Jump to content

stam

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. stam

    Dizajn i prodaja

    Hvala, sve je jasno. Čini mi se da ste skroz u pravu. Pitao sam i na neke druge strane, ali isti je odgovor. Iako su drugi bili skeptični oko toga kako to stvarno u praksi funkcionira kad dođe inspekcija i počne postavljati pitanja.
  2. stam

    Dizajn i prodaja

    Jasnije je, hvala. Problem je što nisam u sustavu PDV, i dodatno ako ja platim taj lim 1000 kn, Klijentu moram naplatiti više. NIje ista cijena ulaza i izlaza, jer treba otići pokupiti i prebaciti Klijentu, treba to prekontrolirati i slično kod te firme koja radi taj lim. Logično je da su tu i neki dodatni troškovi, iako je sami lim fizički ide od limara do klijenta.
  3. stam

    Dizajn i prodaja

    Slažem, se možda nije najjasnije. Ali vidim da ste polovili većinu. Dakle, imam obrt za dizajn. Klijent dođe i treba dizajn npr. nekog lima, ali želi da mu uz dizajn isporučim i nekoliko komada tog lima. Ja angažiram neku limarsku firmu da to proizvedu i isporučim Klijentu nacrte i te limove. Ja limove platim i dobim račun za limove, što nije sporno. Ali kako da ja to dalje fakturiram kad nisam registriran za proizvodnju ili prodaju? Ovaj dio ste u pravu 500 dizajn i 100 proizvod pa je račun na 1500 kn. U računu nije problem napisati dizjan lima, ali što je sa tim komadima? Tu je problem, što registrirati? Proizvodnja je komplicirana zbog uvjeta koje treba zadovoljiti. Zato možda prodaja na malo ili prodaja u tranzitu? Nisam nigdje pronašao informacije o pradji u tranzitu - koji su tu sve problemi u praksi? Koji su uvjeti i problemi sa prodajom na malo? Koje sve tu MTU treba zadovoljiti? Bojim se da se sve previše ne zakomplicira.
  4. stam

    Dizajn i prodaja

    Pozdrav, provjeravao sam kod porezne ali nisu baš bili rješiti i stoga je pitanje kako postupiti. Naime, imam registrirani obrt za industrijski dizajn. Što znači da izradim dokumentaciju za neki problem koji Klijentu treba. E sad je pitanje što kad Klijent traži da mu te dijelove negdje izradimo i isporučimo. Registrirati proizvodnju nema smisla jer ne proizvodimo, a porezna kaže da možemo pisati kao uzorke pa da neće biti problema. Takav odgovor mi se ne čini baš korektan. Kako to tretirati i do registrirati? Kao prodaja na veliko ili prodaja u tranzitu? Kako takve slučajeve raspisati na računu uopće? Da li firma koja izrađuje piše račun ne mene ili na krajnjeg Klijenta? Ovo nije baš po meni veleprodaja, a ni malo prodaja. Čak ni prodaja u tranzitu jer ja moram to preuzeti i prebaciti Klijentu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija