Jump to content

branitelj1962

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je branitelj1962 objavio

  1. Da, na taj način smo i mi protumačili međutim u HZMO nikako pronaći osobu koja može dati pravu informaciju i stalno se pozivaju da oni ne poznaju ZOHBDR i da takve upite pošaljemo na drugu adresu.

    Također, vrijedi li za najnižu braniteljsku i ostale mirovine koje se ostvare prema ZOHBDR da se povećavaju, odnosno usklađuju, za postotke koje donosi Upravno vijeće HZMO 1.siječnja i 1.srpnja?

  2. Zahvaljujem na odgovorima i objašnjenjima pošto se često pojavljuju nedoumice i različita tumačenja.

    Također, zanima me utječe li na obračun i visinu mirovine koja osobi pripada na osnovu ostvarenog radnog staža(osoba je obveznik II. stupa, 39 godina staža) ukoliko gore navedena osoba ode u mirovinu po uvjetima iz ZOHBDR-a? Odnosno, ukoliko se osoba odluči za isplatu mirovine iz I. i iz II. stupa je li se na dobivenu mirovinu po ZOHBDR još dodaje pravo na isplatu iz II. stupa?

    LP,

     

     

  3. Poštovani,

    potrebne su mi informacije u vezi tumačenja članka 28. ZOHBDR-a. Naime, radi se o osobi koja u veljači 2022. godine puni 60 godina starosti te će u tom trenutku imati evidentirano 39 godina radnog staža dok joj razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu iznosi 736 dana (borbeni sektor, dodatak 18%). Sukladno ZOMO-u, tada ostvaruje pravo jedino na prijevremenu starosnu mirovinu. Međutim, moje pitanje je ostvaruje li osoba u veljači 2022. godine pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika prema ZOHBDR-a ukoliko se vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu računa u dvostrukom trajanju, odnosno može li s ovim periodom provedenim u Domovinskom ratu "nadoknaditi" period koji nedostaje do 41 godine radnog staža?

    Hvala na odgovorima.

    Lijep pozdrav

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija