Jump to content

PerfectVision

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav. Ja sam hrvatski državljan sa prebivalištem u RH, supruga je strani državljanin(non-eu) sa odobrenim privremenim boravkom. Ja sam stalno zaposlen dok je supruga nezaposlena. Očekujemo bebu sredinom sljedeće godine. Imamo li mi pravo na bilo kakvo primanje od države po rodenju djeteta s obzirom da je ona strani državljanin?
  2. Pozdrav, Planiram otvoriti paušalni obrt, davao bi instrukcije iz matematike za ljude izvan RH, tj. unutar EU. Dakle radi se o fizičkim(Ann, Jiri, Pierre, John, Zdenek...) a ne pravnim osobama. Naplaćivao bi uglavnom mjesečno sve skupa nekih 800-1000 € Moje pitanje je treba li uzimati PDV ID broj za uplate iz inozemstva kao što je slučaj kad se posluje sa pravnim osobama?
  3. Da, ali to joj treba za privremeni boravak a tek kad dobije privremeni boravak na osnovu spajanja obitelji može dobiti posao. Inače bi joj trebala radna dozvola. I kad dobije privremeni boravak neće biti lako naći posao...
  4. Ovo su mi odgovorili iz HZZO-a: Poštovani, člankom 7. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj propisano je sljedeće (Zakon_OZO_i_zz_stranaca_procisceni_tekst.pdf (hzzo.hr)) Stranac iz članka 6. stavka 1. ovoga Zakona stječe prava i obveze iz obveznoga zdravstvenog osiguranja pod uvjetom da je prethodno jednokratno uplatio doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, i to od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju ili od dana prestanka osiguranja u drugoj državi koje osiguranje se ubraja u staž osiguranja u skladu s propisima Europske unije, odnosno međunarodnim ugovorom, a najduže za razdoblje od 12 mjeseci. Dakle, doprinos se plaća 12 mjeseci unatrag i zatim svaki mjesec na dalje jednom mjesečno. Mjesečni iznos je oko 575 kuna i utvrđuje ga porezna uprava rješenjem. Ako Vam se supruga zaposli tada doprinose plaća poslodavac. ... Može li neko ovo protumačiti, šta se ovdje točno treba jednokratno uplatiti da bi se dobio "dokaz o zdravstvenom osiguranju"?
  5. Hvala na odgovoru. Stvar je u tome da se pri predaji papira traži dokaz o zdravstvenom osiguranju za vrijeme koje će supruga boraviti u RH. Kako se ugovor o radu može sklopiti samo u dužini odobrenog boravka to bi značilo da svake godine mora uplatiti tih cca 6000 kuba bez obzira ako bi našla posao? Dosta traljavo su napisani ovi zakoni o strancima, rekao bi i pomalo diskriminirajući, pogotovo ako se radi o supružnicima hrvatskih državljana.
  6. Pozdrav. Ja sam državljanin RH sa prebivalištem u RH, zaposlen u RH. Žena je Bjeloruskinja, namjeravamo pokrenuti postupak dobivanja privremenog boravka od godine dana putem spajanja porodice. 1. Može li se ona zaposliti u Hrvatskoj ako joj je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja porodice? 2. Dokaz o zdravstvenom osiguranju: a) mora li se unaprijed uplatiti cijeli iznos za godinu dana? b) o kojem se iznosu radi? c) šta ako se ona u međuvremenu zaposli, recimo da se nakon mjesec dana boravka zaposli u nekoj firmi a već je uplatila zdravstveno za godinu dana? Hvala, lijep pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija