Jump to content

djelomicno odricanje od nasljedstva


pudlica

Preporučene objave

Nakon smrti nase majke, brat i ja smo pozvani na ostavinsko rocisce. Zivim u inozemstvu i necu biti na rocistu.

Pitanja :

1.Moj brat bi se zelio odreci majcinog stana u moju korist, ali ne i ostalog. U pozivu kojeg smo primili od javnog biljeznika stoji da " Odricanje od nasljedstva ne moze biti djelomicno, niti pod uvjetom, a to vrijedi i za potomke.... itd."

Znaci li to da ce se moj brat, odrekne li se stana u moju korist, morati odreci i ostalog?

Idealno, brat bi se zelio odreci samo majcinog stana u moju korist, pod uvjetom da ima pravo u njemu zivjeti.

 

2. Iz poziva zakljucujem da nije obavezno pristupiti rocistu, niti dostaviti nasljednicku izjavu ili punomoc. Da li bratovo odricanje od majcinog stana u moju korist zahtjeva moju nasljednicku izjavu?

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. to nije odricanje vec ustup uz odredjeni uvjet. znaci ustupa svoj nasljedni dio u tom dijelu vama pod uvjetom tim i tim.

 

 

2. ne zahtijeva se da vi date izjavu ili cak dodjete na rociste jer ce se smatrati da se prihvacate nasljedstva. ako se brat odrekne onda ne dobiva nista to pazite jer uvjetno odricanje ne vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka vas brat vama ustupi svoj nasljedni dio koji se odnosi na taj stan, s time da zadrzi pravo dozivotnog uzivanja istog. Znaci, svog nasljednog dijela se prihvaca i ustupa ga vama. Najbolje da i vi dostavite nasljednicku izjavu (ovjerenu kod konzulata RH u inozemstvu), da se prihvacate zak. nasljednog dijela iza pok. majke, kao i ustupljenog dijela, sa izjavom da ste suglasni da brat na stanu zadrzi pravo dozivotnog uzivanja. To ce se upisati u gruntovnicu kao teret na tom stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac se nakon smrti prve žene ponovno zeni. Opručno je ostavio stan sinu, ali predpostavljam da ta oporuka više ne vrijedi jer sad nova zena ima pravo na pola stana. Otac za vrijeme zivota ne zeli potpisati nikakav ugovor o darivanju stana ili sl. Nova zena se zeli odreci svog dijela nasljedstva dok joj je muz jos ziv. Da li se moze predomisliti nakon smrti muza? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija