Jump to content

Mrkvica01

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Molila bih vas za informaciju te ukoliko netko možda imas iskustvo. Majka je do sada ostvarivala pravo na obvezno zdravstveno preko oca koji je više bio nezaposlena nego zaposlena osoba, ali je uvijek bio nositelj osiguranja jer je majka bila kućanica. Sada je u tijeku sporazumni razvod braka i problem je kako će majka nakon istog ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje. Zna li netko, može li se majka s pravomoćnim rješenjem o razvodu javiti u HZZO i dobiti osiguranje kao nezaposlena osoba? Obavila sam nekoliko razgovora sa službenicima HZZOa i daju mi oprečne tvrdnje, neki kažu da može, a većina kažu da ne može nego savjetuju da se majka negdje zaposli na par dana da bi dobila otkaz i ostvarila zdravstveno. Sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, postoji mogućnost da ga ostvari ponovno kao član kućanstva (preko bivšeg supružnika) ili preko djece, no moja mama neće niti jednom od tih uvjeta udovoljiti (čl.10. ST. 3., i čl. 11.) Zar je zaista moguće da žene koje su eto cijeli život bile kućanice po razvodu braka gube zdravstveno osiguranje? Molila bih ako netko ima iskustvo?
  2. Zahvaljujem Vam svima na odgovorima Još me samo zanima, ukoliko netko i tu informaciju zna iz iskustva, ukoliko jednu od stranaka zastupa odvjetnik i ona se ne planira pojaviti na sudu, je li potrebno da to bude naglašeno u prijedlogu za sporazumni razvod braka? Može li se taj odvjetnik samo pojaviti na ročištu na koje su stranke pozvane?
  3. Hvala svima na odgovorima Jasno mi je da nisu potrebni odvjetnici u sporazumnom razvodu, no kako sam ranije navela, radi se o tome što bi prijateljica htjela izbjeći susret s bivšim na sudu. Iako se razvode sporazumno, sam brak i sve nakon je bilo je traumatično iskustvo i jednostavno se boji susreta s njim. Zato me zanima, ima li netko provjerenu informaciju, može li umjesto nje doći odvjetnik i izjaviti da se slaže sa svime? Dakle, bez njezine prisutnosti. Pretrazila sam temu ranije pa sam vidjela da je savjetovano da kod osoba koje se sporazumno razvode, a jedna je primjerice u inozemstvu, da ta osoba angažira odvjetnika da dođe umjesto nje. Pa me zanima, može li se to općenito primijeniti.
  4. Poštovani, molila bih Vas za nekoliko informacija. Kod sporazumnog razvoda braka, bez djece: je li moguće u prijedlogu za isti tražiti da se ročište održi bez prisutnosti stranaka? U pogledu opunomoćenika, ukoliko jedna strana ne želi osobno biti prisutna na ročištu pa angažira opunomoćenika, primjerice odvjetnika, je li nužno da takvo što bude navedeno u prijedlogu ili se opunomoćeni odvjetnik može u ime jedne strane samo pojaviti na ročištu? Ujedno me zanima, je li nužno da opunomoćenik bude baš odvjetnik ili to može biti i neka druga osoba (prijatelj, član obitelji, punoljetno i odraslo (zajedničko) dijete predlagatelja)? Dakle, imam situacije kod veoma bliske osobe koja se sporazumno razvodi. Brak je bio poprilično težak i nakon 3 godine, od prestanka bračne zajednice, napokon je dogovoren sporazumni razvod braka. Prijateljica s bivšim komunicira samo preko poznanika i sada bi zaista htjela privesti sve kraju, no boji se susreta s njim uživo i planirano je predložiti sudu da se odluka donese bez njihove prisutnosti. S čime se i on slaže, no ne znamo kakva je praksa pa Vas molim odgovor na gore navedena pitanja. Unaprijed zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija