Jump to content

stipe7

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je stipe7 objavio

  1. Jasno da će se, ako na računu nema dovoljno sredstava, za to koristiti kredit. Ali kako prisiliti upravitelja Zapad-stan da to ide iz pričuve, kao što smo sanirali krov, a ne da plaćaju samo pojedinci i koriste karticu?
  2. Konkretan slučaj: ulaz ima 167.000 kn na računu i ponudu za dizalo 293.000 kn! Zapad-stan podiže kredit za dizalo koji će otplaćivati samo potpisnici novog Međuvlasničkog sporazuma i koji će s pomoću kartice jedini moći koristiti dizalo. Naglašavam da svi stanari imaju šupe na petom katu i još ih je dosta zainteresirano za korištenje dizala ali uz financiranje iz pričuve. Koji su mogući pravni koraci stanara koji ne žele otplaćivati kredit za dizalo? Tužba, odvjetnik, koji, ko će ga platiti?
  3. To je stotinjak ulaza i svi su različiti. Pričuva je dosta visoka i većina ulaza ima ušteđenih 100 i više tisuća kuna pa za njih nema potrebe za dizanjem mjesečnog iznosa pričuve. Neki su obnavljali fasadu pa nemaju toliki ušteđeni iznos. Dosta stanara podržava ideju i spremno je, a da se izbjegne uzimanje kredita, unaprijed, recimo pet godina platiti pričuvu. Uplatili bi, npr. po 18 tisuća kuna, pet godina za pričuvu unaprijed. Isto tako izvođač prihvaća isplatu u ratama kroz nekoliko godina. Upravitelj Zapad-stan postavlja uvjet za izgradnju dizala uzimanje kredita i potpis Međuvlasničkog ugovora samo za dizalo i osobe koje će ga otlaćivati. Samo oni će dobiti karticu za korištenje dizala. Tu je sada moralna dvojba jer siromašniji stanari, umirovljenici si to neće moći priuštiti. A baš je zbog toga napisan stavak 3. članka 87.
  4. U Španskom u Zagrebu ima 12 identičnih zgrada sa 95 ulaza sa velikim otvorom u stubištu u koji stane lift, dimenzije 1,15x4 m. To su zgrade sa 6 etaža, prizemlje i pet katova a na petom katu je jedan stan i šupe svih stanara. Ulazi na rubu zgrade nemaju taj stan na katu ali imaju šupe. Građene su oko 1980, godine i u njima žive uglavnom umirovljenici koji su sada već slabo pokretni a opet ne bi rado selili u druga naselja. Bez problema se skupi natpolovični broj potpisa za lift i dobiju potvrde od liječnika za slabu pokretljivost stanara. Najveći problem je upravitelj zgrade Zapad-stan koji tumači da se lift nr može financirati iz pričuve nego iz kredita koji će otplaćivati samo oni stanari koji su za to zainteresirani. Tu onda jako pada interes za izgradnju. Postoji li način i koji da se dobije tumačenje članka 87. koji je po meni jasan i prisili upravitelja da financira lift iz pričuve? Postoji li negdje primjer rješenja ili primjer presedana? Po meni je ova logično tumačenje: Stavak 1. se odnosi na izvanredne poslove koji se trebaju platiti iz pričuve. Pretpostavljam, grom, poplava, požar i tu se ne prikupljaju potpisi niti ikakva većina. Ali za ostale izvanredne poslove, da bi se platili iz pričuve (npr.lift), treba pristanak svih suvlasnika. Stavak 2. kaže da prosta većina može sama financirati neku poboljšnicu, (np.lift). Stavak 3. ne ponavlja stavak 2. da kaže da prosta većina zbog invalida može sama financirati neku poboljšnicu (npr.lift), jer to stavak drugi već predviđa i bez invalida! Stavak 3. kaže da ne treba većina iz članka 1. za plaćanje iz pričuve poboljšnice za invalida. ZAKON O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA Izvanredni poslovi Članak 87. (1) Osim za one poslove koji se i inače smatraju izvanrednim poslovima, za donošenje odluke o poduzimanju poboljšice zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine. (2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova odluče da se poboljšica učini, a da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz pričuve, ne ugrožavajući time mogućnost da se iz pričuve podmire potrebe redovitoga održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika. (3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pristanak svih suvlasnika nije potreban ni za poboljšicu kojom se na zajedničkim dijelovima i uređajima nekretnine osigurava nesmetan pristup, kretanje i rad osobama smanjene pokretljivosti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija