Jump to content

Problemi s lihvarom


Nbr7340

Preporučene objave

Postovani,

 

Zamolio bih za pomoć, nazalazim se u dosta teškoj situaciji pa očekujem da ima dobrih ljudi koji će razumjeti moju situaciju i neće davati negativne komentare, odnosno komentare koji nisu od pomoći ili koristi za jednu ovakvu situaciju.

 

Pricu ću probati u sto kraćim crtama objasniti;

Odmah nakon završene škole, (18 GOD), otvorio sam građevinsku firmu. Taman u to vrijeme u moje susjedstvo je doselio jedan kamatar. Budući da smo živili vrlo blizu, susretali smo se u ulici. Ja sam tada imao mali kamion, a on je doma imao nekakve radove (iskope), i jednom me u prolazu pitao dali bi mu odvezao koju turu. Ja sam pristao pomoći mu i odvezao sam mu, ali nije bila jedna nego kroz neko vrijeme 101 tura. Ja mu to nisam naplatio, nisam to niti radio zbog novaca nego eto, ni sam ne znam. Kroz isto neko vrijeme ja sam mu još pa puta uskočio, on mi je uvijek govorio ako ti bude trebalo novaca ili bilo šta, tebi bez kamate ide itd. Ja sam nakon godinu dana (2017) godine, na ljeto u 8. Mjesecu od njega posudio 3.000,00 €, tada sam kupio kamion i bager, falilo mi je točno 3.000 eura da to u kompletu kupim i da mi je sve spremno za 9. Mjesec. Ja sam njemu početkom 10 mjeseca vratio novce, ali se on u tim trenucima meni sasvim drukčije pokazivao i prilikom kada sam mu davao novce mi je rekao “pusti sebi nešto da imaš za posao, ti si direktor itd itd). Ja sam tu sezonu, od 9/17 do 6/18 stalno bio s njime u nekakvim kombinacijama, čovjek me izmanipulirao, uvijek bi ubacivao nešto sto je “zaboravljeno” itd. Ja sam bio kulturan i sve prihvaćao, htio sam imati mir jer sam jako puno radio i zarađivao pa me to nije toliko niti zanimalo (to sto mi ubaci 2-3 tis eura). 

U 8/2018 odlučujem da mi je dosta, obračunam s njime sve i dođemo na 16.000 tisuća eura (65% tog duga je izmišljeno. Izmanipulirao me da ću kupiti od njega auto, tu mi je uzeo nekoliko tisuća eura kapare, napravio je servise itd). 

 

Ja sam mu to ljeto 2018. Došao kod njega i rekao da firma propada, da nemam posla i tako dalje. On je rekao nema problema, ti meni daj moje novce i rješena stvar. Ja sam bio jako sretan, imao sam kamion u točnoj vrijednosti od oko 13.000 eura, i stavio sam ga na oglas, a kamataru sam rekao da čim prodam (za dan dva) dati novce. Dok je kamion bio u oglasu, kamatar me pozivao u šetnje u kojima me ohrabrivao  (ja sam poslove već imao) i da će mi on pomoći šta god bude trebalo, da će on u 9. Mjesecu imati jako puno novaca i da mu neće biti hitno, da se samo fokusiram da nalazim poslove. Ubrzo sam prodao kamion, i donjeo novce, ali on mi je rekao da sebi ostavim 3.000 eura da mogu započeti. 

Dug je bio čak ispod 3.000 eura u 9/18. 

Ja sam od 9/18 - 4/19 njemu dao u nekoliko navrata ukupno 410.000 kn, a u tom periodu uzeo od njega možda 50.000 kn, ali svojih novaca, npr. Ako dobijem Od posla 140.000 a njemu dam 100.000 u dogovoru, to je kao da sam ja posudio 40.000,00, 

on sada od mene potražuje još oko pola milijuna kuna, počeo me stalno zvati i stalno se nalazimo, ulazi mi kompletno u gradilišta, raspituje se za svaki detalj, traži sto prije završetak jednog od gradilišta, jednostavno, uzeo me za roba, ja sam mu paralelno odradio hrpu građevinskih radova, plaćao sve materijale, ljude koji su radili, i svega drugog. On zna da sam mlad (22 GOD) i da to nitko od mojih ne zna za to. Kada sam mu rekao opet da firma vise nije likvidna i da nemam čak ni za ljude te da ću morati zatvoriti, on mi je rekao “ništa, vidi sa svojima da prodate stan, šta bi ti ja trebao oprostiti dug?” I slično. Kada sam mu rekao da me državno odvjetništvo pozvalo na razgovor jer se sumnjicim da sam nezakonito vadio novac iz firme, tada mi je na izlazu iz njegove kuće rekao “ne moram ti niti govoriti kada bi me prijavio da bi ti pobio cijelu familiju”.

Ja ovo vise ne mogu trpiti, još uvijek nisam rekao svojoj obitelji, ali sam odlučio kroz 2-3 dana, otići na državno odvjetništvo i sve prijaviti. Još uvijek ne znam kakve su mi mogućnosti i dali ću s time ista riješiti. Kamatar ima djela iza sebe te ima sudskih procesa nekoliko kojih se vode protiv njega. 

Kamatar mi stalno nabija grižnju savjest i govori da sam mu ja napravio stres, stalno govori moj novac, a ja šutim i nesmjem reci a koji tvoj novac, jer moram paziti da nemam javne probleme s njime, jer, tko bi mi povjerio projekt ako me vide s njime. Ja sam u te ralje upao s 18 godina, nisam kockar ni drogeras, sve sam radio za firmu, sve sam za posao radio i zaposlenike, svakom zaposleniku sam isplatio placu i maximalno ga cijenio. Ja nisam los čovjek ali život mi je u komi trenutno, znam da mi sati otkucavaju od kako idem sve reci, a najgore mi je od svega sto moja obitelj za to ne zna. Inače, kamatar je sam u ovome, nema nikakvih pomoćnika osim žene, s kojom ima dijete. Moj posao je sada u punoj formi, imam odlične unosne poslove, ali nemam vise snage dok sam u ovome, jako mi je teško p, 2 dana sam već u krevetu jer gubim fizičku snagu zbog stresa. 

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali imate kakav dokaz za novac uplacen gospodinu? Kakav zajednicki obracun dugova ili nesto takvog? S obzirom da nemate svjedoke bit ce nezgodno dokazati vase tvrdnje...

Nebih vam preporucio odlazak na policiju dok nemate nesto cvrsto jer ukoliko prijava bude odbacena u dosta ste nezgodnoj situaciji. Cesto kamatari budu osudeni jer nisu toliko pametni koliko misle, ali tu od znacaja budu svjedocanstva obitelji i prijatelja.

S obzirim da to nemate, moja vam je preporuka da se pripremite, ulozite koju kunu u svoju slobodu...

Mozete dokumentirati neki od vasih buducih susreta, samo pripazite da materijal bude legalan. Tj. Obavijest o nadzoru mora biti istaknuta, sto vama kao voditelju gradilista nebi trebao biti problem...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se za prikupljanje dokaza, i dodajem da čak je čak i tajno audio-snimanje u nekim slučajevima bilo uzeto kao valjan dokaz, s obzirom da je bilo radi zaštite važnijeg interesa od interesa privatnosti snimane osobe. 

Nakon što prikupite dokaze, morate prekinuti sve kontakte s njim, morate uskladiti svoje postupanje u cijelosti sa zakonom (kako su Vas uspjeli uhvatiti da izvlačite novac iz firme?), i morate se prikazati kao žrtvu kamatara, što i jeste. Ni u kakve kombinacije s njim više ne ulazite, ništa mu ne odrađujte, ne puštajte ga na gradilišta (ako morate, recite mu da bi inspekcije mrko gledale na to kad bi nastradao kao neovlaštena osoba na gradilištu). Platili ste mu više od pola milijuna kuna ni sami ne znate za što, i prestanite s tim, jer dok god on sudjeluje u Vašem poslu, dotle ćete imati problema. On nema što hodati po gradilištima, uzimati novac od Vaših ugovorenih poslova i slično. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

puno vam hvala na odgovorima, ja stalno pratim dali je netko komentirao.

 

Danas sam bio kod odvjetnika, rekao sam mu sve kako je počelo. Priča je nevjerovatna koliko je teška. Odvjetnik mi je isto rekao da je to problem sto nemam dokaze da sam davao novce, jer, osumnjičeni mi nikad nije davao nikakve potvrde sto je i normalno. Ja moram u ponedjeljak podnijeti prijavu, odnosno, podnijeti će odvjetnik a nakon toga ja idem dati iskaz ali tek kad me pozovu. Odvjetnik kaže da to može biti i koji dan od kad me pozovu, kao i da prijava može biti odbačena. Ja nemam nikakve snimke, također, do prijave želim sto manje susreta s lihvarom, jednostavno, psihički vise ne mogu izdržati gledati ga i slušati. Ja sam mu rekao da sam bolestan, a on mi je rekao da sam vec 3 dana u krevetu i da mi nije ništa jer da bi išao u bolnicu. Rekao sam mu da je prehlada i da moram odležati, on mi je rekao da pijem vitamine ili šta vec da ozdravim, jer da imam obveza. Kolik dugo ću se još moći skrivati, ne znam. Odvjetnik mi je rekao da je plus to sto imam izvode iz banke gdje se vidi kada sam i kako podizao gotovinu s računa firme. Državno odvjetništvo mene nije teretilo niti sumnjičilo da sam izvlačio novac, već sam ja to lihvarku slagao misleći da će se sažaliti i skinuti mi preostali dug, ali on je samo još grublje reagirao. Inače, lihvar je osuđivana osoba za kaznena djela ozljeda, prijetnje i slično. Također, trenutno se vode sudski procesi protiv njega, ono za sto ja znam je teška tjelesna ozljeda u pokušaju, te napad i prijetnja policajcu. Mislim da je ranija osuđivanosti lihvara za mene prednost. U ovoj situaciji mi je jako teško, pogotovo to sto moram čekati idući tjedan, a još uvijek nisam rekao svojima. Nemam snage. Puno mi znaci svaki odgovor, hvala vam sto ste aktivni u ovakvim situacijama. Lihvarstvo je danas veliki problem, ne samo u mom slučaju, takvih je slučajeva masa. Mislim da treba djeci u srednjoj školi govoriti o tom problemu te napraviti nekakve radionice. Ukoliko se moj život bude sredio, bit ću taj koji će se založiti za edukaciju djece da ih naučimo da je to današnji veliki problem.

 

Jos jednom se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija