Jump to content

zabiljezba prvenstvenog reda zbog namjere otudjenja/ prodaje


silky12

Preporučene objave

Molim Vas pomoc, mozda je netko trazio ovakvu zabiljezbu od gruntovnice...

Da li je osim zahtjeva o zabiljezbi prvenstvenog reda gruntovnici /s ovjerenim potpisom mene kao vlasnika nekretnine/ potrebno priloziti i neku dokumentaciju na kojoj to temeljim, npr. predugovor, imenovati u zahtjevu kupca ili nesto?

Meni bi odgovaralo da je za zabiljezbu dovoljan moj zahtjev, a nadam se da cu s nekim od interesenta potpisati kupoprodajni ugovor u narednih mjesec-dva..

 

Hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne shvaćam baš u kojem ste VI svojstvu ovdje; kao kupac ili prodavatelj? Sad ću vam reći kako bi to išlo iz pozicije kupca. Kupac i prodavatelj se dogovore oko nekretnine. Odu kod javnog bilježnika i sklope predugovor. Kupac s tim predugovorom odlazi u gruntovnicu, ispunjava obrazac koji dobije tamo (zaokruži podtočku predbilježba i napiše da se u ZK evidentira predbilježba prava vlasništva) i uplati 250 kn pristojbe, dobije se broj predmeta i upiše se predbilježba.
A ako Vi želite to sve obaviti za ime kupca morate priložiti predugovor, gore spomenuti obrazac 2x (mislim da jedan ostaje Vama), dokaz o uplati pristojbe, punomoć, domovnicu (isto sve bi obavio kupac samo ne bi morao priložiti punomoć jer radi prijedlog upisa za svoj račun i svoju korist).

uređeno: od BRKICA00
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , BRKICA00 je napisao:

Ne shvaćam baš u kojem ste VI svojstvu ovdje; kao kupac ili prodavatelj?

Radi se o prodavatelju, te o zabilježbi iz čl.72 Zakona o zemljišnim knjigama. 

 

prije 2 sati , BRKICA00 je napisao:

A ako Vi želite to sve obaviti za ime kupca morate priložiti predugovor

Isti zakon određuje da u toem slučaju, isprava na temelju koje treba upisati prava koja proizlaze iz otuđenja ili osnivanja založnoga prava može biti sastavljena prije ili poslije podnošenja prijedloga za zabilježbu prvenstvenoga reda. Dakle ne mora postojati predugovor. No u tome slučaju, zabilježba prvenstvenoga reda dopustit će se samo ako bi po stanju zemljišne knjige bila dopuštena uknjižba, odnosno brisanje onoga prava koje se ima upisati, odnosno brisati i ako je na prijedlogu za zabilježbu istinitost potpisa ovjerovljena na propisani način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Da, to me je zanimalo. Pitanje sam postavila u svojstvu vlasnika/ zainteresiranog prodavatelja i nadam se da ću rješiti prodaju nekretnine, a ako nikako drugačije, ponuditi ću prodaja nekretnine ispod cijene, samo da se rješim situacije. Dakle, predugovor o kupoprodaji ili ugovor o kupoprodaji, može biti sastavljen i poslije zahtjeva za zabilježbu.

U idealnom smo suvlasništvu, nekretnina je bračna stečevina. Razmišljam još o opciji razvrgnuća. Sudski sam tumač, ali jezičar sam i nisam si znala sa sigurnošću protumačiti zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , silky12 je napisao:

U idealnom smo suvlasništvu

Poradi ovoga bi trebali pripaziti sa sadržajem u prijedlogu poradi

 

prije 14 sati , Spitfire je napisao:

samo ako bi po stanju zemljišne knjige bila dopuštena uknjižba, odnosno brisanje onoga prava koje se ima upisati,

pa ukoliko bi se radilo samo o vašem suvlasničkom omjeru (idealnom dijelu) tako bi ga trebalo i navesti jer u slučaju da se radi o cijeloj nekretnini mora bi biti potpisan i ovjeren i drugi suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, da, tako bi trebalo s imenovanjem mojeg suvlasničkog djela jer samo on se prodaje. Pogledala sam sad, unesena je jos uvijek u vlastovnici i stara zabiljezba spora. Radilo se o sporu bracne stecevine koji je zavrsio pravomocnom presudom i presuda je provedena u gruntovnici na način da su prema njoj određeni suvlasnički udjeli. Vjerojatno prije zbailjezbe prvenstveog reda treba predati gruntovnici zahtjev za brisanjem te zabiljezbe spora ili mislite da to  ipak nije neophodno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

trazila sam brisanje zabiljezbe spora koji je pravomocno rjesen i..zamolila bih jos samo pomoc oko ovog: da li je potrebno kod zabiljezbe prvenstvenog reda zbog namjere terecenja ili otudjenja navesti ime osobe vjerovnika /kod zabiljezbe terecenja/ , odnosno osobe s kojim namjeravam sklopiti kupoprodaju kad se radi o zabiljezbi otudjenja/ prodaje. jer ja jos pouzdano ne znam s kim ce se kupoprodaja sklapati. hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, silky12 je napisao:

da li je potrebno kod zabiljezbe prvenstvenog reda zbog namjere terecenja ili otudjenja navesti ime osobe vjerovnika /kod zabiljezbe terecenja/ , odnosno osobe s kojim namjeravam sklopiti kupoprodaju kad se radi o zabiljezbi otudjenja/ prodaje

Logično je da se ne mora jer se u tome roku (godina dana od dostave rješenja o upisu) dužnik, odnosno onaj koji ima namjeru opteretiti svoju nekretninu, traži osobu/partnera koji još možda i ne razmišlja o ulasku u posao, će mu osigurati prvenstveni red prema kojemu će u odnosu na ugoovrne odredbe založiti dio/nekretninu. Isto bi vrijedilo i za namjeru otuđenja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija