Jump to content

KristinaJK

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Strani državljanin je vlastitim sredstvima kupio firmu koja je imala nekretninu i koja je bila unesena u temeljni kapital. Strani državljanin je kupio firmu koja je imala upisanu nekretninu u temeljni kapital. Firma nikad nije bila aktivna, nisu predavali GFI niti imali ikakvo knjigovodstvo. Zbog nepodnošenja GFI d.o.o. je automatiznom likvidiran. Naknadno je otvorena Likvidacijska imovina iza d.o.o. radi reguliranja vlasništva. Radi se o tome da je upisana vrijednost nekretnine daleko manja od tržišne cijene.
  2. Ne znam je li je to moguće. Naime, ne postoji knjigovodstvena evidencija od prijašnjeg likvidiranog društva. Otvorena je Likvidacijska imovina iza d.o.o. i jedina dva dokumenta koja postoje jesu procjena nekretnine od strane porezne uprave i Izvještaj revizora o ulaganju u temeljni kapital. Temeljni kapitaj je upravo ta nekretnina. Ukoliko se nekretnina proda po tržišnoj cijeni biti će ostvarena dobit s obzirom da je tržišna cijena veća od cijene iz izvještaja revizora. Rashododi će biti neznatni u odnosu na prihode. Smije li Likvidacijska imovina iza d.o.o. uopće izdavati račune?
  3. Dakle, radi se o likvidacijskoj imovini iza d.o.o. koja u u vlasništvu ima nekretninu koja je upisana kao temeljni kapital i čija vrijednost je daleko manja od tržišne vrijednosti nekretnine. Vlasnik je strani državljanin koji nije vodio poslovne knjige tako da ne postoji nikakva ranija knjigovodstvena dokumentacija, nije bio obveznik PDV-a. Vlasnik želi sebe kao fizičku osobu uknjižiti na nekretninu nakon čega bi se likvidacijska imovina brisala iz registra. Znam da će se porez na promet nekretnina platiti na procijenjenu vrijednost. Plaća li se porez na dobit na razliku između upisane i procijenjene vrijednosti nekretnine i plaća li se porez na dohodak od kapitala. Može li vlasnik brisanog d.o.o. prodati nekretninu sam sebi? Kako je najbolje postupiti u ovakvim slučajevima?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija