Jump to content

ivankc

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ako odbije svjedočiti, slučaj se i dalje nastavlja obzirom na danu početnu izjavu i izvadak SMSova ili..?
  2. Susjed mi ima slucaj obiteljskog nasilja. Brat s kojim ne zivi radi svakakve probleme, prijeti mu se SMSovima, polupao mu je prije 2 mjeseca i neki skupi alat (par tisuca kuna) itd., a nekidan ga je i fizicki napao sto je prijavljeno i za sto je dobio 3 tjedna zatvora (obiteljsko nasilje ali na prekrsajnom i sad je u zatvoru). Policiji je odma s napadom prijavio i od prije 2 mjeseca te prijetnje i ostecenje alata. Potpisao je sve to na policiji i jos mora odnijeti mobitel za ispis SMSova sa prijetnjama. Na policiji su mu rekli da ce ici kao kazneno ove prijetnje (za obiteljsko nasilje) te za kazneno ovo ostecenje imovine (alata), jedino sto ce za alat navodno morat posebno pokretat postupak. Taj nasilni brat mu ima od prije neke presude i jucer smo saznali da je vec pod jednom uvjetnom takodjer za obiteljsko nasilje (s nekim drugim). Susjed se sad necka da li da nastavi s prijavom ili da odustane, jer bi mu mogli opozvat tu staru uvjetnu + za ovo drugo djelo dati bas zatvorsku kaznu. Je da mu je brat niskoristi, al opet mu ga je zao. Nit zeli da ide u zatvor nit mu je u interesu (pogotovo radi neke naknadne osvete jer bi mogao zavrsiti na 2-3 godine u zatvoru) i sve sto zeli je da mu se da neka uvjetna s mjerom zabrane priblizavanja i kontakta. Moze li se s tuziteljstvom dogovoriti kakvu kaznu da mu traze? Inace, na policiji su mu rekli da donese mobitel da eveidentiraju te SMSove, a da kasnije pred tuziteljstvom moze odustati od daljnjeg progona obzirom da je rijec o obiteljskom slucaju. Je li to tocno i moze li on snositi kakve posljedice ako vec sad odustane, ili ako odustane pred tuziteljstvom na snimanju kamerom (znaci, nakon sto preda sve te SMSove). Znaci, zanimaju ga posljedice moze li nadrljat od POLICIJE/TUZITELJSTVA i u kojem slucaju, a moze li nadrljati i da ga taj ludi brat proba prijaviti za lazno prijavljivanje (lik je pokvaren do srzi i osvetoljubiv).
  3. Ne, ali su bili prisutni svjedoci - 2 osobe iz ODO-a i zapisnicarka. Ne znam da li se sudjenja inace snimaju ili tako nesto? Pretpostavljam da ne. Hvala na odgovoru, idem prouciti ovo napisano
  4. Imam pitanje za rođaka. Ima određeni KZ slučaj za koji nije kriv i koji se oteže već godinama. Na sve rasprave je uredno dolazio i svjedoci i dokazi idu njemu u korist. Suci su uvijek bili korektni te su i sami komentirali kako je cijeli slučaj nikakav (nikakva istraga i dokazi). Par puta su sudci prelazili na druge sudove, pa su ročišta bila odgađana po godinu dana dok nisu dodijeljeni drugom sudcu, pa je bila pauza zbog korone itd., tako da se cijeli slučaj odužio da je došlo skoro pola godine do zastare (ne njegovom krivicom). Nedavno je ponovno pokrenuto s novim sudcem i poziv je dobio svega nekoliko dana prije ročišta (do sad su pozivi bili 2-3 mjeseca unaprijed). Kako nije bilo nikakvih radnji cca godinu dana, odvjetnik mu je otkazao punomoć jer je sve bilo navrat-nanos tj jer se dugo nisu čuli. Novi sudac je na ročištu bio prilično neupućen u slučaj tako da ga je u par navrata i sam ODO ispravljao. Sudac je, takav je bio dojam, htio manje-više samo proći kroz cijeli spis i nabrzaka donijet presudu (rekao je da su sad pod nadzorom nekog višeg suda zbog skore zastare). Odbio je svjedoke i od tužiteljstva i od okrivljenika (rođaka), makar su kod prethodnih sudaca bili prihavćeni i trebali su doći. Kad je sudac pitao za obranu rođaka, rekao je da želi dati ali uz prisustvo odvjetnika te je tražio mogućnost da nađe novog odvjetnika. I sad tu nastupa show. Sudac se počinje derati na rođaka, da on "radi od njih budale", da mu to "neće proći kod njega", te da ga "nijedan odvjetnik neće spasiti!" i odmah zatim "ni hrpa odvjetnika te neće spasiti!!". Rođak je bio šokiran, pokušavao je objasniti da ne želi ništa zavlačiti i da želi dati obranu, ali treba novog odvjetnika jer mu je dotadašnji to jutro otkazao. Sudac je na to odgovorio da on smatra da onda ne želi dati obranu te da će taj zahtjev gledati OTEGOTNO kod osude (makar sve do tad je išlo ROĐAKU u korist i zapravo je trebao biti oslobođen). Rođak sav u šoku pokušava nekoliko puta objasniti da mu nije cilj ništa zavlačiti već jednostavno mu treba odvjetnik i moli za razumijevanje, a sudac svaki put odgovara da ako želi odvjetnika da će mu to računati kao otegotno pri presudi. Na kraju je ročište ipak odgođeno, a predloženi svjedoci su odbijeni. Rođak je zbog svega toga završio na hitnoj zbog problema sa srcem. Sad je pitanje može li se tražiti izuzeće tog sudca jer ovakvo ponašanje ne da nije normalno već je i očito da nema nekakve objektivnosti i presumcije nevinosti kad sudac prijeti da će mu otegotno gledati kod OSUDE. Također, ovo gore "nijedan odvjetnik te neće spasiti" ne samo da nije dokaz nekakve neobjektivnosti već i svojevrsna prijetnja. Da ja ili netko drugi nekome kaže nešto takvi, mogli bi završiti s prijavom za prijetnju. Što učiniti? P.S. Guglajući ime sudca, našli smo da je još jedna osoba imala sličan problem s tim sudcem, tj. da je nakon promjene sudca (u slučaju koji je išao u korist optuženom), novi sudac zakazao samo jedno ročište i nabrzaka donio osuđujuću presudu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija