Jump to content

markicad

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

92 pregleda profila
  1. Lik te ulovio na foru. Meni su zvonili u podstanarski stan, rekao sam im da sam podstanar a kad su me pitali osobnu, uz blagi osmijeh sam rekao da im to, nažalost ne mogu dati. Nisam ni ja bio prijavljen. Ni prebivalište, ni boravište. Kao i 99 posto postanara. Osobna se daje na uvid samo policiji i onom tko može tražiti policijsku asistenciju, npr. kontrolor u tramvaju i još koga se mogu sjetiti, daje se šalterušama i sličnim. Da li je dozvoljen prigovor na to rješenje? Jesi ga pustio u stan? Da li TV uređaj podržava DVB-T2? Da li je u kvaru i imaš li potvrdu servisa? Žalosno je da se čovjek danas boji tko mu može pokucati na vrata, strah je ušao u narod a najviše u one koji su pošteni. Da napomenem, nisam pravnik.
  2. Evo i mene su izigrali suci i pravnici. Stan je dobiven za vrijeme braka od majčinog poduzeća u kojem je radila. Majka je stan otkupila 1994-te, kupoprodajni ugovor je na nju. No to ne poriče činjenicu da je stan bračna stečevina kao i da su dopridonosili zajedno i zajednički otplaćivali stan. Svi kažu da po zakonu imam pravo na stan jer je stan bračna stečevina ali to pravo izgleda moram kupiti novcem kojeg nemam. Podstanar sam koji se sad mora tužiti s majkom koja mi želi oteti dio stana koji mi pripada po zakonu a koji je stekla dok je bila u braku s mojim pokojnim ocem. U potpunosti shvaćam nužnost pravnika tijekom parničenja posebno kad je riječ o nasljeđivanju ali mislim da je važnija pravda i činjenično stanje koje ovdje nije uzeto u obzir. Sve sam odradio u propisanim rokovima. U mom slučaju javni bilježnik predmet vraća na sud jer "postoji spor u pogledu činjenica odlučnih o kojima ovisi njihovo pravo". Jer sam izjavio javnom bilježniku da je stan bračna stečevina, a majka kaže da nije. Sudac me ne pozva na ostavinsku raspravu već rješenje o nasljeđivanju šalje na moju adresu. Na temelju vlasničkog lista, sudac je stan dodjelio majci a mene upućuje u parnični postupak. Odvjetnica je najavila poveći iznos parničenja. Sve što ona mora dokazati na sudu je da su moji roditelji bili u braku i da je stan dobiven na korištenje dok su bili u braku i traži svjedoka da im navede nekoliko činjenica o životu oca i majke. Dao sam joj vjenčani list, rodni list i kupoprodajni ugovor. Nisam je pitao da li se uvažava moje svjedočenje gdje bi naveo da sam živio u tom stanu odkad znam za sebe i da su zajednički živili i doprinosili. Nisu se razvodili. Rješenje od suca je nenadano i šokantno, a odvjetnica je najavila nemali iznos parničenja kojeg ja nemam. Najavila je dva tri ročišta. I sama je rekla da je sudac mogao odlučiti da je stan bračna stečevina. Molim uvažene članove foruma da me uputi kako da sastavim "žalbu županijskom sudu, u roku od 15 dana,od dana primitka prijepisa istog, a putem ovog suda". Molim vas, pošaljite mi obrazac žalbe. Žalio bi se da nisam imao priliku iznijeti argumente iako je moja argumentacija očita, a moj arsenal čine neporecive činjenice. Trebam vremena sakupiti dokumentaciju i moliti svjedoke da dođu svjedočiti. Za sad trebam odgodu pravomoćnosti rješenja žalbom. Unaprijed zahvaljujem
  3. Isprike na cross postu, evo jedan dobar diplomski rad o imovinskim odnosima bračnih drugova: https://repozitorij.pravo.unizg.hr/islandora/object/pravo%3A2782/datastream/PDF/view Apropo dokazivanja doprinosa radom u stjecanju imovine, prilažem citat iz navedenog rada: Više oblika rada može predstavljati osnovu stjecanja bračne stečevine. Obuhvaćeni su samostalan rad (npr. rad na temelju radnog odnosa, rad u kućanstvu...), zajednički rad (npr. rad na zajedničkom imanju, u zajedničkom odvjetničkom uredu...), neposredan rad (onaj kojim se stvara nova vrijednost, npr. u obliku plaće...) te na kraju posredan rad (onaj kojim se ne stvara nova vrijednost, no kojim se pomaže bračnom drugu, npr. briga za djecu). Neznam tko bi mogao pravedno presuditi tko je dao veći doprinos u stjecanju imovine između majke s boljim primanjima i (hipotetski) oca koji se npr. brinuo oko djece ili održavao stan svojim radom.
  4. Ako su oboje radili, doprinos je jednak. Bar bi tako trebalo biti. Komplikacija je da li se stan smatra bračnom stečevinom u trenutku kad je dobiven ili se stan smatra bračnom stečevinom onda kad je otkupljen? Ako je ovo prvo, pa oboje su doprinijeli sklapanjem braka. Ako je potonje možda bi trebalo dokazati iz čijeg džepa je otišao novac za otkup stana.
  5. UPDATE: Stan je bračna stečevina oca i majke. Majka tvrdi da stan nije bračna stečevina te da je stan njezin. To će izjaviti na ostavinskoj raspravi. Bilježnik mi je rekao da u tom slučaju predmet ide na sud. Koliko sam informiran, majka ne može dokazati da stan nije bračna stečevina. No kako je ona uporna, parnica bi mogla potrajati. Molim nekog tko ima iskustva i poznaje tematiku da mi okvirno kaže koliko bi to na sudu moglo potrajati imajući u vidu da će majka, kako se kaže "iscrpiti sve pravne opcije"? Unaprijed zahvaljujem.
  6. Nije održana ostavinska rasprava i nema rješenja o nasljeđivanju. Stan nije upisan u zemljišne knjige a otkupljuje se od stambenog fonda.
  7. poštovani, nakon smrti oca kao nasljednici ostaju majka, brat i ja. Na ostavinsku se odazvala samo majka, ja nisam dobio poziv a brat je spriječen. Otišao sam naknadno kod javnog bilježnika koji mi pokazuje spis u kojem se spominje komadić zemlje od pokojnog oca ali ne i stan. Za stan je rekao da "se dogovorimo" pa kad se dogovorimo, da ovjerimo kod notara svoje izjave i odnesemo na sud. Majka tvrdi da je ona vlasnik stana. Po njenim riječima "stan je moj, ja sam ga otplaćivala, na moje ime je uplatnica za ratu stana", itd .... Rekao sam joj da je stan bračna stečevina nje i pokojnog oca i da ne može biti njen osim ako je pokojni otac plaćao njoj stanarinu.. No iskreno, nisam siguran da je to tako i zanima me slijedeće: da li imam pravo na svoj dio stana ili je majka zaista vlasnik stana? Ako imam pravo na svoj dio stana , da li imam pravo samo na otplaćeni dio ili na cijeli stan. Pokušao bi se naime dogovoriti da me majka isplati za vrijednost mog dijela stana i time bi se rješili potencijalni problemi. Ona bi na to, vjerujem pristala. Zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija