Jump to content

Porez na dohodak - u skladu sa Ustavom ?


amcervar

Preporučene objave

Pozdrav svim dobrim ljudima :) !

Ovo je moj prvi post ovdje, a i registrirao sam se samo zbog ovog pitanja tako da odmah krenem na stvar :

Može li mi netko please pojasniti na koji je način različit obračun stope poreza na dohodak od redovne plaće u skladu s Ustavom RH?

Zašto ako netko zarađuje više ima i različit obračun poreza te naravno različite stope ?

Ako je npr. jednaka porezna stopa za sve, ionako onaj tko zarađuje više i plaća više tako da ne razumijem kako se i zašto to ne tumači kao diskriminacija što po svojoj prirodi čini se da jeste.

Zamolio bih da se mogući odgovor od strane nekoga tko sve to razumije podupre i konkretnim zakonima i aktima koje bih mogao onda i sam pokušati proučiti :)

Puno hvala svima na informacijama !

A

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da mi Vaša pitanja nisu do kraja jasna, ali pokušat ću Vam odgovoriti.

KORISTAN LINK

U poreznom smislu dohodak je sav onaj prihod koji nije dobit (a dobit je onaj prihod koji ostvaruju firme). Porezno se razlikuju dohodak od nesamostalne djelatnosti (kroz isplatu plaće od poslodavca), dohodak od samostalne djelatnosti (ako ste obrtnik ili slobodno zanimanje, poput liječnika, odvjetnika i sl.), drugi dohodak (npr. iznajmljivanje apartmana i poslovnih prostora, ugovori o djelu i sl.), dohodak od kapitala (dividende na štednju, npr.) i sl.

Mimo poreza na dohodak još postoje i obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno koji idu iz plaće.

Svi ti dohotci su oporezivi, time da onaj tko ostvaruje dohodak od nesamostalne djelatnosti, njemu taj dohodak obračunava i državi isplaćuje svakomjesečno poslodavac, a onaj tko ostvaruje dohodak od samostalne djelatnosti, sam uplaćuje svoje poreze i doprinose.

Stope poreza na dohodak u RH su 24%, koliko plaća onaj tko prihoduje manje od 30.000,00 kn mjesečno, i 36%, koliko plaća onaj tko prihoduje više od 30.000,00 kn mjesečno, time da se od osnovice oduzima neoporezivi dio u visini minimalne plaće, odnosno 3.800,00 kn, koji se može uvećavati ovisno o tome koliko uzdržavanih članova (djece) kao poreznih olakšica imate.

Općenito se uzima u modernim poreznim sustavima da porezna stopa treba biti veća za one koji zarađuju više (tzv. progresivna porezna stopa), jer 1.000,00 kn poreza nije isto uzeti od onoga tko zarađuje 3.000,00 kn i onoga tko zarađuje 30.000,00 kn. Na taj način porezni sustavi žele umanjiti zjapeći jaz između bogatih i siromašnih (mada bogati imaju načine kako doskočiti tome i postati sve bogatiji).

Što se tiče diskriminacije, postoje razne situacije u kojima je diskriminacija dopuštena i poželjna stvar (npr. povlastice za zapošljavanje osoba s invaliditetom ili djece branitelja, propisivanje kvote žena na rukovodećim pozicijama i slično), a sve u cilju smanjenja nejednakosti. Porezne stope su samo jedan primjer toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega puno hvala na odgovoru !

Drago mi je da ste mi potvrdili da je to čista diskriminacija. Jednu stvar bih samo dodao, u slučaju koji ste napomenuli da nije isto uzeti 1000kn nekome tko zaradi 3000kn ili nekome tko zaradi 30000kn. Taj slučaj nemože postojati jer bi tom logikom onome tko zaradi 30000kn uzeli 10000kn poreza a ne 1000kn kako vi kažete, s pretpostavkom da je porez za svih jednak kako bi po mom mišljenju i trebao biti.

U slučaju kako vi kažete za ugrožene skupine, to su povlastice koje naravno moraju postojati i slažem se sa njima ali porez mora biti jednak za sve po mom mišljenju.

Puno hvala još jednom na odgovoru i na korisnom linku.

A

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dobro shvatili, čini mi se. Porez i sad jest jednak za sve, u postotku, postoje samo dvije porezne stope (ranije su postojale četiri, ako se ne varam). Ono što Vi zagovarate, jest da se bogati oporezuju manje nego što se sad oporezuju, tako da im ostaje više, a to nije u skladu sa suvremenim poreznim politikama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija