Jump to content

Totalna šteta-osiguranje-AO


ingee

Preporučene objave

Poštovanje,

Molim pomoć...doživjela sam prometnu nezgodu u kojoj nisam bila kriva(policija obavila očevid)osiguranje je utvrdilo da je ekonomski neisplativo popravljati moj automobil te proglasili totalnu štetu.

Bez ikakvog pojašnjenja ponudili su mi mailom iznos odštete te ga bez moje suglasnosti uplatili na račun.Uložila sam prigovor na navedeni iznos te zamolila pojašnjenje.

Ovo sam danas dobila(privitak)

Zanima me postoji li zakonom predviđen udio koji kod proglašenja totalne štete  osiguranje mora isplatiti u odnosu na procijenjenu tržišnu vrijednost automobila te mogu li ja od osiguranja zatražiti da otkupi od mene spašeni ostatak vozila?

 

Zahvaljujem i pozdravljam,

 

 

20190308_162854.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

Što se tiče nespornog dijela štete, osiguratelj, kad utvrdi svoju obvezu, dužan je u roku od 14 dana, odnosno najkasnije 30 dana isplatiti osigurninu (vidite čl. 943. Zakona o obveznim odnosima, on govori o rokovima). Totalna šteta se, kao što su obrazložili, isplaćuje po određenoj formuli i tu su oni vezani izračunom iz formule. Ako Vi mislite da je trebala biti isplaćena veća šteta, za ostatak koji smatrate da je sporan možete ići u parnicu protiv osiguratelja, međutim, tu biste trebali pomoć vještaka strojarske struke koji bi Vam trebao reći je li popravak vozila ekonomski isplativ ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani!

Ako može brza pomoć. Naime supruga je imala sudar bez fizičkih ozljeda.
PU je dostavila zapisnik,a osiguravajuća kuća krivca dala je ponudu (TOTALNA ŠTETA) gdje cijene vozilo na dan sudara  46.000 kn.
Mislim da je to u redu,

Međutim, oni nude isplatu od 26.000 kn,a ostatak vozila ostavljaju meni i cijene ga 20.000 kn. Daleko od 70-75% što je neka praksa kod sudara, kako sam čitao po forumu.  Po meni nemoguće je dobiti niti blizu 20.000 kn za ostatak jer auto nije ni u voznom stanju. Najveća ponuda koju sam dobio je 10.000 kn. Trebam napisati PRIGOVOR samo ne znam na koji se zakon konkretno pozvati. Dakle negdje sam pročitao da su dužni preuzeti i ostatke ako je AO, ali nigdje ne stoji naziv zakona niti koji članak.

Ima li tko neku ideju? Nemam vremena za odvjetnike i sporove jer trebam novac za kupnju drugog auta.

ZNA LI TKO TOČAN NAZIV ZAKONA I ČLANAK? Što napisati u prigovoru?

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija