Jump to content

vježbenik


anonimno

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

na stranicama odvjetnicke komore pise da je potrebno uvjerenje da kandidat nije pod istragom. Jel to ta potvrda o nekaznjavanju ili nesto drugo. I jel se to vadi na opcinskom sudu ili?

I jel mi mozete reci gdje se dobiva svjedodzba o zdravstvenoj sposobnosti i koliko se to placa? Zvao sam u komoru, a neljubazna gospoda mi nije znala dati odgovor ni na jedno pitanje. :-?

 

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas da mi odgovorite, Znači, nitko nema pravo uvida u kaznenu evidenciju suda osim samoga suda, DO.. i koga još.

Da li HOK ima pravo uvida u evidenciju?

Osoba može dobiti ovu tekuću potvrdu da se ne vodi postupak, ali postoji upitnik koji se pri upisu u komoru mora ispuniti, da li HOK provjerava te podatke iz tog upitnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneni zakon kaže slijedeće:

 

"Podaci iz kaznene evidencije

 

Članak 86.

 

(1) Podaci iz kaznene evidencije mogu se dati samo sudovima i državnim odvjetništvima kad se radi o kaznenom postupku protiv osobe za koju se traže podaci ili kad je u tijeku postupak za njezino pomilovanje.

 

(2) Podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kad se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi osobi za koju se traže ti podaci.

 

(3) Kaznenom evidencijom mogu se u okviru svoje zakonske ovlasti koristiti i tijela unutarnjih poslova radi otkrivanja počinitelja kaznenog djela. Navedeni podaci smatraju se profesionalnom tajnom.

 

(4) Nitko nema pravo zahtijevati od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.

 

(5) Građanin ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe samo ako dokaže da su mu ti podaci potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi."

 

A što se tiče samog uvjerenja o tome da li je ili nije podignuta optužnica koja je stala na pravnu snagu, te da li je izrečena (ne)pravomoćna osuđujuća presuda u kaznenom postupku protiv neke osobe moglo bi se podvesti pod odredbe Zakona o općem upravnom postupku koji o tome kaže slijedeće:

 

"Uvjerenja

 

Članak 171.

(1) Državni organi izdaju uvjerenja odnosno druge isprave (certifikate, potvrde i dr.) o činjenicama o kojima vode službenu evidenciju.

(2) Uz uvjete iz stavka 1. ovog članaka ustanove i druge pravne osobe izdaju uvjerenja odnosno druge isprave o činjenicama u vezi s poslovima koje obavljaju na temelju javnog ovlaštenja.

(3) Uvjerenja i druge isprave o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija moraju se izdavati u skladu s podacima službene evidencije. Takva uvjerenja odnosno druge isprave imaju značenje javne isprave.

(4) Pod službenom evidencijom razumijeva se evidencija koja je ustanovljena propisom odnosno m općim aktom organizacije ili zajednice kojoj je povjereno javno ovlaštenje.

(5) Uvjerenje i druge isprave o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija izdaju se stranci na usmeni zahtjev, u pravilu, istog dana kad je stranka zatražila izdavanje uvjerenja odnosno druge isprave, a najkasnije u roku od 15 dana, ako propisom kojim je ustanovljena službena evidencija nije drugačije određeno.

(6) Ako organi iz st. 1. i 2. ovog članaka odbiju zahtjev za izdavanje uvjerenja odnosno druge isprave, dužni su o tome donijeti posebno rješenje. Ako u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva ne izdaju uvjerenje odnosno drugu ispravu niti donesu i dostave stranci rješenje o odbijanju zahtjeva, smatra se da je zahtjev odbijen.

(7) Ako stranka, na temelju dokaza kojima raspolaže, smatra da joj uvjerenje odnosno druga isprava nije izdana u skladu s podacima iz službene evidencije, može zahtijevati izmjenu uvjerenja odnosno druge isprave. Organ je dužan donijeti posebno rješenje ako odbije zahtjev stranke da joj izmijeni odnosno izda novo uvjerenje ili drugu ispravu. I u tom slučaju vrijedi rok od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje novog uvjerenja odnosno druge isprave, a ako to ne bude učinjeno u tom roku, smatra se da je zahtjev odbijen."

 

E sada jedino se postavlja pitanje granice između takvog uvjerenja te potvrde iz kaznene evidencije..jer ako se ne moze traziti od nekoga da podnese dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti, a samo uvjerenje o kojem si ti postavio pitanje (uvjerenje o nekažnjavanju, sto po samom zakonu je vidljivo da je uvrijeđen pogrešan naziv) daje podatke da nije ili je donesena osuđujuća pravomoćna presuda u kaznenom postupku (ako si ikad vadio takvu potvrdu onda si mogao uočiti tekst od nekoliko redaka koji bas o tome govori na kraju te potvrde) onda se javlja paradoks obzirom da se podaci o osuđivanosti ne mogu izdavati samo tako i to bilo kome. Jer sto znači pravomoćna osuđujuća presuda u kaznenom postupku nego činjenicu da je netko osuđen?

 

Toliko od mene..nadam se da sam pomogla..

Inače HOK ne može dobiti nikakve podatke na tu temu..a niti ispunjavas kakav upitnik ili tome slicno..

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo su ti zaboravili reči da postoji pravo rehabilitacije kao jedna od ustavnih katgorija koja uvelike mijenja sve ovo što su ti nabrajali.

 

Pogledaj Zakon o odvjetništvu i pročitaj uvijete za upis odvjetnika u odvjetničku komoru pa će ti biti jasno sve, a ne da se ubijaš sa pretpostavkama.

 

Kad stupi rehabilitacija (naše zakonodavstvo poznaje institut potpune rehabilitacije), a to ovisi o kaznenom djelu trajanju kazne odnosno određene mjere, brišeš se iz kaznenih evidencija Ministarstva pravosuđa i to ne može imati utjecaja na tvoj upis.

 

Npr. za novčanu kaznu mislim da je rehabilitacija do 1 godine dok za teška kaznena djela do 15 godina, ako se ne varam.

 

Tako da sve ovo što pišete nema veze sa ničim osim ako još nije proteklo vrijeme kada nastupa rehabilitacija i u slučajevima dok traje istraga zbog počinjenja kaznenog djela.

 

To ti je sadržano u Kaznenom zakonu čl. 9 i Zakonu o kaznenom postupku.

 

Ovaj koji ti je napisao da se zbog toga ne možeš upisati u komoru nema pojma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na vrlo preciznim odgovorima. Također sam baratala sa tim podacima, ali sam ipak postavila pitanje jer me je zbunio "upitnik" HOK.a. Upitnik u kojem su i pitanja: da li ste ikada kazneno kažnjavani bez obzira na rehabilitaciju?

Da li ste ikada prekršajno kažnjavani?

Nisam nikada, ali znam kolegicu koja je kažnjavana, djelo je rehabilitirano.. i sada ako kaže da nije, laže. Da li to komora može provjeriti.. I nadalje, i ako utvrde da je kažnjavana, nema tu sankcije, nego jedino blamaža pred principalom, koji ju tada može otpiliti jer je lagala a i glupi stereotipi su uvriježeni...

Kužite u čemu je kvaka...

Hvala vam svima koji ste se javili na diskusiju o ovoj temi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa ona ne laže kad kaže da nije kažnjavana jer ona to nije dužna niti govoriti, a niti je mogu tražiti podatak vezan za to ako je rehabilitirana.

 

Protuzakonito je davati takve podatke nakon proteka rehabilitacije jer to predstavlja kazneno djelo odavanja službene tajne, osim u iznimnim slućajevima. Postoji Pravilik o vođenju kaznenih evidencija, Zakon o kaznenom postupku, Kazneni zakon pa pogledaj malo i Zakon o odvjetništvu.

 

Nema tu nikakvog laganja već je to tako propisano da te nitko ne može pozvati na odgovornost niti se mogu protiv tebe poduzeti određene sankcije.

 

Pročitaj Zakone koji to reguliraju. Nema tu filozofije ? Ako bi ti to pravo bilo povrijeđeno to ulazi u područje određenog oblika diskriminacije.

 

Nije ubila, a novčane kazne se propisuju za nalakše oblike kaznenih djela koja bi se prema nekim stajalištima mogla tretirati prekršajno (primjer 1 jointa ili 2 grama marihuane ili slično)

 

Pola političara koji su kazneno procesuirani za vrijeme Jugoslavije ne bi prema tome mogli raditi u državnim institucijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

U upitniku za upis u odvjetnika i vježbenika koji se podnosi HOK-u je pitanje "Jeste li ikada osuđivani za prekršaje, kada i koje?".

Zanima me 1. Da li komora odobrava upis osobi koja je prekršajno kažnjena?

2. Da li principal ima uvid u ispunjeni upitnik?

3. Koje su posljedice laganja u upitniku? Da li HOK ima uvid u prekršajnu evidenciju?

(za prekršaj nije protekla rehabilitacija od 3 godine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija