Jump to content

jaskanka

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jaskanka objavio

  1. Poštovani Bonaparte! Obzirom da nema odgovora na upit od 14.06.2022., s jedne strane, te obzirom da se jako brzo približava rasprava za 28.06.2022., s druge strane, slobodna sam ponoviti naznačeni upit (citat): "U međuvremenu smo (u naravi ja i 2 sina) dobili poziv javnog bilježnika na ostavinsku raspravu (za 28.06.2022.), te nema promjene na strani naznačenih sinova (u naravi i dalje priznaju moju bračnu stečevinu), a istovremeno ima promjene na mojoj strani, jer sam u sve većoj dilemi, pa molim Vaše odgovore na sljedeća pitanja: 1. Je li će na navedenoj raspravi biti konstatirano postojanje moje bračne stečevine i ja ću biti proglašena vlasnikom poljoprivredna zemljišta, te obje kuće (u naravi u dijelu 1/2)? 2. Ako ne, je li će moja bračna stečevina biti jedino izuzeta od nastavka navedene rasprave, pa će se ista odnositi samo na podjelu vlasništva pokojnoga supruga, a ja ću biti upućena da u odgovarajućem sudskom postupku riješim pravo vlasništva poljoprivredna zemljišta i obje kuće u dijelu 1/2? 3. Ako da, je li će se vlasništvo pokojnoga supruga dijeliti na mene i sinove po 1/3 dijela (od ukupno 1/2), odnosno po 1/6 dijela, ako se ne dogovorimo drugačije? LP"
  2. Poštovani Bonaparte! U međuvremenu smo (u naravi ja i 2 sina) dobili poziv javnog bilježnika na ostavinsku raspravu (za 28.06.2022.), te nema promjene na strani naznačenih sinova (u naravi i dalje priznaju moju bračnu stečevinu), a istovremeno ima promjene na mojoj strani, jer sam u sve većoj dilemi, pa molim Vaše odgovore na sljedeća pitanja: 1. Je li će na navedenoj raspravi biti konstatirano postojanje moje bračne stečevine i ja ću biti proglašena vlasnikom poljoprivredna zemljišta, te obje kuće (u naravi u dijelu 1/2)? 2. Ako ne, je li će moja bračna stečevina biti jedino izuzeta od nastavka navedene rasprave, pa će se ista odnositi samo na podjelu vlasništva pokojnoga supruga, a ja ću biti upućena da u odgovarajućem sudskom postupku riješim pravo vlasništva poljoprivredna zemljišta i obje kuće u dijelu 1/2? 3. Ako da, je li će se vlasništvo pokojnoga supruga dijeliti na mene i sinove po 1/3 dijela (od ukupno 1/2), odnosno po 1/6 dijela, ako se ne dogovorimo drugačije? LP
  3. Poštovani Bonaparte, zašto u bračnu stečevinu ne spada poljoprivredno zemljište i spada kuća, jer kako smo zajedno obrađivali poljoprivredno zemljište, tako smo također i zajedno održavalu kuću (u naravi obavljali manje popravke)? Inače, uopće mi nije jasno, ni zašto, niti kome, bih morala dokazivati da smo oboje (u naravi od 1978. godine) ulagalu u (postojeću) kuću, a koja je još od 1900-te godine bila uredno upisana u zemljišnoknjižni uložak, jer od naše djece, ni 1. sin rođen 1971. godine, niti 2. sin rođen 1973. godine, ne osporava da na navedenoj kući postoji moja bračna stečevina, a u dijelu (su)vlasništva 1/2 kuće? Usput, kako je naznačena kuća bila stara i nefunkcionalna, te je tražila sve više sredstava za svoje održavanje, tako smo (pokojni) suprug i ja nakon nastanka Republike Hrvatske sagradili (u naravi od naših mirovina) novu kuću (u naravi uz navedenu staru kuću), pa molim Vaš odgovor je li 1/2 nove kuće spada u (moj) bračnu stečevinu? LP
  4. Poštovani, suprug i ja smo se vjenčali 1971. godine, te je 1978. godine suprug postao vlasnikom kuće i nekoliko katastarskih čestica (u naravi poljoprivrednog zemljišta) kao nasljednik svojega oca koji je umro 1977. godine, pa molim Vaš odgovor o tome je li u vezi navedenih nekretnina postoji i moje pravo na bračnu stečevinu (pošto su nekretnine stečene tijekom postojanja bračne zajednice) ili ono uopće ne postoji, nego samo postoji pravo vlasništva supruga koji je umro 04.05.2022.? LP
  5. Poštovani, nakon sklapanja ugovora putem telefona s A1 Hrvatska d.o.o. (dalje u tekstu Operator), poslao mi je Operator odgovarajuću obavijest o sklopljenom ugovoru za fiksnu uslugu (u naravi paket Super Internet + Flat Fon), te dopis s korisničkim podacima (u naravi username i password) za besplatnu uslugu A1 Webmail, a koja služi, kako za slanje mailova (u naravi elektroničkih pošta), tako također i za primanje mailova, pa molim tumačenje odredbi članka 2. stavak 1. točka 11. ZEK-a (u naravi potrebne odgovore na donja specificirana pitanja): 1. Je li usluga A1 Webmail elektronička komunikacijska usluga? 2. Ako da, je li usluga A1 Webmail obuhvaća usluge informacijskog društva koje se u cijelosti ili većim dijelom sastoje od prijenosa signala u elektroničkim komunikacijskim mrežama? 3. Ako da, je li usluga A1 Webmail i javna komunikacijska usluga iz odredbe članka 2. stavak 1. točka 24. ZEK-a?
  6. Poštovani, mogu li kao umirovljenica izdati punomoć i nekoj osobi koja nije odvjetnik da me zastupa u ovršnu postupku (ustezanje na mirovini) i u postupku jednostavna stečaja nad imovinom potrošača?
  7. Poštovani Moderator, ispričavam Vam se što nisam bila potpuno jasna, jer sam umjesto navođenja (citat): "Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i zajednički mramorni spomenik, a koji se prema postojećem Zakonu o grobljima tretiraju nekretninom" trebala navoditi (citat): "Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i dio zajedničkog mramornog spomenika, a koji se prema čl. 14. st. 2. postojećega Zakona o grobljima tretiraju opremom i uređajem groba, te se prema čl. 15. st. 5. istoga Zakona oprema i uređaj groba izgrađeni na grobnom mjestu tretiraju nekretninom. Dakle, imenica nekretnina (koja se pojavila u 2. odlomku i koja se nastavno koristila u 3. odlomku) se je samo odnosila na opremu i uređaj groba, odnosno grobnog mjesta, te se nije uopće odnosila, ni na grob, niti na grobno mjesto, jer su oni vlasništvo jedinica lokalne samouprave sukladno čl. 2., čl. 16. st. 1., te čl. 16. st. 2. spomenutoga Zakona, a istovremeno je nekretnina (u konkretnome slučaju zajednički betonski okvir, posebne betonske ploče i zajednički mramorni spomenik) vlasništvo mene kao zakonite korisnice (lijevog i desnog) grobnog mjesta. Stoga, molim Vaš odgovor na moje pitanje o tome je li se može izbjeći obveza plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju ako u ugovoru o ustupanju desnog grobnog mjesta navedem kako se samo ustupa njegovo pravo korištenja i kako se gore navedena nekretnina (u naravi dio zajedničkog betonskog okvira, posebna pokrovna ploča i dio zajedničkog mramornog spomenika), ni ne daruje, niti ne prodaje te kako se zadržava moje pravo vlasništva specificirane nekretnine?
  8. Poštovani Legalis, zakonita sam korisnica dva grobna mjesta (vidjeti attachment) koja uprava gradskoga groblja vodi s istim brojem u grobnome očevidniku i za navedena grobna mjesta koristi naziv (citat): "jedno dvostruko grobno mjesto", te želim za desno grobno mjesto (polje broj 2, red broj 6 i parcela broj 5, očevidnik broj 1682) ustupiti pravo korištenja putem odgovarajućeg ugovora, pa molim Vašu pomoć. Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i zajednički mramorni spomenik, a koji se prema postojećem Zakonu o grobljima tretiraju nekretninom, te njezino darovanje dovodi do obveze plaćanja poreza na promet nekretnina, a što bi se htjelo izbjeći (ukoliko je ikako moguće). Stoga, molim Vaš odgovor na moje pitanje o tome je li se može izbjeći obveza plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju ako u ugovoru o ustupanju desnog grobnog mjesta navedem kako se ustupa njegovo pravo korištenja i kako se ne daruje navedena nekretnina, te kako se zadržava pravo vlasništva navedene nekretnine? Usput, postoji puno osoba koji su zainteresirani za spomenuto ustupanje prava korištenja desnog grobnog mjesta i kojima ne smeta zajednički mramorni spomenik, pa predlažu da se jednoga dana (kada više ne budem među živima) ostavi mojim nasljednicima (zakonito) pravo da pomaknu sadašnji zajednički mramorni spomenik na lijevo grobno mjesto (polje broj 2, red broj 6 i parcela broj 5, očevidnik broj 1682), te dozvole zainteresiranim osobama postavljanje svog (betonskog ili mramornog) spomenika na desno grobno mjesto!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija