Jump to content

Darovni ugovor djed unuk


rujan2011

Preporučene objave

Poštovani ! Unuk ima 17 god i 10 mjeseci. Djed mu zeli darovati stan darovnim ugovorom . Da li se u tom slučaju plaća porez na promet nekretnina ? Djeca od djeda su živa no djed želi darovati stan unuku zbog jako složene obiteljske situacije. Da li  na to utječe što je unuk još maloljetan? Koji članak ili članci zakona o porezu na promet nekretnina pokriva ovaj slučaj ? Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je još po starom zakonu djed darovao nekretninu i bio sam oslobođen poreza. U poreznoj je trebalo priložiti moj rodni list i rodni list moje majke kako bi se dokazala veza sa djedom.

Mislim da i po novom zakonu egzistira takvo oslobođenje, konkretno za darovanje članak 15. stavak 1. točka 1. ZPPN (115/16, 106/18)

Citiraj

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

1. bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem

to što je unuk maloljetan utječe na situaciju, budući da unuk nije punoljetan i poslovno sposoban. u konkretnom slučaju će za unuka ugovor morati potpisati jedan od njegovih zakonskih zastupnika/skrbnika.

Morate također imati na umu da, s obzirom da su djeca od djeda živa, ako se darovnim ugovorom djeda i unuka povređuje pravo djece na njihov nužni dio, oni mogu nakon djedove smrti tužiti unuka i pobijati darovni ugovor, tj. tražiti isplatu svog nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija