Jump to content

Pitanje36

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dijete je staro 16 godina i ne zna tko mu je biološki otac a želi to znati. Postoji li zakonska obaveza majke da mu kaže podatke o ocu?
  2. Udovica je javnom bilježniku predala oporuku pokojnog supruga (prema kojoj je ona jedini nasljednik) potpisanu od strane dva svjedoka i prethodno javnobilježnički neovjerenu. Pred javnim bilježnikom je sin pokojnika izrazio sumnju u vjerodostojnost potpisa oporučitelja i predmet je predat sudu. Sud je organizirao grafološko vještačenje i grafolog je ustanovio da potpis "oporučitelja" nije potpis pokojnika. Na ročištu su svjedoci izjavili da su potpisali samo jednu oporuku no sin je pronašao i sudu predao još jednu oporuku potpuno identičnu zvaničnoj oporuci osim što se potpis oporučitelja značajno razlikuje. Vjerojatno se radi o vježbanju potpisa "oporučitelja". Dakle, na strani sina su i grafološko vještačenje i laganje svjedoka. Molim za pravno mišljenje kakva bi, bar u principu, trebala biti odluka prvostupanjskog suda na kojem se predmet nalazi. Treba li sudac predati državnom odvjetništvu prijavu za lažno svjedočenje? Hvala.
  3. Pitanje36

    Oporuka

    Otac (udovac, dva sina) napisao je oporuku ispred dva svjedoka kojom svu imovinu ostavlja starijem sinu. Ima li mlađi sin pravo na nužni dječji dio i bi li to bilo 1/4
  4. Nekretnina koja je predmet ovrhe jeste oranica. Na njoj je izgrađena kuća koja nije legalizirana no prema načelu superficio solo cedit pretpostavljam da i ona ulazi u vrijednost nekretnine. U kući živi ovršenik i to mu je jedina nekretnina. Dug zbog kojeg je pokrenuta ovrha iznosi 60-70 tisuća kuna. I ovrhoditelj je fizička osoba.
  5. Poštovani, Županijski sud, kao drugostupanjski sud, donio je rješenje o odbijanju žalbe ovršenika kao neosnovane i potvrdio rješenje ovrsi Općinskog suda. Je li na to rješenje dozvoljena žalba ili, možda, postoji mogućnost revizije postupka? Hvala.
  6. Sud je donio jasnu odluku o prebivalištu djece, susretima i viđanjima oca s djecom i iznosu alimentacije.
  7. Grafološku analizu je izradio sudski vještak grafolog na osnovu privatne narudžbe od strane tužitelja i jasno je da se ona na sudu ne priznaje. No sud je temeljem zahtjeva tužitelja zatražio mišljenje drugog grafologa. Na osnovu još nekih indicija (npr. pronađeni papir sa vježbanjem potpisa pokojnika) tužitelj opravdano smatra da će od strane suda angažirani grafolog dati isto mišljenje.
  8. Stan su mi darovali moji roditelji. Gospodin kaže da u njemu žive zajednička djeca te da se u njemu nalaze neke njegove osobne stvari (odjeća i slično). Mislim da je najjednostavnije gospodina upozoriti da ću za 2-3 dana promijeniti bravu.
  9. Molim odgovore na slijedeća pitanja. Ako je došlo do razvoda braka no bivši suprug ne želi napustiti stan (na adresi kojega već godinama nije prijavljen) u kojem živi bivša supruga (koja je jedini vlasnik stana) sa djecom jesu li oni tada u vanbračnoj zajednici? Koji su elementi za postojanje vanbračne zajednice? Kada ona nastaje i kada se prekida? Smije li vlasnica stana jednostavno promijeniti bravu? Hvala.
  10. Grafološkom analizom oporuke ustanovljeno je da potpis oporučitelja nije vjerodostojan. Svjedoci oporuke su na ročištu na upit odvjetnika tužitelja izjavili da su potpisali samo jednu oporuku. Sudu je odvjetnik tužitelja (stranke koja vjeruje da je oporuka lažna) predao još jednu oporuku potpuno identičnu službenoj oporuci no na kojoj je potpis oporučitelja potpuno drukčiji. Hoće li svjedoci odgovarati u skladu s čl. 305. KZ te tko pokreće postupak protiv njih?
  11. Hrvatski sam državljanin. Mogu li sklopiti ugovor o djelu s poduzećem iz Bosne i Hercegovine i tamo obavljati poslove po potrebi? Nemam dvojno državljanstvo
  12. U ostavinskom postupku iza pokojnog oca sin A. predao je javnom bilježniku oporuku pisanu pred 2 svjedoka. Sin B. smatra da je oporuka lažna i predmet je na sudu. Na upit odvjetnika sina B. svjedoci su izjavili da su potpisali samo jednu oporuku. No sin B. je pronašao još jednu očevu oporuku s potpuno identičnim tekstom potpisanu od strane dotičnih svjedoka no na kojoj je očev potpis znatno drukčiji. Kakvu pravnu težinu može imati laganje oba svjedoka? Od strane suda naloženo je grafološko vještačenje "službene" oporuke.
  13. Angažirao sam odvjetnika da napiše tužbu po jednom parničnom predmetu. On je to učinio i isplatio sam ga u skladu s dogovorom. Nakon toga sam ga otkazao. Ne želi uspostaviti račun za svoje usluge. Što da učinim
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija