Jump to content

Cro60

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju se odmah upisuju,a kod ugovora o doživotnom tek nakon smrti osobe s kojom se potpisuje ugovor.Ja ne znam da li su i kakav ugovor napravili i to želim saznati jer sestra ne brine o majci.Nikako ne dolazi kod nje u dom u koji ju je strpala,nije joj došla ni u bolnicu kad su je nedavno dovezli.Želim saznati da li postoji ugovor i osporiti to.
  2. Molim vas savjet kako da saznam jesu li sestra ili nećak napravili sa mojom majkom ugovor o doživotnom uzdržavanje jer ih to ne mogu izravno pitati zbog narušenih obiteljskih odnosa tj. ne bi dobio odgovor. Moja majka je imala moždani udar i bila je nakon kratkog boravka u bolnici smještena tjedan dana kod kćeri i unatoč tome što je bila dogovorena patronaža,fizijatar i logoped sa dolaskom u kuću oni su majku preko veze smjestilli u Dom za starije psihičke bolesnike iako je psihički zdrava i uskraćena joj je medicinska skrb i liječenje nakon moždanog udara što treba uključivati fizijatra i logopeda.U mjesec i pol dana boravka u tom domu 2 puta je zbog dehidracije dovezena na hitnu. Moju sestru i njenog sina očito nije briga za mater nego samo za imovinu. Ja je redovno posjećujem bar 2 puta tjedno ali jedva govori i manja je bar za 10 kg u tom kratkom razdoblju tamo. Što da učinim?
  3. Sestra je upravo zbog toga da ja ne bi mogao tražiti svoj dio u njoj darovanoj kući tu nekretninu darovnim ugovorom prebacila na svog sina.Unatoč tome mogu tražiti nužni dio 1/4? Za preostalu imovinu pretpostavljam da su sa mamom napravili neki ugovor koji teško da ću moći osporiti.Preveslali su me.
  4. Sestra i ja smo se na ostavinskoj odrekli svega u majčinu korist.Takav je bio dogovor da ona kasnije podili kako je otac htio.Sestra će sad dobit sve.
  5. Moj otac je prije smrti rekao majci da stara i prilično vrijedna kuća na rivi koju je naslijedio od svojih roditelja pripadne mojoj sestri,a novija kuća koju je sagradio mukotrpnim radom na 2 posla da pripadne meni ali nije to ostavio oporukom jer je imao povjerenja u svoju ženu tj. moju majku.Ja sam dobio pravo na otkup stana koji je otac dobio od firme u kojoj je radio. Nakon rata živio sam sa majkom 10 god. na selu u kući i brinuo o njoj,a nakon toga sam se oženio što mojoj majci i nikome od obitelji nije odgovaralo pa sam odlučio sa ženom živjeti u stanu koji sam otkupio i iz kojeg se mjesecima nije htio iseliti moj nećak jer je njihov plan bio da ja ostanem samac i sve naslijedi sestrin sin pa tako i uzme moj stan. Tu su počeli problemi.Moja majka je kćeri darovala kuću na rivi koju je ona darovnim ugovorom dala svom sinu i on je godinama iznajmljuje kao lokal i stan,a kuću koju je otac namijenio meni su okupirali i ja nisam dobio ništa - jer sam se oženio i pokvario im planove. Moja majka je nedavno imala moždani udar i sestra me nije ni pitala da li se slažem s tim da majka ide u dom.Ona i sin su dogovorili smještaj za nju.Moja sestra ima punomoć na majčin račun i diže obiteljsku mirovinu (majka nije radila) i doplatu sa majčine štednje da plati dom i ostale troškove.Dakle,oni ništa ne plaćaju.Sve pokriva majčin novac. U kuću na selu i ne mogu otkad je majka u domu jer je ljeto i preselili su tamo zato što je uz more.Mene nisu ništa pitali.Majku ne mogu pitati jer jedva govori.Ima 80god.,imala je moždani i u takvom stanju ju ne mogu ispitivati što je napravila sa njima.Godinama ništa nije spomenula.Svaki tjedan sam bio kod nje.Držala je uvik do ćaćine riječi i nisam pomislio da bi me mogla tako oštetiti za nasljedstvo. Nemam informaciju nego samo nagađam što je vrlo vjerojatno i jasno iz napisanog da su majku nagovorili na neki ugovor meni iza leđa da sve ostane njima,a ja ne dobijem ništa od očevine.Da li mogu nešto učiniti da ostvarim svoja prava ili mogu sve zaboraviti jer su me izvozali?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija