Jump to content

chewap

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dron je uredno registriran kod Hrvatske agencija za civilno zrakoplovstvo i osiguran u osiguravajućoj kući. Na dronu je serijski broj. Ukoliko dron uzrokuje štetu neće me biti problem naći i nadoknaditi štetu. Položio ispite za letenje i posjedujem novu licencu izdanu od civilnog zrakoplovstva ove godine nakon novih pravila. Smijem legalno letjeti (i snimati) nakon što prijavim let u svim državama EU osim u HR. Moj dron ima dvije funkcije. Letenje i snimanje. Na njega mitraljez ne stane, a teško da bi i podigao koju bombu ili mogao ispaliti raketu. 😄 Neću ga voziti iznad vojarne ili Banskih dvora. Ovdje se ne radi o neograničenoj uporabi. Ovdje se radi ako odem na pusti otok i poželim ga snimiti iz zraka to legalno ne smijem bez dozvole DGU.
  2. Cijeli članak se može svesti na ovo: pravi savjet za opasne kriminalce 😁 Podrazumijeva se licenca za let i prijavljivanje leta i nećeš sigurno snimati nekome da se vidi lice ili registarska oznaka auta ili letjeti iznad skupine ljudi i slično. Vraćamo se na početak mog posta. Kako može biti legalno prodavati i kupovati dronove s kamerom kod nas, ako s istim ne smiješ letjeti jer ćeš potencijalno nešto i snimiti za vlastitu arhivu? Ili ako voziš FPV dron za utrke i želiš snimiti svoje vježbanje. Sve navedeno možeš raditi ukoliko se dron kod snimanja drži u rukama. Šteta što nisam Superman 😁 pitam se koliku bi on kaznu dobio kod nas 😄 Mogu hodati gradom s 8K kamerom u rukama i snimati i stavljati na youtube. Mogu snimati sa zgrade ili brda sve oko sebe, ali ne smijem sa malom drone kamericom koja ne može nikakve GDPR podatke snimiti sa 50m visine. To je kao da kupiš legalno auto s ugrađenim dash-camom i ne smiješ ga voziti jer ćeš nekoga snimiti. 😆
  3. Dođem na more i odlučim snimiti mjesto u kojem se nalazim iz zraka. Živim u Zagrebu i želim snimiti svoj kvart u kojem nema nikakva važna državna ustanova. Jesu li to izdvojene lokacije? Je li to javni prostor RH?
  4. Ovo je odgovor koji sam dobio od Državne geodetske uprave: Ovo sam pronašao na zakon.hr Znači da svi koji lete i snimaju za svoje potrebe krše navedeni zakon.
  5. Poštovani, pošto su uvedena još rigoroznija pravila u našoj državi, zanima me je li legalno prodavati/kupovati dronove s kojima se zakonski zapravo ne smije letjeti jer imaju kameru? Većina dronova danas ima kameru - od sportskih FPV dronova te i najpopularnijeg DJI mini modela. Ukoliko kupim neki od tih dronova imam na izbor kategorije A1/A3 te A2. Ukoliko poželim nešto snimiti za sebe radio bih to po našim zakonima ilegalno, a samim time i letenje dronom koji ima kameru je ilegalno jervako imaš kameru znači da i snimaš. Ni u ludilu se ne bi smjelo staviti snimku na društvenu mrežu bez odobrenja državne geodetske uprave koja mora pregledati snimku. Dok ni samo odobrenje za snimanje ne možete dobiti ukoliko niste pravna osoba koja ima dozvolu za snimanje iz zraka. Kako se onda smiju prodavati dronovi s kamerama za široke mase, ako je zapravo jedna od osnovnih namjena, a to je snimanje videa iz hobija, ilegalna? Slažem se da svaki pilot bespilotne letjelice mora položiti ispit, registrirati se kao pilot i zatražiti dozvolu za let, čak i uzeti preskupo osiguranje (660+ kn godišnje). No, nikako mi nije jasno ako kupim dron s kamerom ja kao registrirani pilot s položenim ispitom i osiguranim dronom zapravo samim korištenjem istoga kršim zakon.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija