Jump to content

Parcelacija zemljišta odbijena, a ne vidim zašto


DrAnte

Preporučene objave

Ja i stric smo suvlasnici kuće. Ja imam 1/3, a on 2/3. Kuća je na parceli od 1500+ kvadrata, a GUP kaže da je minimum za građevnu česticu 500 m2.

Htio bi da se napravi geometrijska dioba. Ali službenik u gradskom uredu za urbanizam kaže da ne može. Ja kažem da meni ne treba kuća, neka to ide stricu skupa sa 1000 m2 zemlje, a da ja uzmem dio zemlje od 500 m2 na kojem je gospodarski objekt koji bi srušio i gradio sebi kuću. On kaže da ne može jer da kuća mora imati svoju okućnicu.

 

Kažem ja: "Znači li to da se može cijepati samo parcela koja nema kuću?". On kaže da ni to ne može, nego da treba postojati neki akt o građenju da bi se moglo cijepati i kaže da ćemo ja i stric morati ostati suvlasnici.

 

Ništa mi nije jasno. Ako je minimum za gradnju 500 m2, a parcela ima 1550, cijela je položena uz put, znači neće biti problem puta. Dio zemljišta koji bi ja izdvojio bi imao taman lijepi kvadratasti oblik, ne vidim nikakvu fizičku prepreku za diobu.

Zbog čega se onda ne smije parcelirati? Što da ja podnesem tužbu za diobu, da li se tada može geometrijski dijeliti?

 

Ne znam je li istina što kaže službenik ili se možda njemu ne radi i ne gubi mu se vrijeme u razgovoru sa mnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kopajući po netu naletio sam na informaciju da treba imati glavni projekt za gradnju kuće pa tek onda zatražiti od gradskog ureda dozvolu za parcelaciju. To mi se čini prilična svinjarija jer glavni projekt košta 5000 eura. Znači moram isprsiti 37500 kn da bi provjerio hoće li mi biti dopuštena parcelacija ili neće. Ako pak neće, onda sam 5000 eura bacio u smeće.

 

Zna li netko koje su još mogućnosti da se napravi parcelacija? Na tom drugom dijelu zemljišta postoji štala. Može li se štala prenamijeniti u stambeni objekt pa da se na taj način dozvoli parcelacija? Ima li ikoji način da ja otkinem dio zemljišta i pretvorim ga u građevno pa da nakon toga tek trošim pare na izradu projekta i sve ostalo što treba za gradnju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , DrAnte je napisao:

GUP kaže da je minimum za građevnu česticu 500 m2.

Osim minimalne površine, GUP propisuje i ostale uvjete koje treba ispoštovati prilikom formiranja građevne čestice (dubina, širina).

 

prije 17 sati , DrAnte je napisao:

nego da treba postojati neki akt o građenju da bi se moglo cijepat

Odogovori na sva pitanja nalaze se u čl. 157. Zakona o prostornom uređenju i odredbama GUP-a. 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija