Jump to content
amcervar

Porez na dohodak - u skladu sa Ustavom ?

Preporučene objave

Pozdrav svim dobrim ljudima :) !

Ovo je moj prvi post ovdje, a i registrirao sam se samo zbog ovog pitanja tako da odmah krenem na stvar :

Može li mi netko please pojasniti na koji je način različit obračun stope poreza na dohodak od redovne plaće u skladu s Ustavom RH?

Zašto ako netko zarađuje više ima i različit obračun poreza te naravno različite stope ?

Ako je npr. jednaka porezna stopa za sve, ionako onaj tko zarađuje više i plaća više tako da ne razumijem kako se i zašto to ne tumači kao diskriminacija što po svojoj prirodi čini se da jeste.

Zamolio bih da se mogući odgovor od strane nekoga tko sve to razumije podupre i konkretnim zakonima i aktima koje bih mogao onda i sam pokušati proučiti :)

Puno hvala svima na informacijama !

A

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bojim se da mi Vaša pitanja nisu do kraja jasna, ali pokušat ću Vam odgovoriti.

KORISTAN LINK

U poreznom smislu dohodak je sav onaj prihod koji nije dobit (a dobit je onaj prihod koji ostvaruju firme). Porezno se razlikuju dohodak od nesamostalne djelatnosti (kroz isplatu plaće od poslodavca), dohodak od samostalne djelatnosti (ako ste obrtnik ili slobodno zanimanje, poput liječnika, odvjetnika i sl.), drugi dohodak (npr. iznajmljivanje apartmana i poslovnih prostora, ugovori o djelu i sl.), dohodak od kapitala (dividende na štednju, npr.) i sl.

Mimo poreza na dohodak još postoje i obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno koji idu iz plaće.

Svi ti dohotci su oporezivi, time da onaj tko ostvaruje dohodak od nesamostalne djelatnosti, njemu taj dohodak obračunava i državi isplaćuje svakomjesečno poslodavac, a onaj tko ostvaruje dohodak od samostalne djelatnosti, sam uplaćuje svoje poreze i doprinose.

Stope poreza na dohodak u RH su 24%, koliko plaća onaj tko prihoduje manje od 30.000,00 kn mjesečno, i 36%, koliko plaća onaj tko prihoduje više od 30.000,00 kn mjesečno, time da se od osnovice oduzima neoporezivi dio u visini minimalne plaće, odnosno 3.800,00 kn, koji se može uvećavati ovisno o tome koliko uzdržavanih članova (djece) kao poreznih olakšica imate.

Općenito se uzima u modernim poreznim sustavima da porezna stopa treba biti veća za one koji zarađuju više (tzv. progresivna porezna stopa), jer 1.000,00 kn poreza nije isto uzeti od onoga tko zarađuje 3.000,00 kn i onoga tko zarađuje 30.000,00 kn. Na taj način porezni sustavi žele umanjiti zjapeći jaz između bogatih i siromašnih (mada bogati imaju načine kako doskočiti tome i postati sve bogatiji).

Što se tiče diskriminacije, postoje razne situacije u kojima je diskriminacija dopuštena i poželjna stvar (npr. povlastice za zapošljavanje osoba s invaliditetom ili djece branitelja, propisivanje kvote žena na rukovodećim pozicijama i slično), a sve u cilju smanjenja nejednakosti. Porezne stope su samo jedan primjer toga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prije svega puno hvala na odgovoru !

Drago mi je da ste mi potvrdili da je to čista diskriminacija. Jednu stvar bih samo dodao, u slučaju koji ste napomenuli da nije isto uzeti 1000kn nekome tko zaradi 3000kn ili nekome tko zaradi 30000kn. Taj slučaj nemože postojati jer bi tom logikom onome tko zaradi 30000kn uzeli 10000kn poreza a ne 1000kn kako vi kažete, s pretpostavkom da je porez za svih jednak kako bi po mom mišljenju i trebao biti.

U slučaju kako vi kažete za ugrožene skupine, to su povlastice koje naravno moraju postojati i slažem se sa njima ali porez mora biti jednak za sve po mom mišljenju.

Puno hvala još jednom na odgovoru i na korisnom linku.

A

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Niste dobro shvatili, čini mi se. Porez i sad jest jednak za sve, u postotku, postoje samo dvije porezne stope (ranije su postojale četiri, ako se ne varam). Ono što Vi zagovarate, jest da se bogati oporezuju manje nego što se sad oporezuju, tako da im ostaje više, a to nije u skladu sa suvremenim poreznim politikama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio domyy
   Zdravo,
   Zanima me postoje li neka ograničenja za fizičke osobe prilikom iznajmljivanja stana pravnim osobama.
   Negdje sam pročitao da ukoliko godišnja najamnina prelazi 85.000 kuna tada je potrebno plaćati porez na dohodak povrh poreza od najma. Navodno kod najma privatnim osobama tog ograničenja nema.
   Ima li netko više informacija?
  • objavio domyy
   Poštovani,
   Stan je darovan roditelju 06-2017 te je sukladno tome roditelj oslobođen poreza na promet nekretnina.
   Da li danas prilikom prodaje te iste darovane nekretnine od strane roditelja isti podliježe porezu na dohodak? Roditelj nije stanovao, odnosno nije bio prijavljen na adresi predmetne nekretnine. 
   Do sada sam na forumu nalazio različite informacije budući da je bilo nekih izmjena zakona o porezu na dohodak. Bio je nekakav uvjet oslobođenja poreza na dohodak ako se otuđenje dogodilo prije više od 3 godine, pa je taj uvjet izgleda nekad u 2017. izmijenjen na 2 godine. A negdje sam našao informaciju da u je slučaju darovane nekretnine moguće i prije tog roka prodati nekretninu i biti oslobođen poreza na dohodak.
   Može li mi netko dati cjelovitu informaciju? Zahvaljujem.
  • objavio tomkar75
   Bok ekipa,
   Trenutno radim kao vježbenik stroja na brodu u međunarodnoj plovidbi. Sukladno tim dužan sam prijaviti porez na dohodak za prethodnu godinu što sam i učinio za 2018.
   Ove godine (2019.) možda neću bit u mogućnosti "skupiti" 183 dana , što znači da ne bih bio oslobođen plaćanja poreza na dohodak.

   8. veljače 2019. došlo je do izmjene i dopune Pomorskog zakonika, pa tako članak 128, stavak 12(*) Pomorskog zakonika kaže, citiram: "»(12) Stručni radnik koji je kao vježbenik palube, stroja ili elektrotehnike ukrcan na brod u međunarodnoj plovidbi bez obzira na državnu pripadnost broda, u razdoblju ne duljem od 183 dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak, nije obvezan primitke ostvarene po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi obračunati u godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak, sukladno odredbama propisa o porezu na dohodak.«."

   Kako sam ja na brodu u svojstvu vježbenika, prema gore citiranom stavku trebao bih biti oslobođen plaćanja poreza na dohodak bez obzira na broj dana provedenih u plovidbi uz uvjet da se prijava uredno podnese.

   Mene zanima jesam li dobro protumačio/shvatio spomeniti zakon? Kako znati je li izmijenjeni Pomorski zakonik usklađen s Poreznim zakonom? Postoji li neko ograničenje s obzirom na mjesečna primanja?

   Isti upit sam poslao Poreznoj, naravno, bez odgovora... Sluzbenici takoder nisu upoznati s novim zakonom...

   * u "Zakonu o izmjenama i dopunama pomorskog zakonika" - članak 49, stavak 12. (Prilozeni dokument, stranica 22)

   Unaprijed hvala na odgovoru!
   Zakon o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika.pdf
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...