoba (znala je osobu s iskustvom u tom programu pa je predlozila i konkretnu osobu). Naravno, odbili su i rekli neka radi prekovremene (placaju ih) ili da otkaz. Po meni to nije prijeka potreba (ako su imali mogucnost zaposljavanja druge osobe, dakle jedino pokusavaju platiti jednu osobu za posao dvije), i jedino zasto je morala pristati na to je strah od otkaza. Obzirom da je u otkaznom roku, jedino cega se boji je tuzba zbog teske povrede radne obveze, obzirom ce odbiti prekovremene koji su zatrazeni. naravno, ni uz zakonski tjedni maksimum prekovremenih s njene strane projekt novog programa ide 3-4 puta sporije, dakle ocigledno je da treba dodatna osoba. Supruga je nakupila nekih 100 prekovremenih u 3 mjeseca. Ne ulazim sad da imamo dvoje djece od kojih je jedno 5 godina, da su poceli problemi sa zdravljem zbog mrvljenja stalnih prekovremenih... Pitanje je, da li se ovo smatra prijekom potrebom?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija