Jump to content

Nepravilna ostavinska


anonimno

Preporučene objave

Otac mi je umro 1997 godine, iza njega nije ostalo mnogo. Ja sam tada imala 17 godina i ne sjećam se detalja ostavinske rasprave. Problem je u tome što smo tada živjeli u stanu koji smo iznajmljivali od države i koji se zbog nekih drugih razloga nije mogao odkupiti niti se to može danas. Nakon očeve smrti ja sam otišla iz toga stana dok je moj stariji brat ostao živjeti u njemu, nedavno sam se šokirala kada sm shvatila da je za taj stan ostalo jako puno neplačenih računa koje je moj brat napravio poslije očeve smrti a ti računi još uvijek dolaze na očevo ime. Pretpostavljam da ostavinska nije dobro provedena s obzirom da se računi još uvijek vode na čovijeka koji je več 10 godina mrtav. U slučaju da sama odlučim ponovo "potegnuti " ostavinsku hoču li morati te račune platiti ja iako nisam živjela tamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, ne možete ponovno "potegnuti ostavinsku" jer su istekli rokovi, a nema neke naknadno pronađene imovine. Jedino ako u ostavinskoj niste sudjelovali, a trebali ste, moglo bi se možda nešto poduzeti. Potražite rješenje o nasljeđivanju.

 

Nasljednici odgovaraju za račune (tj. dugove) koje je napravio pokojnik do svoje smrti do vrijednosti naslijeđene imovine, a srazmjerno svojim naslijeđenim dijelovima.

 

Za račune koje je pokojnik napravio nakon svoje smrti nasljednici ne odgovaraju jer ih pokojnik nije niti mogao napraviti :-) Drugim riječima, ti računi nemaju nikakve veze s ostavinom.

 

S obzirom na datum smrti, pretpostavljam da je većina tih računa u zastari.

 

Obavještavanje komunalnih organizacija i drugih o smrti i ptromjeni korisnika usluga nije zadatak suda, već nasljednika i onoga tko pravi troškove, ako to nije nasljednik.

 

Pitanje dakle uopće ne spada u nasljedno pravo, nego obvezno pravo. Ne razumijem se u to (nisam pravnik, a odgovaram vam jer vidim da nitko drugi neće), ali koliko znam za komunalne troškove vrijedi načelo podrazumijevajućeg ugovora, odnosno onaj tko počne trošiti komunalije automatski priznaje ugovorne obaveze s davateljem usluge. Bolje da to pitanje postavite na odgovarajućem forumu.

 

Drugim riječima, možda vam se može malo zakomplicirati život, ali ako možete dokazati da je u stanu boravio vaš brat, ne trebate se uznemiravati. Iz vašeg pitanja nije jasno namjeravate li se vratiti u stan. Ako je tako, moglo bi biti problema koje možete riješiti, inače vas se to sve skupa zapravo ne tiče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ja sam pravnik i nema rokova za ponovno pokretanje ostavinske imoivne. Ako u ostavinskom rješenju nije navedeno sve znači nije navedeno na nasljednike prelazi npr. struja tada elektra nije ni mogla uknjižiti nasljednika kao vlasnika. Treba pogledati u rješenje o nasljeđivanju što je uvedeno pa ako toga nema tada podnijeti prijedlog za naknadno pronađenu ostaviunsku imovinu.

 

Istina je da se odgovara samo za dugove do smrti ostavitelja tako da naknadne dugove snosi vaš brat.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija