Jump to content

branitelj1962

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je branitelj1962 objavio

  1. Primjenjuju li se usklađivanja mirovina (koje donosi HZMO 1.siječnja i 1.srpnja) i na mirovine ostvarene prema ZOHBDR te što ako mirovina budućim usklađivanjem dođe na iznos preko 3500 Kn? Hoće li se i u tom slučaju primjenjivati smanjenje od 10%
  2. Da, na taj način smo i mi protumačili međutim u HZMO nikako pronaći osobu koja može dati pravu informaciju i stalno se pozivaju da oni ne poznaju ZOHBDR i da takve upite pošaljemo na drugu adresu. Također, vrijedi li za najnižu braniteljsku i ostale mirovine koje se ostvare prema ZOHBDR da se povećavaju, odnosno usklađuju, za postotke koje donosi Upravno vijeće HZMO 1.siječnja i 1.srpnja?
  3. Ovdje se radi o 62 godine i 9 mjeseci po prijelaznom periodu za žene koje ta osoba ispunjava u rujnu te nam je trebala informacija ima li pravo na ovu najnižu braniteljsku mirovinu.
  4. Pozdrav svima, ima li ženska osoba koja u 2021. godini ispunjava uvjet godina za starosnu mirovinu te ima 270 dana borbenog sektora pravo na najnižu braniteljsku mirovinu iako ima sveukupno evidentirano 4 godine radnog staža?
  5. Koristeći vaše tablice došao sam do podatka da je pvb za ukupni radni staž 0,9726 dok je najpovoljniji pvb 1,1108. Koji broj od ovih je relevantan za ubaciti u tablicu izračuna?
  6. Zahvaljujem na poslanim tablicama i izračunima gore. Upravo sam zatražio informativni izračun preko eGrađanin kako bi dobio vrijednost PVB-a ( u subotu bi trebao imati te podatke). Što vam u tablici označava polje "Čin ili ustrojbeno mjesto" i na što se to konkretno odnosi?
  7. Zahvaljujem na odgovorima i objašnjenjima pošto se često pojavljuju nedoumice i različita tumačenja. Također, zanima me utječe li na obračun i visinu mirovine koja osobi pripada na osnovu ostvarenog radnog staža(osoba je obveznik II. stupa, 39 godina staža) ukoliko gore navedena osoba ode u mirovinu po uvjetima iz ZOHBDR-a? Odnosno, ukoliko se osoba odluči za isplatu mirovine iz I. i iz II. stupa je li se na dobivenu mirovinu po ZOHBDR još dodaje pravo na isplatu iz II. stupa? LP,
  8. Poštovani, potrebne su mi informacije u vezi tumačenja članka 28. ZOHBDR-a. Naime, radi se o osobi koja u veljači 2022. godine puni 60 godina starosti te će u tom trenutku imati evidentirano 39 godina radnog staža dok joj razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu iznosi 736 dana (borbeni sektor, dodatak 18%). Sukladno ZOMO-u, tada ostvaruje pravo jedino na prijevremenu starosnu mirovinu. Međutim, moje pitanje je ostvaruje li osoba u veljači 2022. godine pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika prema ZOHBDR-a ukoliko se vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu računa u dvostrukom trajanju, odnosno može li s ovim periodom provedenim u Domovinskom ratu "nadoknaditi" period koji nedostaje do 41 godine radnog staža? Hvala na odgovorima. Lijep pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija