Jump to content

Predbilježba u zk


Tokic

Preporučene objave

, Tokic je napisao:

Može li se predbilježiti u zemljišnoj knjizi pravo vlasništva temeljem predugovora?

Izdvajam odluku Županijskog suda u Varaždinu, broj Gž-1021/2010-2, od 18. studenoga 2010., koja je donesena u žalbenom postupku u kojem se raspravljalo o tome može li se u zemljišnu knjigu upisati zabilježba predgovora o kupoprodaji nekretnina. Taj sud rekao je da to nije moguće i kao argument naveo sljedeće obrazloženje:

„Materijalnopravno stajalište žalbe da za takve slučajeve propisima koji su na snazi nije predviđen upis zabilježbe, odnosno da bi u konkretnom slučaju bilo osnovano podnijeti prijedlog za predbilježbu prava vlasništva na predmetnim nekretninama, umjesto upisa zabilježbe postojanja Predugovora o kupoprodaji nekretnina, kao pravilno prihvaća i ovaj drugostupanjski Sud. (…) Kada se ima u vidu sadržaj odredbe čl. 39. Zakona o zemljišnim knjigama kojom je propisana svrha takvog upisa, to i ovaj Sud smatra da u toj zakonskoj odredbi nema osnove za zabilježbu zaključenog Predugovora o kupoprodaji nekretnina...

 

S tim u vezi u prilogu vam se prosljeđuje prijedlog za upis predbilježnog prava;

 

REPUBLIKA HRVATSKA

OPĆINSKI SUD U _____________

ZEMLJIŠNO-KNJIŽNI ODJEL

Zemljišnoknjižni predmet:

Predlagatelj: _______, _____________, (OIB ___________________ )

Protustranka: _____________________________(OIB _____________ )

PRIJEDLOG

Radi upisa predbilježbe prava vlasništva na nekretnini upisanoj u z.k.ul. br. XXXX k.o. ______, z.k.č. XX/YY k.o. ______, u naravi ______________

____________________________________________________________

Predlagatelj predlaže da sud temeljem Predugovora o kupoprodaji nekretnina, ovjerenog od strane prodavatelja kod Javnog bilježnika, dozvoli da se temeljem odredbi Zakona o zemljišnim knjigama (članka 32. stavka 4. i članak 56.) u zemljišnim knjigama koje se vod kod Općinskog suda u _________, temeljem ovog predugovora, bez svake daljnje suglasnosti upiše predbilježba prava vlasništva na zemljištu, upisanog u z.k.ul. br. _____ k.o. ______ a koja se sastoji od: z.k.č. _____ k.o. _________, u naravi______________., u cjelosti.za korist i na ime:, ____________iz ____________ul.________OIB _____________ )

Predbilježba će biti upisana sve dok se naknadno ne opravda konačnim ugovorom, a najkasnije u roku od dvije godine od podnošenja ovog prijedloga.

Slijedom navedenog, te temeljem priloženih isprava predlagatelj predlaže da naslovni sud donese odgovarajuće rješenje.

Prilog:   Predugovor o kupoprodaji nekretnina,

Dokaz o uplaćenoj sudskoj pristojbi na prijedlog i rješenje.

 

 

Za predlagatelja:

 _____________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zakon o zemljišnim knjigama, čl.56

(1) Ako isprava na temelju koje se zahtijeva upis ne odgovara svim posebnim pretpostavkama za uknjižbu (članak 52., 53., 54. i 55.), ali ispunjava opće pretpostavke za zemljišnoknjižni upis (članak 43. i 44.), na temelju te isprave dopustit će se predbilježba, ako ju je moguće provesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija