Jump to content

Kaznena prijava


blazenka cukli

Preporučene objave

Poštovani,

Molim informaciju.

Prevarena sam na nacin da me se drzalo u zabludi i prikrivale se činjenice na stetu moje imovine( kuce gradene vlastitim sredstvima na tudoj parceli uz suglasnost vlasnika)  cije je vlasnistvo upisala svekrva.

Podnijela bih kaznenu prijavu za protupravno pribavljanje imovinske koristi i prikrivanje cinjenica i drzanjem u zabludi na štetu moje imovine te oduzimanjem iste.

Kojoj instituciji se podnosi prijava DORH u ili sudu?

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim jos malo informacija .

Znači,podnijela bih kaznenu prijavu prijevare s ciljem pribavljanja imovinske koristi dovođenjem u zabludu i prikrivanje činjenica ,prema svekrvi koja je zajedno sa svekrom 2002 dala suglasnost za dogradnju kuce na njihovom zemljištu i upisali se kao vlasnici izgrađene kuće od 100 m2 a čiju smo izgradnju financirali ja većim djelom svojim naslijedenim novcem i njihov sin manjim djelom.

Ne dopustaju nikakav postupak za upis vlasnistva na nekretnini čime sam oštećena za vrijednost nekretnine.

Da li prijavu Dorhu mogu sama napisati i predati i koju dokumentaciju kao dokazni materijal trebam priložiti.

Od dokumentacije imam:

Rješenje o nasljeđivanju kojim sam stekla financijska sredstva.

Građevinska dozvola na ime njihovog sina i mene.

Njihova suglasnost za gradenje i koristenje parcele.

Stanje iz zemljisnih knjiga prije i poslije gradnje.

Svekar je umro i svekrva je nasljedila svu imovinu ali je u ostavinskom rjesenju navedeno da je dogradena kuća izdvojena iz ostavine .

Podnijela bih i prijavu protiv bivšeg muža za isto djelo prijevare .

Nadam se vašoj pomoći i unaprijed zahvaljujem.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznenu prijavu možete i napisati, a možete je dati i usmeno na zapisnik kod dežurnog državnog odvjetnika. Ponesite svu dokumentaciju kojom raspolažete, najbolje u kopiji, i sve ispričajte, a državni odvjetnik će sastaviti zapisnik, i onda će postupati po takvoj kaznenoj prijavi.

Naravno, sve ono što biste rekli na zapisnik, možete i napisati sami, priložiti dokaze i odnijeti ili poslati poštom u državno odvjetništvo (idete u općinsko državno odvjetništvo, naravno). Istom kaznenom prijavom obuhvatite bivšeg muža i njegovu mamu, da su zajednički to napravili, da bi osujetili Vašu mogućnost naplate. To nije samo prijevara, već i kazneno djelo povrede tuđih prava, koje čini onaj tko sakriva imovinu da bi onemogućio naplatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je da će vam kaznena prijava biti odbačena (pogotovo ako se radi o većem DO-u). Iako je opis predmeta nepotpun, ovdje se prije radi o obvezno-pravnom odnosu, moguće i stvarno-pravnom (nisam vas najbolje shvatio iz opisa), a takve stvari DORH vam redovito odbacuje.

Osim toga, koje ste pravne korake dosad poduzeli u svrhu ostvarivanja prava vlasništva? Jeste li pokrenuli kakav parnični postupak u tom smjeru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam upisana ali sam izvanknjizna suvlasnica a nisam upisana jer svekrva smatra kucu svojim vlasnistvom iako smo uz gradevinsku i njihovom suglasnoscu izvrsili gradnju na njihovom zemljistu,oni se upisali kao vlasnici a ja sam to saznala tek kad je svekar umirao ,oporucno sve ostavio supruzi,i poslije njegove smrti na ostavinsku smo uputili odvjetnicu kojom se kuca izdvaja iz ostavine uz dogovor da bivsi muz trazi nuzni dio da stvorimi uvjete za dobivanje okucnice i upis vlasnistva od cega je odustal da meni napakosti i osujeti ostvarivanje  prava na nekretninu.

Znaci ,ja sam financirala gradnju svojim nasljedenim sredstvima a svekrva je protupravno uvecala vrijednost svoje nekrernine.

Prije dogradnje imala je 81m2 a sada 202 m2.u gruntovnici.Prijevarom je dosla do toga kao i moj bivsi koji je udruzen s njom radio u njenu korist protiv mene.

Caj su mi u jednom trenutku  nudili da od njih kupim cjelokupnu imovinu za 80 000 eura.dakle ja sam sagradila i jos bi sad trebala kupiti svoju kucu.apsurd.

Osim toga parcela mi je dana na koristenje u suglasnosti a to pravo mi onemogucavaju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnijela sam prijavu za kazneno dijelo prijevare protiv bivse svekrve i supruga  sa dosta dokumentacije pa cemo vidjeti.2002 je gradena a od 3.mj kad sam dobila novac od prodaje obiteljske kuće ,do 9.mj kad smo se uselili ,podigla sam sav novac i imam uplatnice i isplatnice.

Moje ulaganje nije sporno ,imamo gradevinsku dozvolu  na nas kao ulagatelje i suglasnost za gradnju i koristenje parcele.ali su se oni 2002 vec upisali kao vlasnici .Kad je svekar umro i oporucno sve ostavil supruzi angazirali smo odvjetnicu i u rjesenju o nasljedivanju stoji da smo samovlasnici a  tada jos suprug je odustal od dogovora da trazi nuzni dio cime bi mogli provesti etaziranje i upis vlasnistva pa sam stoga prijavila i njega.on je u odnosu na mene ulozil 1/5 sredstava u kucu.

ako mi odbiju ostaje mi privatna tuzba sto mi se ne svida jer je dugotrajan i skup postupak.

Rekla je drzavna odvjetnica da sumnja da postoje elementi kaznenog djela ali ona nije pregledavala dokumentaciju vec je samo zapisnik napisala.

Zbog svega se od  2008 lijecim od panicnih napada i anksioznosti sto sam takoder navela i jos sam na terapiji.

Svekrva (bivsa) mi ogranicava kretanje i boravak na dvoristu unatoc suglasnosti pa me sve skupa jako ugrozava.Osjecam se prevarena i izigrana.

Ako dobijem negativan odgovor da li se mogu komu žaliti?Postoji li visa institucija?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam prijavu odbace, jedino što vam preostaje (u kaznenopravnom pogledu) jeste da preuzmete kazneni progon. Plus što će se ovdje postaviti i pitanje zastare (2002. - danas).

U obveznompravnom pogledu, nastupila je zastara za ikakvo potraživanje, a stvarnopravni aspekt priče je vrlo, vrlo dvojben.

Po mom mišljenju, niste u dobrom položaju, no nadam se da griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago mi je da postoji ovaj forum i da nam pomazete savjetima o hvala Vam na tomu.

U jako sam teskom polozaju  i sve skupa djeluje na moje zdravlje pa sam od 2008. na psihijatrijskoj terapiji s dijagnozom panični poremečaji i anksioznost.

Bivša svekrva me uhodi i prati moje kretanje i stalno gunđa nesto protiv mene.U suglasnosti za gradnju kuce je takoder navedeno da mozemo koristiti parcelu za uobicajeno kretanje i odlaganje stvari a ja oko svoje kuće imam oko 80 cm ploca  i ako nesto tu stavim ne bude to dirala (recimo sušaru za veša)li ako nesto stavim na travu ,ona to odmah stavi na moju terasu da ne bude na njenom zemljistu.Bicikl sam ostavila vani a ona ga odnesla na moj tavan.stvari koje ostavim kao dva neispravna bicikla i pseca kucica netragom su nestali.

Da li to ona smije raditi?

Moje posjetitelje prati i kriči na njih da je to njezino dvoriste i da ne mogu ulaziti.

Da li mogu što poduzeti po pitanju toga.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Evo mene opet sa novom zamolbom za savjetom i uputom za postupanje.

Nakon što sam u proljeće predala DORH-u prijavu za prijevaru,dosad nisam dobila rješenje te sam postavila upit drž.odvjetniku koji vodi postupak i rečeno mi je da se još malo strpim.Znači 8 mj.je prošlo od prijave.

Budući da imam osjećaj da će prijava biti odbačena ,molim vas odgovore na par pitanja,budući da je rok za podnošenje kaznenog progona samo 8 dana,voljela bih se pripremiti .

Da li trebam angažirati odvjetnika za podnošenje progona?

Da li se progon nastavlja dostavljanjem dokumentacije ,istražnim radnjama od DORHa ili treba napraviti tužbu?

Da li se prijava može dopunjavati ili izvorno predati?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morat ćete angažirati odvjetnika ako nećete znati napisati optužnicu i sve što trebate. Pošto je kazneni postupak vrlo specifičan, to je možda najbolja preporuka.

Progon se nastavlja obavješću da nastavljate progon i radnjom koja slijedi, a to ovisi u kojoj je fazi državni odvjetnik prekinuo izvide. Naprimjer, ako je sve obavljeno, samo nije podignuta optužnica, morat ćete prikupiti sve dokaze (koje možete dobiti od državnog odvjetnika) i podići optužnicu. Ako svekrva i suprug nisu formalno ispitani (a to je preduvjet za podnošenje optužnice), morat ćete podnijeti prijedlog sucu istrage za provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja, itd.

Kaznenom prijavom ne možete preuzimati kazneni progon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok.Hvala vam.

Ako je preporuka angažiranje odvjetnika,onda će on znati što poduzeti.

Lp

 

A mislim da ću  ih istovremeno tužit zbog povrede prava  osobnosti, za 12 godina psihijatrijskog lječenja zbog njihovog ponašanja vrijedi tražiti zadovoljštinu a i konačno moram tražiti da prestanu s radnjama kojima se povređuje  pravo osobnosti.

Dug je put do pravde ali neću odustati dok ne budu kažnjeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

Evo me za novom zamolbom za savjet.

Kako sam se i bojala,kaznena prijava za prijevaru od Dorh-a  je odbaćena ,zaključak je da se predmetni sporni odnos treba rješavati u okviru parničnog postupka a ne kaznenog.

Upućena sam u pravo na progon.

Iz obrazloženja sam shvatila da se tijekom rješavanja prijave nije nikakva istražna radnja obavila,samo se navele informacije koje sam dala u zapisnik i mislim da su na osnovu dokumenata koje sam priložila a koji su navedeni i u objavi,donijeli odluku nakon 9 mj.od podnošenja prijave.

Malo sam razočarana ,pitam se što je drž.odvjetnik radio da u zakonskom roku nije donio rješenje te da li mogu podnijeti prigovor na rad državnog odvjetnika.

Da li prilikom traženja spisa na uvid,isti mogu u prostorijama DORH-a samo pregledati ili mogu zatražiti spis radi daljnjih postupanja(zahtjev istražnom sucu za provođenje dokaznih radnji).

Hvala vam unaprijed  i opet na savjetu.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje se telefonski dogovorite s uređujućim zamjenikom državnog odvjetnika da Vam odredi neki termin kad možete doći izvršiti uvid u spis i posavjetovati se. Na ulazu obično nisu portiri nego pravosudni policajci i oni nemaju uvid u spise, već to morate tražiti bilo od kaznenog upisnika, bilo od zamjenika državnog odvjetnika kojemu je spis dodijeljen u rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najčešće nije od koristi, jer ako državni odvjetnik sa cjelokupnim represivnim aparatom iza sebe nije uspio otkriti da se radi o počinjenju kaznenog djela, građanin koji to nema, još je u lošijoj poziciji. Preuzimanje kaznenog progona u velikom broju slučajeva završi oslobođenjem okrivljenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljala sam tako nešto.

Mogu vas pitati nešto,da li ste vi aktivni odvjetnik,vi ste meni super,toliko su mi pomogli vaši savjeti da bi vas angažirala za pokretanje tužbi.zakon ste.

Ipak mislim da je to nemoguće,ali držim se one: tko pita ne skita.

Trebat ću ja još vaše savjete budući da sam eto tek na početku pravne borbe,dosad sam pokušavala na jeftiniji način doći do pravde sli nije mi uspjelo pa ću morati odriješiti kesu.

Hvala vam puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam kod zamjenika državnog odvjetnika koji je vodio moj predmet i uvidom u spis otkrila da baš nijednu istražnu radnju nije pokrenuo već je donio rješenje o odbačaju prijave jer nije utvrđena prjevarna namjera osumljičenih.  Zapisnik koji sam potpisala i dokumenti koje sam dostavila bile du mu doboljne za odbačaj.

A tko bi  trebal utvrdili prijevarnu namjeru?pa valjda on..ništ mi nije jasno.

I 9 mj.mu je trebalo za objavu bez pokretanje istražnih radnji.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalosno.

I ja onako ljuta kažem,vidim iz spisa da apsolutno ništa niste poduzeli po ovom predmetu.Mogu vas pitati zašto vam je trebalo 9mj.za objavu,i zašto niste u zakonskom roku rješili predmet.A on meni bahato i kratko,sve vam piše u spisu koji je pred vama.

Hvala ,rekoh ,kome mogu dati prigovor na vaš rad.Mom šefu ,veli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ako se provodi istraga protiv nekoga, bi li ta osoba trebala dobiti obavijest prvo? Postoji li uopce istraga prije sluzbene istrage, u smislu da se ne prikazuje kao kazneni postupak (mislim na onu potvrdu koja se moze dobiti s egradjani portala)?


Takodjer, je li moguce da se provodi istraga bez da je podignita optuznica? Ako da, bi li to u tom slucaju pisalo da se vodi kazneni postupak (kad se skine taj dokument s portala e gradjani)?
 
Takodjer, ako nije doneseno pravomocno rjesenje o istrazi-smije li policija iz krim.odjela kontaktirati osobu telefonom ili bilo kakvim drugim.pozivom (zahtjev za dolazak na razgovor ili sl)? 

uređeno: od Luanna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija