Jump to content

Nadležnost Općinskog građanskog suda


Bizon23

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me mogu li ja kao tužitelj koji imam prebivalište u gradu Zagrebu pokrenuti tužbu protiv tuženika koji ima austrijsko državljanstvo i živi u Austriji pri Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ukoliko se predmet sudskog spora odnosi na nekretninu koja se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji? Naime, komplicirano bi mi bilo svaki put kada bude zakazano ročište ići na drugi kraj države, a od Općinskog građanskog suda u Zagrebu sam udaljen nekoliko stotina metara.

Unaprijed hvala!

uređeno: od Bizon23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o parničnom postupku jasno uređuje pitanje nadležnosti sudova, pa tako čl. 56 regulira nadležnost u sporovima o nekretninama i zbog smetanja posjeda, te kaže da je za suđenje u sporovima o pravu vlasništva i drugim stvarnim pravima na nekretnini, u sporovima zbog smetanja posjeda na nekretnini te u sporovima iz zakupnih ili najamnih odnosa na nekretnini isključivo nadležan sud na čijem se području nalazi nekretnina. Ako nekretnina leži na području više sudova, nadležan je svaki od tih sudova. Za sporove zbog smetanja posjeda na pokretnim stvarima nadležan je pored suda općemjesne nadležnosti i sud na čijem se području dogodilo smetanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija