Jump to content

Suprug ne želi razvod


target_7755

Preporučene objave

Nisam pronašla sličnu temu, ispričavam se ako postoji. Pet godina sam u braku sa suprugom. Odlučila sam se razvesti i predložila sporazumni razvod. Za to imam par razloga koji su intimne prirode. Suprug ne želi potpisati sporazumni razvod, jer tvrdi da nismo ispucali sve mogućnosti (savjetovanja, medijacije...). Ja se niti nakon toga ne želim vratiti na staro. Očito ću morati pokrenuti tužbu kako bih se razvela. Postoji li način da sud ospori moj zahtjev, s obzirom na to da razlozi vjerojatno nisu drastični kao u većini slučajeva? Nemamo djece. Suprug je zbog nastale situacije psihički dosta loše, na antidepresivima.

uređeno: od target_7755
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moze ti osporiti razvod. Moze komplicirati i otezavati proceduru..to da.

Procitaj obiteljski zakon..dio o razvodima..kad se razvodis tuzbom moraju biti ispinjeni neki zakonski uvjeti

1.prekinuta bracna zajednica godinu dana

Ili

2.tesko i trajno poremeceni bracni odnosi

 

Kao sto vidis..nema prepreka..cim jedna strana zeli razvod i odlucna je i ustrajana u toj svojoj odluci..samim tim su bracni odnosi tesko i trajno poremeceni.

I savjet..nedaj se ucjenjivati..to sto je on psihicki lose i na antidepresivima..nemoj pripisivati sebi..svatko od nas je sam odgovoran za svoja stanja.. i da,.ako na sudu ne zelis navoditi te svoje razloge koji su kako kazes intimne prirode...i ne moras....izaberi neku uopcenu formulaciju koja zapravo obuhvaca sve..npr " nepomirljive razlike..ne slaganje karaktera...emocionalno udaljavanje"

Bitno je da sama sebi osvijestis sto zapravo zelis..da rascistis sa sobom..

Ako je tvoja odluka konacna, skupi zivaca i strpljenja..i informoraj se malo o svojim pravima..razvod ti..hvala Bogu..nitko ne moze uskratiti.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji ako su se stekli uvijeti iz čl. 51. st. 2. Obiteljskog zakona (teško i trajno narušeni bračni odnosi), a postupci koje navodite (obvezno savjetovanje prije razvoda braka i medijacija) nisu potrebni,  jer, kako navodite, nemate mlt. djece, dakle, ako sud utvrdi da su se stekli uvijeti za razvod braka, on će brak i rastaviti,

No, iskreno gledajući, ne ulazeći u meritum problematike u braku, možda bi bilo dobro da još popričate sa suprugom kad je u takvom stanju kakvim opisujete, jer je razvidno da će ga to "dotući", da ga, naravno, ako se nemožete nikako dogovoriti i srediti bračne odnose, na neki način " pripremite" na ono, za njega, najgore, a to je razvod braka, oprostite, samo se stavljam u njegovu poziciju gledajući sve što navodite vezano za njega....možda bi pomoglo bračno savjetovalište, no Vi najbolje znate o čemu se radi i odluka je samo Vaša i u "Vašim rukama"

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Brinula me ta formulacija trajni i teško narušeni bračni odnosi. Dakle, zapravo je dovoljno sam da jedna strana želi razvod, iako to ne piše eksplicitno u zakonu? Ja se ne želim upuštati u daljnje rasprave s njim, bez obzira na to što on tvrdi da su razlozi za rastavu minorni (djelomično se slažem). Lakše mi je kad to znam, kao i da evtl pogoršanje njegovog stanja (ne bih rekla da manipulira) meni nije otegotna okolnost. Zanimala me sudska praksa, u moralnu ispravnost odluke ne bih ulazila, bilo je tu dosta premišljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, target_7755 je napisao:

...Dakle, zapravo je dovoljno sam da jedna strana želi razvod, iako to ne piše eksplicitno u zakonu?

Naravno, niko nikog silom ne može vezati za sebe, ako bi i bili upitni uvjeti iz čl. 51. st. 2. ObZ (teško i trajno narušeni bračni odnosi), jednostavno napusti bračnu zajednicu i nakon propisanog zakonskog roka (godina dana i duže), podnese Tužbu za razvod braka primjenom čl. 51. st. 3., a koji govori da će sud rastaviti brak ako je od prestanke bračne zajednice proteklo godinu dana ili duže

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam ni za jednu sudsku presudu, kojom bi tužbeni zahtjev usmjeren na razvod braka zbog trajno i teško poremećenih odnosa bio odbijen, tako da s te strane, ne morate brinuti. Ne može sud "prisliti" nekoga da ostane u braku, u kojem više ne želi biti. Na kraju krajeva, za brak je potrebna volja obje strane, kada to nestane, nestane i temelj braka.

Ukoliko je vaša odluka takva kakva je i ne vidite mogućnosti da je promijenite nikakvim razgovorima ili promjenama druge strane, onda se rješenje nalazi u podnošenju tužbe za razvod braka, a sam postupak je znatno jednostavniji i brži kada u situaciji, poput vaše, nema maloljetne djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija