Jump to content

travoltica

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je travoltica objavio

  1. Kolege, da li netko zna, da li je možda došlo do promjene komisije za 28.4.? U ministarstvu mi nisu htjeli ništa reći.
  2. Ukoliko vam žalba nije riješena u zakonskom roku, u tom služaju imate pravo na tužbu upravnom sudu kao da je vaša žalbe odbijena. Međutim, rok za donošenje rješenja mora doista biti prekoračen jer će u protivnom upravni sud odbaciti žalbu kao preuranjenu. Naime, rok za donošenje rješenja se računa od dana kad je drugostupanjsko tijelo zaprimilo kompletiranu dokumentaciju, dakle, ako su slane kakve nadopune ili sl. Zakašnjenje nema nikakve veze s činjeničnom situacijom pa će vaš predmet biti riješen u skladu s time. Da budete sigurni u kakvom je stanju vaš predmet, bilo bi najbolje da nazovete drugostupanjski organ i tražite informaciju o stanju vašeg predmeta i ne dajte se smesti jer na to imate pravo!
  3. Obzirom da je potpisan sporazumni raskid, radni se odnos ne može produžiti. Međutim, drugačija situacija bi bila da se radi o otkazu. Naime, otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja, porodiljnog i sl. već bi se isti nastavio tek nakon povratka na posao nakon porodiljnog dopusta. A i Zakon o radu predviđa zaštitu trudnica na način da određuje da se trudnici ne smije otkazati ugovor o radu, naravno ako poslodavac u trenutku otkaza zna za trudnoću, odnosno ako sazna u roku od 10 dana od odluke o otkazu. Dakle, situacija bi bila povoljnija da ste dobili otkaz.
  4. Nažalost, nemate pravo na nikakvu naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, ali ukoliko ste u godini koja prethodi, odnosno 2008., radili najmanje 6 mjeseci pa sada prekinete bolovanje imate pravo na godišnji odmor za 2009. Također, ukoliko godišnji odmor za 2007. niste iskoristili i na njega imate pravo, ali ga morate iskoristiti do 30. lipnja 2009. Prema Zakonu o radu, radnik se ne može odricati godišnjeg odmora niti ga mijenjati za novčanu naknadu, a niti mu poslodavac može uskratiti korištenje godišnjeg odmora.
  5. Dodatak - u slučaju pravilne primjene ZOR kada mu se priznaje pravo na cije godišnji odmor, u povoljnijem će položaju biti, dakle, ako ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 22 i više dana.
  6. Radnik je stekao pravo na cijeli godišnji odmor jer radni odnos nije prestao prije isteka 6 mjeseci, odnosno radio je punih 6 mjeseci u prošloj godini. Međutim, obzirom da nije prvi dio od 12 dana iskoristio u toj godini izgubio je pravo na taj dio godišnjeg odmora (osim ako ga nije mogao koristiti zbog bolovanja). Ovdje ste svakako u pravu da se ne radi o razmjernom dijelu, međutim pitanje je što je u ovoj situaciji povoljnije za tog radnika. Naime, ako ima pravo na npr. 18 dana godišnjeg odmora tada bi sada mogao koristiti samo preostalih 6 dana, a prema teoriji o razmjernom dijelu (koja nije točna) mogo bi iskoristiti 9 dana (6 mjeseci x 1,5 dana). Ako mu želite pomoći, izračunajte mu razmjerni dio kako poslodavac kaže.
  7. Visina naknade za vrijeme čuvanja trudnoće ovisi i tome da li supruga ima plaću veću ili manju od 4260 kn, jer za vrijeme rodiljnog dopusta (dakle, tek 45 dana prije poroda) ima pravo na punu plaću, a za vrijeme čuvanja trudnoće, dakle bolovanja zbog komplikacija u trudnoći ima pravo na punu plaću ali ne više od 4260 kn.Dakle, ako ima npr. 6000 kn plaću, za vrijeme bolovanja zbog komplikacija u trudnoći ima pravo samo na 4200 kn.
  8. Kada radnik otkazuje ugovor o radu otkazni rok ne može trajati dulje od mjesec dana, ako postoji osobito važan razlog, a novi posao na neodređeno je važan razlog. Ovisno o početku rada kod novog poslodavca, može se odrediti otkazni rok. Obzirom da se radi o ugovoru na određeno vrijeme, isti se može otkazati ako je ta mogućnost predviđena u ugovoru, a ako nije preostaje dogovor s poslodavcem, odnosno sporazumni raskid.
  9. Temeljm Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom tarifni kupac je dužan platiti račun u roku od 10 dana od izdavanja računa. Ukoliko tarifni kupac ne plati račun u roku dospijeća, opskrbljivač obračunava zateznu kamatu, a može dostaviti i opomenu, naravno uz obračun troškova za opomenu. Ukoliko niti nakon opomene tarifni kupac ne podmiri obvezu može mu se obustaviti isporuka. Dakle, opskrbljivač sve to MOŽE, ali moja je preporuka da im se javite i zatražite odgodu plaćanja zbog objektivnih razloga i pokušate se s opskrbljivačem dogovoriti, uglavnom prolazi, ali ako ne možete si malo produžiti rok osporavanjem računa. Naime, čl. 93. Općih uvjeta određuje da se račun može osporiti u roku od 15 dana od izdavanja računa, a opskrbljivač je dužan odgovoriti u roku od 8 dana (što se uvijek može i malo odužiti). Račun ste dužni platiti tek nakon primitka odgovora, kakav god bio.
  10. Zadržavanje kapare ovisi o samom prodavatelju. Kapara je znak da je ugovor sklopljen, dakle davanjem kapare nastaju obveze za ugovorne strane. Ukoliko dođe do nemogućnosti ispunjenja obveze od strane kupca, prodavatelj ima pravo i dalje zahtijevati ispunjenje (ukoliko je moguće), ili može tražiti naknadu štete i vratiti kaparu ili pak kaparu zadržati kao zadovoljenje (u smislu naknade štete) ili može kaparu i vratiti. Dakle, sve ovisi o tome na kakvu ste se osobu namjerili.
  11. bolovanje radi komplikacija u trudnoći, a ako nemaš 12 mjeseci neprekidnog staža, odnosno 18 mj. u posljednje dvije godine, iznosi 25% od proračunske osnovice, a koja je za 2009. 3.326,00 kn.
  12. Vaš je problem "uređen" Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom ("Narodne novine", broj 14/06). Članak 74. stavak 1. određuje da je mjerna oprema na obračunskom mjernom mjestu kupca vlasništvo operatera prijenosnog sustava ili operatera distribucijskog sustava i isti ju je dužan održavati i ovjeravati o svom trošku. Prema članku 80. stavku 4. Operator prijenosnog sustava ili operator distribucijskog sustava dužan je o svim uočenim nepravilnostima mjerne opreme, koje utječu na obračun potrošene električne energije kupca, pisanim putem obavijestiti opskrbljivača u roku od 24 sata, koji je dužan izvršiti ispravak obračuna potrošene električne energije i o istome obavijestiti kupca. Nadalje, članak 81. stavak 2. propisuje da je za oštećenje ili otuđenje mjerne opreme, uklanjanje plombe ili oštećenje mjernog ormara ugrađenog kod kupca, odgovara kupac, koji snosi i sve troškove vezane za popravak ili nabavu mjerne opreme, osim ako oštećenje ili otuđenje mjerne opreme nije mogao spriječiti. I konačno, članak 98. stavak 1. određuje da kad se utvrdi da je registriranje električne energije bilo nepravilno, procjena neregistrirane električne energije i snage će se izvršiti prema prethodnom obračunskom razdoblju ili istom razdoblju prethodne godine kada je registriranje bilo pravilno, a ako to nije moguće tada prema sljedećem obračunskom razdoblju kada registracija bude ispravna, i to za razdoblje od kada je utvrđena neispravnost. Svoj račun možete osporiti u roku od 15 dana od izdavanja, te ako je vaš prigovor opravdan, izdati će vam se novi račun. Slijedom navedenoga, potrebno je da što prije podnesete prigovor na račun Elektri, a u istom možete navesti sve ove odredbe (iako naravno niste u obvezi) te posebno naglasiti da niste imali nikakvog utjecaja na kvar niti ste znali za njega.
  13. Ako sam dobro shvatila, tim se putem i dalje koristite kao prilazom kući. U tom slučaju radi se o posjedu stvarne služnosti te imate pravo na posjedovnu zaštitu i to putem dopuštene samopomoći ili putem suda. Dopuštena samopomoć znači da svoj posjed možete zaštititi i silom od onoga tko vam posjed samovlasno oduzme ili vas u posjedovanju uznemirava, ako je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a opasnost je neposredna, ali samo ako za zaštitu svoga posjeda ne primjeni silu veće jakosti nego li je primjerena okolnostima (dopuštena samopomoć), i to u roku od 30 dana od saznanja za smetanje i počinitelja, a najkasnije u roku od godinu dana od nastalog smetanja. Sud pruža ovu zaštitu posjeda u posebnom, hitnom postupku (postupku za smetanje posjeda), gdje ćete zahtijevati da se utvrdi čin smetanja vašeg posjeda, naredi uspostava posjedovnoga stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje ubuduće.
  14. Mali dodatak u pogledu ostalih prava. Članak 39. stavak 2. Zakona o radu: "Ako je za stjecanje određenih prava važno prethodno traja­­nje radnog odnosa s istim poslodavcem, razdoblja rada u nepunom radnom vremenu smatrat će se radom u punom radnom vremenu." Dakle, što se tiče određenih prva, npr. regres, božićnica, otpremnina i sl. izjednačeni ste s radnicima u punom radnom vremenu.
  15. Molila bih šprancu i na moju adresu, ako nije problem, jberkovic@hi.t-com.hr. Hvala!
  16. Bračnom stečevinom se smatra sve što je za vrijeme trajanja bračne zajednice stečeno radom. Bračna stečevina je suvlasništvo bračnih drugova i dijeli se na jednake dijelove. Dakle, nema veze koliko je tko radio i da li je više zarađivao.
  17. Kolege, tko god nije dobio šprance, ostavite mi poruku(e-mail) u mojem inboxu pa ću poslati.
  18. U slučaju pada dijela ispita (popravka), može se prijaviti isti već dan, a rok od dva mjeseca se računa od dana pada. Znači, ako padneš dio ispita npr. 20.7., na ispit možeš izaći 20.9. U prijavi je potrebno samo napisati kada je bio ispit, koje predmete treba ponoviti i kojeg bi datuma popravak.
  19. Na ispit možeš izaći nakon 6 mjeseci, ali također moraš prijaviti 45 dana prije. Međutim, u slučaju da padneš, tebi je svejedno jer u srpnju i kolovozu nema ispita pa bi ovako i onako morala prijaviti za rujan.
  20. Posjed je samo faktično stanje, dakle, nije trajno, pa nema potrebe donositi presudu. Na takav sam odgovor ja naišla.
  21. Kolega Sivonja, imaš pravo. Malo sam pogledala tu antenu i vidjela kako izgleda. Stvarno je IZVANREDNA.
  22. Obzirom da postavljanje antene ne spada u izvanredne poslove, nije potrebna suglasnost svih suvlasnika već samo većine. Obzirom da se većina uzima prema suvlasničkim dijelovima, a ne prema broju glasova, nije bitno gdje suvlasnici koji imaju većinu žive. Bojim se da imaju pravo postaviti antenu!
  23. Slažem se! Naime, Zakon kaže "ako radni odnos prestane prije 1. sprnja", a što ovdje nije slučaj jer se godišnji odmor koristi za vrijeme trajanja radnog odnosa a ne nakon njegova prestanka. Prema tome, radni odnos prestaje nakon 1.7.
  24. ne bih se složila da je miletić duša od čovjeka! možda ubaci pokoju doskočicu, ali primjeri su mu katastrofa. Totalno nije korektno od njega da ako kandidatu postavi pitanje na koje dobije točan odgovor krene s forama "da li ste sigurni". Naravno da nakon toga više ništa nisi siguran i počinješ mijenjati priču koja naravno na kraju ne završi baš dobro. Zato, svi koji odgovarate kod dotičnog ispitivača jako dobro razmislite što ćete reći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija