Jump to content

Prenamjena garaže u stambeni prostor


markiani

Preporučene objave

Poštovani,

Ljubazno molim Vaš osvrt na temu iz naslova.

Naime, razmišljam o kupovini stana koji se nalazi u prizemlju manje stambene zgrade. Uz stan se nalaze 2 garažna mjesta (cca 25 m2, u sklopu zgrade, tlocrtno ne odudara od ostatka zgrade). Vlasništvo stana i garaže je 1/1. Zgrada se nalazi na području Sv. Nedelje.

Piranje: Da li se garaža može prenamijeniti u stambeni prostor, koji su potrebni koraci/dozvole i sl. Koja je okvirna cijena prenamjene (naravno bez građevinskih radova :) )? 

Molim Vaše odgovore. Ako Vam treba još podataka, molim da se javite.

Hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju se ne bi moglo prenamjeniti prema dozvoli o promjeni namjene koju izdaje upravni odjel JLS jer se radi o tome da su vam za takovo što potrebni građevinski radovi. Vama je potreban glavni projekt na osnovu kojeg bi ishodili dozvolu za nadogradnju, vjerovatno i suglasnost ostalih suvlasnika za takove radove.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spitfire,

Hvala na brzom odgovoru.

Nisam pravnik, a imam osjećaj da se nismo baš najbolje sporazumjeli...

Dakle:

- zgrada ima garažu u kojoj su 2 parking mjesta. Vlasnik stana u prizemlju je vlasnik kompletne garaže (nema nikakvih suvlasnika). Garaža i stan su u istoj razini u prizemlju. 

- Što se tiče građevinskih radova, isti su potrebni u smislu zatvaranja ulaza u garažu i 2 bočne strane (veličine malo većih prozora).

- Garaža i stan zajedno imaju cca 75 m2 i prenamjena garaže nebi imala nikakav utjecaj na tlocrtnu površinu zgrade. Odnosno, građevinskim radovima nebi došlo do nikakvih promjena na zgradi u smislu dimenzija.

- Prenamjena garaže nema nikakav utjecaj na ostale stanove u zgradi, kao ni na dvorište. Nikakvih rušenja unutar garaže nebi bilo (neće se dirati zidovi, nosivi zidovi, stupovi i sl.; isto tako neće se dirati ni dio ispred garaže (izvan zgrade)).

Inače, ovo pitanje bih trebao postaviti JLS-e ili je dovoljno otići u bilo koji ured koji se bavi legalizacijom objekata?

Još jednom zahvaljujem na Vašem cijenjenom odgovoru.

LP,

M

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , markiani je napisao:

Dakle:

Sve ste vi to lijepo opisali no to bi se dalo iščitati iz inicijalnog posta. Dakle, mijenjate uvjete na osnovu kojih je izgrađena građevina te nema veze što ne utječete na tlocrtnu površinu jer mijenjate korisnu površinu stana i cijele zgrade. Prema tome sam i dalje stava da vam je potreban projekt i dozvola. Kao i suglasnost bez obzira što vam nisu ovlašteni uskratiti pristanak ukoliko se radi o vlaništvu posebnog dijela nekretnine.

prije 8 sati , markiani je napisao:

ovo pitanje bih trebao postaviti JLS-e ili je dovoljno otići u bilo koji ured koji se bavi legalizacijom objekata?

Upravnom odjelu za prost.uređenje i gradnju JLS ili ovlaštenom arh. uredu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovno zahvaljujem.

Inače, u međuvremenu, prijateljev prijatelj (građevinski inspektor), kaže da je za sada i sa ovakvim zakonom o gradnji za konkretni objekt nemoguće napraviti prenamjenu.

Međutim, inspektor očekuje da će se zakon mijenjati (ciklički svakih nekoliko godina), kada će se legalizacija/prenamjena moći sprovesti...

Uglavnom, trenutno sam u zrakopraznom prostoru i da li preuzeti rizik ili ne... Nekako sam bliži drugoj opciji...

Još jednom hvala i želim svako dobro. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija