Jump to content

Kimi10

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Zahvaljujem na odgovoru. Stan mi je darovan pocetkom 2021., nisu jos protekle 2 god od darovanja. Cesto se spominju 2 ili 3 godine, taj dio je nejasan u vezi stava porezne uprave. Moj odvjetnik mi je bio rekao da ja tu ne moram prijaviti prebaviliste, odn. da su racuni s potrosnjom, ne samo pausali na moje ime dovoljan dokaz. To mi zvuci suludo, jer naravno da racuni dolaze na ime vlasnika, a potrosnje je bilo zbog radova. Po tome savjetu sam i postupila, pa u taj stan nisam preselila, (kasnije sam saznala da je bas u tome problem), a nisam zeljela prijaviti nekakvo fiktivno prebivaliste. Ne zelim izigrati zakone, nego iskoristiti pravo na oslobodjenje od obveze ako i kada steknem uvjete za to, buduci da je u renovaciju ulozeno puno novca i vremena i vrijednost mu se znacajno podigla. U svakom slucaju nekretnina nikome nije sluzila za stanovanje, osim mojim roditeljima par mjeseci. Imam ugovoren sastanak sa trecim odvjetnikom iduci tjedan pa se nadam da ce mi razjasniti stvar.
  2. Postovani, imam nejasnoca u vezi prodaje stana i poreznih obveza. Savjetovala sam se sa dva odvjetnika koji mi daju oprecna misljenja, pa bih voljela cuti jos poneko. Informacije na internetu su mi konfuzne. Stan je kupila moja majka krajem 2020. Ona i moj otac su u stanu zivjeli nekoliko mjeseci, nakon cega su odselili iz grada i stan darovali meni. Od tada u stanu nitko ne zivi. Uslijedila je renovacija u trajanju od cca godine dana i sada taj stan zelim prodati. Zanima me koje porezne obveze imam. Navest cu informacije koje su odvjetnici uzimali kao relevantne. Na toj adresi nisam prijavljena, nezaposlena sam, racuni dolaze na moje ime, postojala je potrosnja za vrijeme renovacije. To mi nije prva nekretnina u vlasnistvu. Prvi put sam u ovakvoj situaciji i zelim znati sto me ceka. Hvala unaprijed.
  3. Hvala na odgovoru. Molim vas objasnite mi kako točno izvršiti prijavu. Kako prijaviti, koga? Zaista to želim, jer se prije par dana ponovila ista priča. Predali smo predstavniku novce za neke nove radove, on kaže da je tako jeftinije i očito je to u zgradi praksa od početka. Radi se o 100% većini (6 stanova), svi se slažu da se plaća majstoru u gotovini. Nisam u poziciji samo ja to odbiti. Nije mi jasno zašto se takve stvari ne plaćaju iz pričuve.
  4. Poštovani, pokušat ću što kraće objasniti situaciju i nadam se odgovorima i savjetima, jer od upraviteljskih firmi nisam naišao na nikakvo razumijevanje. Vlasnik sam 3 stana u različitim zgradama od kojih svaka vodi svoju politiku i ne uspijevam se snaći u moru raznoraznih potrazivanja i pravila. Novi sam vlasnik i mene nitko ništa ne pita. Međuvlasnički ugovor za prvi stan uopće nemam. Za drugi sam primio kopiju ugovora starog više od 10god, u kojoj je vlasnička struktura potpuno drugačija od današnje. Npr., vlasnik mog stana je tada bio investitor. Ni predstavnik nije isti. Rečeno mi je da se prvotni ugovori automatski odnose i na sve eventualne nove vlasnike. To mi zvuči nevjerojatno. Je li to istina? U prvoj zgradi predstavnik često traži gotovinu na ruke za uređivanje okućnice, u drugoj za čišćenje stubišta. Ne slažem se s takvim načinom naplate zbog mogućih i vjerojatnih malverzacija. Je li to legalno? Općenito, jesam li ja obvezan sudjelovati u nelegalnim radnjama samo zato što je to većina jednom izglasala? Ja planiram ta 2 stana iznajmiti i odseliti iz grada. Na koji način ću ja podmirivati te obveze ako sam fizički odsutan, a ne mislim putovati kako njima padne na pamet da bi im stavio novce u džep? Kako se mogu zaštititi od toga da se predstavnici pojavljuju na vratima i pokušaju se naplatiti od mojih najmoprimaca? U 3. zgradi je firma upravitelj prinudna. U hodniku na stepenicama nema ograde i zidovi su oštećeni od vlage, zgrada općenito propada i vidi se da se ne održava. Po njihovom objašnjenju to nisu hitne stvari, a oni su dužni samo tada intervenirati. Zar se pričuva zaista plaća samo za hitne intervencije? Ja mislim da je nepostojanje ograde sa rukohvatom pitanje sigurnosti. Radi se o apartmanskoj zgradi koja je većinu godine prazna, vlasnici odsutni, praktički nepoznati i nema šanse da se većina, a kamoli 100% nešto dogovori. Međuvlasnički ugovor nemam. Što se može poduzeti? Pričuvu i sve ostale dodatke uredno plaćam za sva 3 stana. Molim vas za bilo kakvav savjet ili smjernicu. Ako netko zna i ima volje, bio bih vam jako zahvalan.
  5. Postao sam vlasnik dvoetažnog stana u stambenoj zgradi staroj 15ak god. 1. etaža stana je na zadnjem katu, a 2. u potkrovlju. Na katu su 4 takva stana i nema drugih zajedničkih prostorija osim stubišnog dijela- nad svakim stanom je otprilike 1/4 ukupnog krova zgrade. Moj problem je prostorija u potkrovlju (spavaća soba), velika je, a ima samo 2 krovna prozora. Oni su poprilično mali, a postavljeni na visini da se kroz njih ne moze pogledati. U prostoriji nema dovoljno svjetlosti i djeluje jako klaustrofobično. Usto, 1 je uguran lijevom stranom uz rub zida unutarnjeg stubišta, tako da se ne može ugraditi komarnik, što je neophodno za zonu u kojoj se zgrada nalazi. Ta pozicija je misterij, jer ima dovoljno mjesta na desno. Ne znam je li takva situacija u ostala 3 stana, ili je samo moj greškom tako montiran. Prozor ne mogu koristiti, tj. uopće ga ne otvaram, što zbog nezgodne pozicije, što zbog insekata. To mi narušava kvalitetu života i vrijednost stana ako ga odlučim prodati, što mi je potvrdilo nekoliko agenata za nekretnine, a stan se nalazi u vrlo atraktivnoj zoni. Zanima me imam li ja pravo, o svom trošku, zamijeniti taj jedan sporni prozor novim, bar malo vecim i sa komarnikom. Prozor bi bio isti model i ne bi narušavao vanjski izgled zgrade. Kome se obratiti i koju dokumentaciju prikupiti? Predstavnik stanara je navodno osoba koja stanuje u drugom gradu. Neslužbeno sam doznao da je zgrada u gradnji imala dozvolu za postavljanje većih krovnih prozora, ali zbog uštede su su odlučili za male. Imam li legalnu mogućnost za ikakvu intervenciju? Ukoliko nemam, molim Vas za objašnjenje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija