Jump to content

MZ1995

Korisnik
  • Broj objava

    83
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je MZ1995 objavio

  1. Kolika je kazna ukoliko se u roku od 30 dana Poreznoj upravi ne prijavi darovani novac(gotovina)? Da naglasim osobe nisu u krvnom srodstvu i nikad prije kaznjavane.
  2. MZ1995

    Utaja poreza

    Da li u slucaju darovanog novca bez potpisanog ugovora i ovjere, dakle nije uplaćeno na račun došlo do kaznenog djela utaje poreza? Ukoliko netko anonimno prijavi situaciju i DORH istraži moze li se osobu proglasit krivim za utaju poreza i koja je kazna?
  3. Situacija je da osoba podigne sa tuđe kartice(tu karticu i pin je dao vlasnik same kartice) 1500 eura više od dogovorenog iznosa nesporazumom.Vlasniku se objasnilo da se dogodio nesporazum i ponuđen je povrat novca s obzirom da se osobe poznaju. Situaciju netko anonimno prijavi i sad me zanima ishod ukoliko osoba koja je podigla iznos nikad nije kažnjavana i radi u državnoj firmi. Sam vlasnik se izjasnio da ne želi podnijeti prijavu. Da li tada ide postupak po službenoj dužnosti?
  4. Da li osoba može dati (darovati) novac osobi koja joj nije u krvnom srodstvu bez ugovora o darovanju, ovjerenog u j. b.? Radi se o iznosu 30000 eura na cistu volju "darovatelja".
  5. U situaciji gdje medicinska sestra pomaže starijem starcu (ne radi za njega kao njegovatelj) vec vise pomaze na racun bliskosti. Taj starac kako nema obitelj zenu nagrađuje gotovinom za bilo kakvu vrstu pomoći tipa odlazak u trgovinu, savjetovanje koji liječnik je dobar za određeni zdravsrveni problem i sl. Starac od liječnika primi terapiju nakon operacije koljena i kad je prošlo određeno vrijeme bol se vratila i zamolio je med. sestru da mu donese lijek koji sigurno mu pomaže da bol ne osjeti. Med. sestra uzme sa posla 3 ampule isključivo lijeka za ublažavanje boli koju je starac primao i prije ali od liječnika. Med. sestra također prijavi glavnoj sestri da je ta tri lijeka potrošila. Da li je sestra u prekršaju i smatra li se da zloupotrebljava položaj tim postupkom? Starcu je taj lijek pomogao, dakle nije propisivana terapija ili da se dogodilo nešto što je starcu pogoršalo stanje.
  6. Koji je najpozeljniji način kada osoba želi veću količinu novca pokloniti osobi koja joj nije u krvnom srodstvu, a uz to ustupiti i grobnicu? Koja vrsta ugovora ili samo ovjera kod j.b?
  7. Može li barem pola kuće darovati? Ako bi vec isla po pola bračna stečevina? Vlasnik u svim papirima sam ja, kuća je napravljena na mojoj zemlji koju sam dobio od svog oca. Sve to je napravljeno za vrijeme braka, ali žena nije uložila ništa,do prije 3 godine nije bila ni zaposlena.
  8. Pozdrav, molim informaciju o slj. situaciji. Kuću sam napravio prije 19 g. potpuno o svom trosku uz pomoć kredita. Iako sam u tom periodu već bio u braku kako bi se dijelila imovina odnosno samo ta kuća u slučaju razvoda braka? Imam troje djece. Da li bi bilo izvedivo prije proceca parnice razvoda da kuću darujem djeci koja su punoljetna kako žena ne bi bila u mogućnosti manipulirati dijelom ukoliko uopće ima pravo na to?
  9. Ukoliko oba roditelja imaju zasebnu imovinu da li dijete ima pravo na nužni dio majčine strane i na nužni dio očeve strane? Očeva imovina bi bila obiteljska kuća u kojoj su djeca odrasla, a majčina nasljedstvo od njenog oca.
  10. Molim samo za inf. cijene pojedinačnog ispravnog postupka ili formalne tužbe zbog utvrđivanja prava vlasništva. Koliko bodova, koja je odvjetnička tarifa? Značilo bi da znam da li uopće pokrenuti postupak.
  11. Molim samo informaciju vezanu za cijenu postupka formalne tužbe za dokazivanje vlasništva radi upisa u zemljišnik. Radi se o situaciji gdje ostali suvlasnici se slažu s tim.
  12. Hvala na pomoći. Smatram da parcela koja je meni darovana ne vrijedi vise od parcele na kojoj se nalazi kuća i zapravo didovina ako uključim staru kuću (kamin) koja se nalazi na toj parceli gdje mi je pokojni otac zivio, a majka jos uvijek zivi.
  13. Mogu li dvije osobe biti davatelji dosmrtnog uzdržavanja? Dakle ukoliko se sklopi takav ugovor mogu li pravno po dogovoru sudionika dvije osobe dijeliti nekretninu koja im pripada po ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju? Osoba koju se uzdržava se slaže s tim.
  14. Hvala puno na pojasnjenju. Jer brat pokreće stvar na sudu kako ja ne bi dobio ni taj nuzni dio, plus trazi izlazak 3 sudska vještaka.
  15. Samo majka, otac je umro. I sva imovina o kojoj pisem pripadala je njemu. Moj brat pokreće sudski postupak u kojem traži izlazak 3 sudska vještaka da dokaze kako ja nemam pravo na nuzni dio obiteljske kuce u kojoj sam odrastao. Dakle ja samo ne odustajem od svog nuznog dijela. Prije 18 g otac je meni darovao parcelu ba kojoj sam ja za sebe i svoju obitelj izgradio kuću. Moj brat se vodi da sam ja dobio tu zemlju tada i da nemam vise sto traziti. On je taj koji želi situaciju rijesiti putem suda.
  16. Majka da, otac ne. O ostavini nisam dobio nikakvu obavijest niti smo se sastajali nakon oceve smrti. Znam samo sto je ostalo nakon njega. I ono sto moj brat zeli na sudu postic je da izađu sudski vjestaci i naprave procjenu u kojoj ja nemam pravo na nuzni dio u kuci u kojoj sam odrastao zbog darovnice koja je uključivala samo zemlju prije 18 g.
  17. Samo smo nas dvoje od djece. Vještak bi trebao procijeniti.
  18. Sto se tiče darovane parcele prije 18 g tu sada zivim, izgradio sam kuću.Što se tiče kuće u kojoj sam odrastao s bratom,znači roditeljske i zemljišta na kojem se nalazi ta kuća brat mi zeli oduzet nuzni dio na to pravo. Nista vise od toga ne tražim. Tvrdi da sam ja svoj dio dobio putem spomenute darovnice.
  19. A može li iskoristit situaciju sto pred smrt oca nisam bio s njim u najboljim odnosima? Kao da sam se moralno ogrijesio.
  20. MZ1995

    Nužni dio

    Situacija je da mi je otac prije 18 g darovao zemlju. Brat i ja smo jedina djeca te brat pokreće sudski postupak u kojem će izaći sudski vještaci da dokaze da je oštećen jer ja tražim samo svoj nužni dio u roditeljskoj kući i nista više.A darovnica je se potpisala prije 18 g čistom voljom oca jer je bila potrebna za izgradnju kuće. Kolike šanse su da snosim sudke troškove i da mi se oduzme nužni dio?
  21. MZ1995

    Etažiranje

    Ukoliko postoji obiteljska kuća (prizemnica) sa valsnikom koji je uredno upisan kao jedini vlasnik kuće u zemljišniku kako etazirati dva kata koji se planiraju graditi? Dva kata se odnose na djecu vlasnika kuće.
  22. Geodetski dio je odrađen. Zanima me da li se nekom izjavom koju potpisuju i ostali suvlasnici mogu upisat kao vlasnik cijele parcele, a ne samo određenog dijela? Dakle da li postoji pravni način da ostali suvlasnici pristanu da sam vlasnik 1/1 određene parcele?
  23. Ugovorom o razvrgnuću suvlasničke zajednice moze se upisati novi vlasnik u zemljišnim knjigama ali samo za svoj suvlasnicki dio (obiteljska podjela). Koja izjava ili Ugovor je potreban da bi se pojedinac upisao kao vlasnik 1/1 određene parcele u zemljišniku? Koji postupak tada treba pokrenuti?
  24. Nakon potpisanog Ugovora o razvrgnuću suvlasničke zajednice koji dokument /izjava slijedi da bi se suvlasnici mogli upisati u zemljišnik kao vlasnici 1/1 parcela koje im tim Ugovorom pripadaju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija