Jump to content

bojleric

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, jedan moj daljnji rođak u jednom gradiću na obali ima „garažu" koja se u gruntovnici vodi kao gospodarski objekt i dvor. On ima plan da si u predmetnom objektu uredi garsonjeru u kojoj će on stanovati. Struju nema, ali je dogovorio sa susjedom da se spoji na njegovo sekundar. Priključak vode će zatražiti i vjerojatno ga dobiti. Septičku je već iskopao. Uglavnom ima sve realne preduvjete da si u tom prostoru kreira životni prostor. Ponukan je time što trenutno živi na katu kuće i teško je pokretan, dok mu je garaža prizemnica u kojoj može funkcionirati. Da li je legalno stanovanje u takvom objektu? Da li ga može neka inspekcija „istjerati“ van iako je on vlasnik 1/1? Da li garaža može dobiti kućni broj?
  2. Imam objekt koji se na katastru vodi kao kuća i dvorište, dok se u zemljišno knjižnom izvatku vodi kao gospodarski objekt i dvor. Da li mogu ja u tom objektu urediti i kategorizirati apartman? Da li ja mogu legalno „bivati“ u tom prostoru?
  3. U procesu sam dogovora etažiranja stambene kuće (P+1). Mene pripada prizemlje, dok tetu pripada kat. Uz etažiranje, kroz međuvlasnički ugovor bismo podijelili i korištenje okućnice. Meni je logično da s obzirom da sam ja u prizemlju, koridor od cca 1m od kuće bude meni na korištenje, s obzirom na prozore. Nakon toga koridora bismo definirali zajednički koridor tako da svi suvlasnici mogu ići oko kuće do svojih zasebnih dijelova. Da li je 1m premalo ili previše? Da li postoji neki normativ vezano za koridor oko kuće i prostora u prizemlju?
  4. Pozdrav, Zanima me sljedeća situacija. Marija napravi oporuku kojom sve svoje ne pokretnine ostavlja Ivanu. Marija premine. Ivan niti nitko drugi iz obitelji ne pokrene ostavinsku raspravu, dakle ne izvrši se prijenos Marijinog vlasništva ne pokrentina na Ivana. Ivan napravi oporuku gdje sve svoje naslijeđene i nenaslijeđene ne pokretnine ostavlja Josipu. Ivan premine. Da li Josip s Marijinom i Ivanovom oporukom nasljeđuje sve Marijine i Ivanove ne pokretnine? Unaprijed zahvaljujem na dogovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija