Jump to content

hrv_posla

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, Tražim odvjetnika (Zagreb) za imovinsko-pravne odnose koji bi mogao pomoći s konkretnim i hitnim pitanjima vezanim za suvlasnistvo u neetaziranoj nekretnini (s finalnim ciljem etaziranja). S obzirom na kompleksnost situacije i konteksta, detalje šaljem u privatnoj poruci. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!
  2. Postovani, Ispricavam se na smetnji, ali imam hitno pitanje. Susjed preuredjuje zajednicko dvoriste bez dogovora s nama (neetazirana zgrada, nema predstavnika stanara) - cupa, sadi, boja, nista sto se moze reci da su nuzni radovi... Moze li na temelju toga traziti neku isplatu za izvrsene radove? Moze li na temelju toga svojatati dvoriste ili dobiti bilo kakva veca prava? Trebamo li ga na neki nacin opomenuti (kako?) da se mi s tim radovima ne slazemo? Koje su nase obveze, ali i prava u ovakvim slucajevima? Mozemo li se koristiti tim vrtom/namjestajem/posadjenim vocem/cvijecem ili ga trebamo traziti da sav namjestaj mice kako bismo mi mogli postaviti svoj ako zelimo koristiti (ili da ostavi mjesta za nase vocke/cvijece isl)? Gdje u ovakvom slucaju prestaje zajednicko i pocinje privatno? Problem je u toj nekomunikaciji i cinjenici da je susjed prije n godina srusio (opet bez pitanja) sve sto smo mi zasadili 20+ godina prije (i svima je bilo dostupno na koristenje) i onda prica uokolo kako se samo on brine za sve (nije istina). Nije problem sudjelovati ako su stvari dogovorene, ali ovdje je princip odradjeno je, a sad plati (bez ispostavljenog racuna uglavnom). Unaprijed hvala na bilo kojem odgovoru ili savjetu!
  3. Postovani, Molim Vas pomoc. Imam veoma kompleksnu suvlasnicku situaciju i zgrada je neetazirana, nemamo pricuvu isl. Dio susjeda se prije pola godine odlucio na rusenje zajednickih neetaziranih pomocnih prostorija (supe/garaze) unatoc protivljenju nas i tadasnjih drugih suvlasnika (50-50 recimo omjer). Probali smo postici dogovor, ali i tu su zadnji cas povukli (radit cemo zajedno, kada smo na pola srusili oni su rekli da bi oni radili a mi da plartimo jer nemaju novaca). Ostao je kao usmeni dogovor da su oni napravili svoje supe a preostalo da ostaje za nase (jos jedni susjedi i nase). Problem je sto u jednom nacrtu etaznog elaborata koji je propao (jer osoba iz opcine nije htjela priznati te objekte jer su derutni) su ti objekti gdje su oni gradili trebali biti nasi, a dio koji je ostao je bila zajednicka prostorija. Zanima me imaju li oni pravo traziti i udio u preostalome? Mozemo li mi uopce urediti preostalo i reci da je to sada nase. Tu postoji i pitanje 5.suvlasnika u jako malom postotku kojeg nisu niti pitali isl. Mozemo li mi nekako to sto su oni izgradili (ako pocnu zafrkavati) traziti na sudu "nazad" ili na bilo koji nacin osporavati unatoc tome sto nije zvana gradjevinska dok su bili radovi? Ne postoji nikakav pismeni dogovor niti oko cega, a doslovno su radove krenuli preko noci. Nismo zvali gradjevinsku inspekciju jer je a) bio vikend i b) odvjetnici koje smo pitali u tom trenu su nam dali nejasan odgovor koji je zvucao kao da ne mozemo nista osim posvadjati se i c) iskustvo sa sudovima (s obzirom da smo na sudu oko suvlasnistva zgrade 20+ godina) nije pozitivno. Inace susjedi ne kane stati ovdje, nego pokusavaju uzeti veci udio u svemu sto je neetazirano, a etaziranje stanova je stalo (duga prica, prosli smo na opcini, ali promijenilo se vlasnistvo i vjerojatno necemo proci na sudu) te bih to htjeli sprijeciti. Srdacan pozdrav i unaprijed hvala na bilo kakvoj pomoci!
  4. Pozdrav, puno Vam hvala na (brzom) odgovoru i ako moze jos dodatno pojasnjenje sto to konkretno znaci ako on promijeni vrata ili krene s tim? Sto ako nam neda kljuc jer ne zelimo platiti takav na silu odradjeni posao? Koja su nasa prava i obveze?
  5. Nemamo i ne placamo pricuvu (rado bih da imamo ista od toga), ne mozemo se dogovoriti ni za to.
  6. Postovani, Ispricavam se ako je post u krivoj grupi, ali molim Vas za savijet, jer ne znam vise od kuda krenuti. Zivim u neetaziranoj zgradi bez predstavnika stanara i trenutno smo u tijeku kupnje nove stolarije, medjutim jedan susjed stalno gura svoju ponudu iako je pristao vec na ponudu drugog vanjskog izvodjaca (pismeno smo svi potvrdili u grupi na Viberu). Moj stan je izricito u tu grupu napisao da ne pristajemo na ponudu bez racuna (pretpostavljamo da je njegova takva) i da cemo svako forsiranje postavljanja nove stolarije bez 100% dogovora smatrati poslovodstvom bez naloga, jer je susjed "prijetio" da ce postaviti nova vrata i "mozda dati kljuc samo onome tko plati". Susjed je inace sklon "serfovanju" i svi ga se uglavnom bojimo. Zanima me moze li se to smatrati poslovodstvom bez naloga te mozemo li zakonski odbiti platiti (pogotovo ako je bez racuna?) Imamo li u tom slucaju pravo na daljnji postupak (koji?) U kojem slucaju smo duzni platiti? Ako promijeni vrata smijemo li zvati policiju radi ometanja posjeda ili provaliti? Moze li se nepristanak smatrati da je "odbijena direktna korist" jer je ta ponuda jeftinija od ostalih? Ono sto je jos mozda vazno napomenuti, po trenutnom stanju zemljisnih knjiga 51% stanova-suglasnika je razlicito od onoga sto ce biti kad se provede etaziranje koje je vec preko godinu dana u tijeku (ukratko stanovi 1 i 2 su par metara kvadratnih manji od stanova 3 i 4, ali kada se provede etaziranje vlasnistvo stana 1 ce "narasti" da ne ulazim u detalje). Srdacan pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija