Jump to content

Spor sa suvlasništvom


Plavi Slon

Preporučene objave

Imam pitanje
Ja i Brat smo u suvlasništvu obiteljske kuće (55/45% u njegovu korist) u kojoj nitko nije živio godinama. Prije godinu dana on je pustio sina u kuću a meni obećao isplatuza 2 mjeseca što dan danas nije učinio.. Sada njegov sin obnavlja kuću bez da je pitao mene kao suvlasnika ,osim što sam mu prije tih godinu dana potpisao u policiji da može prijaviti prebivalište na toj adresi..
Pitanje je može li obnavljati kuću bez mojeg odobrenja i ako ne smije koji bi moji daljni koraci trebali biti pošto mi nije isplaćen moj dio niti namjeravaju to napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je što mislite pod obnavljati. Ukoliko se radi o poslovima redovnog održavanja nije potrebna suglasnost jer sam ima natpolovičnu večinu. No ako se radi i o izvanrednim poslovima bila bi potrebna i vaš suglasnost. Problem je u tome što ovlast kao suvlasnik za to bi imao brat. Kako vjerovatno kuća nije etažirana radi se o običnom suvlasništvu gdje ste vi i brat u tome prema omjerima suvlasnici u idealnom dijelu, neodređenom, fizički nepodjeljenom pa ste suvlasnici u svojim omjerima u svakom dijelu nekretnine. Pa

, Plavi Slon je napisao:

koji bi moji daljni koraci trebali biti pošto mi nije isplaćen moj dio niti namjeravaju to napraviti

na osnovu napisanoga (rekao bi jedan korisnik da mu ponudite pismeni ugovor o najmu) bez dogovora vam preostaje parnično tužakanje ili razvrgnuće suvlasništva koje bi moguće rezultiralo civilnom diobom (prodajom kuće). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam i ja pitanje na tragu ovog.

Poslije smrti mog djeda na ostavinskoj raspravi djelila se obiteska kuča na baku i troje djece. Obiteljki je bilo dogovoreno da se kuča podjeli uređeni stan da ostane baki a po smrti dvijema kčerkama, dok neuređeni stan u prizemlju ostane sinu tojest bratu. S obzirom da sin živi sa bakom u uređenom stanju več 30 godina dogovoreno je bilo da če on uredit prizemni stan i da če se s obitelji preselit u razumnom roku.

E sad kad je bila rasprava baka je zaboravila napomenut da sinu daje 1/2 kuče u naravi prizemni stan dok uređeni ostavlja sebi (pošto su ga napravili ona i djed). Te sada kuča je podjeljena pola pola bez određenih napomena.

S obzirom da je razumni rok prestao sin nije ni počeo uređivat stan niti izgleda da planira, bake je zdravstveno sve lošije te me zanima kako če ič podjela nakon njene smrti uz pretpostavku da če napravit ugovor o uzdržavanju prema kčerkama za svoju polovicu kuče. isto nas zanima dali ona sad može u ugovoru napomenut da ostavlja uređeni stan njima pošto su ga ona i djed napravili dok je sin bio još dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija