Jump to content

Darovni ugovor - odricanje svog dijela


m4rk1c

Preporučene objave

Pozdrav!

Majka, brat i ja smo 2015. godine potpisali darovni ugovor kojim ona svoj stan ostavlja nama dvojci u omjeru 50/50. Taj ugovor je samo potpisan i ovjeren kod bilježnika ali ništa dalje s njim nije napravljeno. Došlo je do promjene situacije i sad postoji mogućnost da isplatim brata za njegov dio a da s majkom napravim novi darovni ugovor u kojem ću jedini nasljednik stana biti ja (stavio bi i točku u kojoj piše da se on svojim potpisom odriče svog dijela) te na taj način ne bi bio obavezan plaćati porez. 

Da li je tako nešto moguće uopće ili da s bratom potpišem zasebni ugovor u kojem se on odriče svog dijela? Molim vas za bilokakav prijedlog/pomoć kako najlakše riešiti situaciju!

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Unatoč izbjegavanju plaćanja poreza, što se tiče ugovora, najbolje je napraviti onako kako je u stvarnosti - neka majka daruje Vama obojici, a Vi s bratom potpišite kupoprodajni ugovor kojim otkupljujete njegovu polovicu. Tako je stvarno i istinito, jer inače, ako majka daruje stan samo Vama, Vi nemate čime objasniti zašto ste bratu dali određenu svotu, pa se kasnije može postavljati pitanje valjanosti takvog ugovora ili izjave kojom bi se brat odrekao svojeg dijela, jer načelno, odricanje od nasljedstva koje još nije otvoreno je bez pravnog učinka.

Ipak, mogu Vam svrnuti pozornost i na valjani ugovor o odricanju od nasljedstva (čl. 134. ZN-a), koji bi Vaš brat trebao potpisati s majkom, i koji bi trebao biti solemniziran. Ali to i dalje ne objašnjava novac koji biste Vi njemu dali na ime tog odricanja. Faktično, to su darovanje i kupoprodaja suvlasničkog dijela i sve daljnje zaobilaženje i izbjegavanje poreza Vas potencijalno može uvaliti u probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija