Jump to content

lu94de

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lu94de objavio

  1. Vlasnik poslužnih nekretnina bi mi dozvolio služnost vodova. Da li se to odnosi na sve komunalije (voda, struja itd.) ili za svaki prikljucak moramo imati zasebnu dozvolu od vlasnika? Ima li nekih mogucih prepreka, ako vlasnik proda susjednu parcelu drugom. Da li se buduci susjed moze buniti, tj. traziti neku naknadu zbog toga sto vodovi prolaze kroz njegovo zemljiste. Ili je svjesno kupio parcelu na kojoj je bio teret, te samim time se ne moze pozivati na naknadu. Pokusat cemo sa vlasnikom dogovoriti parcelizaciju, te da otkupimo taj cijeli put. Cini nam se kao bolja opcija, ali svejedno bi se informirali za svaki slucaj.
  2. Pozdrav, do mojeg zemljista vodi put, koji je javno dobro u opcoj upotrebi u vlasnistvu grada. Medutim na tom putu su si dvije kuce prosirile dvoriste, odnosno jedni izgradili spremiste. Za to ne postoji nikakva dokumentacija u zemljisnim knjigama. Moje pitanje glasi: da li je to legalno, te na koji nacin pristupiti tome. Za navedeno zemljiste takoder imam pravo sluznosti puta sa druge strane (tj. susjeda). Zanima me zbog komunalija, koje bih trebao dovesti do ruba svoje parcele. Sa koje strane poslije dolazim do parcele mi je iskreno svejedno. Hvala na svakom savjetu!
  3. Poštovanje, planiramo kupiti zemljište koje je treće u nizu (obavljena parcelizacija), ali nema pristupnog puta. Putem kupoprodajnog ugovora, ostvarili bi pravo stvarne služnosti i to pravo kolnika. Prodavatelj je vlasnik preostala dva zemljišta preko kojih bi prolazili. Također na terenu je bio i ovlašteni geodet te napravio situacijski plan, prema kojem bi taj put bio 4m širine i 46m dužine. Moje pitanje glasi: da li je kupoprodajni ugovor (ovjeren kod javnog bilježnika) sa navedenom stavkom da prodavatelj kao vlasnik nama omogućuje pravo služnosti + situacijski plan za taj put od geodeta dovoljan za uknjižbu prava služnosti u ZK odjelu? Ako da, da li tu uknjižbu može poslati javni bilježnik prilikom ovjere, kao i uknjižbu za prava vlasništva. Ispričavam se ako je moje pitanje naivno, ali novi smo u svemu pa nam nije svejedno. Zahvaljujem na svakoj pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija