Jump to content

branxo

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na odgovoru Matrix. No, odgovor na moje pitanje iz pocetka teme nisam dobio. Da li mogu izbjeci placanje ovog poreza ako nekretninu poklonim kupcu a on meni da trazeni iznos na ruke?
  2. Evo odgovora koji sam dobio direktno iz porezne uprave kad sam ih pitao isto pitanje kao i sad ovdje: Poštovani, Prema članku 58. stavak 5. Zakona o porezu na dohodak (NN., br. 115/16 i 106/18) ako je nekretnina iz stavaka 1., 2. i 4. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od dvije godine od dana njezine nabave od strane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 1. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave. A ja sam nekretninu stekao darovanjem, znaci da ioak moram platit porez. 😞
  3. Hvala na odgovoru. Ali neka me netko razuvjeri, mama je stekla nekretninu nasljedjivanjem, sto bi znacilo da ju je ona prodavala onda ona ne bi trebala placati taj porez na dohodak. A buduci sam ju ja stekao darovanjem onda cu vjerojatno trebat platiti porez na dohodak.
  4. Dobila na ostavinskoj raspravi poslije smrti mojeg ocuha.
  5. Pozdrav, Majka mi je poklonila stariju kuću koja je ona naslijedila prije 9 mjeseci. E sad, kuća je stara, meni višak, i ja bi ju prodao sad nakon 9 mjeseci od dana kad ju je majka naslijedila. Što bi značilo da bi trebao platiti porez na dohodak u iznosu od 25%. Pitanje glasi, da li je teoretski moguće da izbjegnem plaćanje tog poreza ako navedenu kuću poklonim trećoj osobi (temeljem ugovora o darovanju) a ona meni plati unaprijed dogovorenu cijenu (na ruke)? Hvala na odgovoru.
  6. Stekla ju je prije par mjeseci, nasljedila je kucu po pokojnom ocuhu.
  7. tj. da se korigiram, na ovo pitanje gore sad znam odgovor, no nejasan mi dio o porezu na dohodak ukoliko odmah prodam darovano. Obračun tog poreza, kako se izračuna? U Darovnom ugovoru je stavka: tržišna vrijednost nekretnine. Što je tu najbolje staviti za vrijednost? mali iznos ili veliki (ako se to uopće kasnije prilikom prodaje uopće gdje gleda)?
  8. Pozdrav, Ako mi neki znalac može odgovoriti: mama bi mi darovala kuću, što znači da se ne plaća porez na to. Kuću namjeravam prodati odmah. Da li ju mogu odmah prodati a da mi porezna (možda) onda ne zaračuna nekakav porez kojeg smo bili oslobođeni u prvom koraku? Hvala!
  9. Poštovani, Nakon provedene ostavinske rasprave iza umrlog strica (nije imao žene niti djece, pa smo nasljednici bili moja sestra i ja, te njegova sestra (moja teta)), sestra i ja dobili sam ponovno poziv za ostavinsku raspravu. Kontaktiramo tetu o čemu se radi, ona kaže da je naknadno pronađen tekući račun koji treba zatvoriti. Moje pitanje je: da li se prilikom ostavinske rasprave treba reći unaprijed da li je taj račun u minusu ili u plusu, jer smo se sestra i ja na prvoj ostavinskoj raspravi odrekli svega u korist tete, budući nije imao nikakve imovine samo jedan račun u minusu. Bojim se da teta nešto ne mulja, pa sad kao naknadno pronađen još jedan tekući račun na kojem ne znamo kakvo je stanje. tj. da li se prilikom odlučivanja da li će se prihvatit nasljedstvo ili odreći ga se, moraš znati točno stanje tekućeg računa koji je predmet nasljeđivanja? Hvala!
  10. . Mislim da tu netko ima problema sa hrvatskim jezikom! Kao prvo, ja u svojem postu nisam postavio nikakav zahtjev, nego "obično" pitanje koje mi nije jasno (da li je međa okapnica ili zid!)! Otkud vama ideja da ja mislim nekom nešto otimati? Mi se osobno poznajemo pa da možete to zaključiti? A kao drugo, uopće vas nisam pitao za vaše mišljenje što bi vi učinili nekome kad bi se nešto dogodilo! Za to me boli ona stvar! A i takvih kao vi me jako strah! Pas koji laje ne grize!
  11. Molim dobru dušu da i meni pošalje skriptu! Hvala! branxo@gmail.com
  12. Ovih dana očekujem poziv na polaganje ispita, ali budući da sudski službenici polažu DSI u MP, molio bih, (ako je netko tamo polagao) da komentira situaciju sa samim polaganjem DSI u Ministarstvu Pravosuđa. Inače sam informatičar u državnoj službi, VSS). Hvala!
  13. Pitanje glasi: 1968 god. snimano su svi objekti iz zraka (moja stara kuća je građena 65. god. i preka katastarskoj izmjeri nalazi se na samoj međi). Da li je susjedov posjed odmah do ruba zida kuće ili se gleda okapnica kuće (koja je 1 metar dalje od zida (gledano odozgo)? Ili, da budem jasniji; da li sam u vlasništvu zemljišta koje se nalazi ispod ruba krova (od zida do ruba krova)?
  14. Može i meni skripta? Hvala puno! branko@vsrh.hr
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija