Jump to content

Podjela bračne stečevine


Ivana236

Preporučene objave

Poštovani, 

Koji je postupak za podjelu stečevine: imamo zajednički stan kupljen na kredit u braku, ja sam glavni dužnik, a suprug je sudužnik. Stan je upisan na moje ime vlasništvo 1/1. Kredit nije otplaćen u cijelosti (20% glavnice otplaćeno).

Zanima me koji dio od isplaćenog dijela bi trebala isplatiti- pola otplaćene glavnice ili pola otplaćenih rata? Kada i na koji način se provodi isplata- u postupku nakon što je pokrenut postupak za razvod ili nakon provedenog razvoda. Kako se regulira vlasništvo nakon te podjele da se osiguram od ponovnog potraživanja u budućnosti?

Da li s obzirom da djeca ostaju samnom u stanu sam ga obavezna isplatiti?

Također me zanima kada se počinje s isplatom alimentacije, u kojoj fazi razvoda? 

 Unaprijed hvala na odgovoru. 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, Ivana236 je napisao:

Koji je postupak za podjelu stečevine

Pokretanje postupka za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine..

Dakle, pred nadležnim sudom pokrenete postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine..

Postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine možete pokrenuti prije pokretanja postupka za razvod braka, za vrijeme trajanja postupka za razvod braka, kao i poslije razvoda braka...

Prije 8 minuta, Ivana236 je napisao:

Kada i na koji način se provodi isplata- u postupku nakon što je pokrenut postupak za razvod ili nakon provedenog razvoda.

Isplata se vrši po završetku postupka za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine sukladno utvrđenom što predstavlja bračnu stečevinu i na koji način se dijeli (u kojem postotku) između supružnika...

Prije 12 minuta, Ivana236 je napisao:

..Stan je upisan na moje ime vlasništvo 1/1. Kredit nije otplaćen u cijelosti (20% glavnice otplaćeno)...

Nebitno tko je upisan u ZK kao vlasnik stana, ako je stečen za vrijeme trajanja bračne zajednice, a razvidno je da je stečen, dijeli se pola-pola između supružnika, dakle Vas i supruga, s time da Vi, kao potpisnik Ugovora o kreditu, ostajete obveznik vraćanja kredita, te po otplati istog, možete pokrenuti postupak povratka otplaćenog dijela kredita koji nije otplaćen za vrijeme trajanja bračne zajednice, i to u postotku u kojem je suprug ostvario vlasništvo nad stanom temeljem podjele bračne stečevine (pola kredita koji ste otplatili poslije prestanka bračne zajednice, ako je ostvario pravo vlasništva na polovicu stana temeljem podjele bračne stečevine, a sukladno ObZ)

Prije 21 minuta, Ivana236 je napisao:

Da li s obzirom da djeca ostaju samnom u stanu sam ga obavezna isplatiti?

Sve ovisi o postupku utvrđivanja i podjele bračne stečevine, kao i odluke o skrbništvu nad djecom...

Dakle, Vi bi njemu trebali isplatiti polovicu vrijednosti stana, nastaviti otplaćivati kredit, te po otplati kredita, od njega potraživati polovicu otplaćenog dijela kredita (glavnice i kamata) koji ste Vi nastavili otplaćivati po prestanku trajanja bračne zajednice...

Prije 25 minuta, Ivana236 je napisao:

Također me zanima kada se počinje s isplatom alimentacije, u kojoj fazi razvoda? 

Po donošenju pravomoćne sudske odluke o skrbništvu nad djecom, s time da se računaju zaostaci od pokretanja postupka za donošenje odluke o skrbištvu nad djecom, tj. od pokretanja postupka za razvod braka ako je u tom postupku donesena odluka o skrbništvu, trebala bi biti, jer se brak nebi mogao niti razvesti prije donošenja takve odluke ili po potpisivanju Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, ako se, u postupku obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije koji se provode pri nadležnom CZSS, a obvezni su za bračne drugove koji imaju mlt, djecu, uspijete dogovoriti i sastaviti takav plan (čl. 106. ObZ)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. 

Vi govorite za isplatu pola vrijednosti stana. 

Da li je moguće dogovoriti pola otplaćenog dijela kredita (pola glavnice) uz prijenos vlasništva na onog kome stan ostaje i nastavlja ga otplaćivati? Da li postoji mogućnost takvog sporazuma oko podjele i kako se provodi, u izvanparničnom postupku? Da li je to onda sporazumni dogovor oko podjele i ne ide u postupak dokazivanja pred sudom?   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 47 minuta, Ivana236 je napisao:

Vi govorite za isplatu pola vrijednosti stana. 

Točno, jer je razvidno da je stan stečen za vrijeme trajanja bračne zajednice, a sve što je stečeno za vrijeme trajanja bračne zajednice, sukladno Obiteljksom zakonu, se dijeli na pola između bračnih drugova (50:50)..

Prije 49 minuta, Ivana236 je napisao:

 Da li je moguće dogovoriti pola otplaćenog dijela kredita (pola glavnice) uz prijenos vlasništva na onog kome stan ostaje i nastavlja ga otplaćivati?..

Sve je moguće, svaki dogovor Vas i supruga je moguć, to sve ovisi o Vama i njemu...

Prije 51 minuta, Ivana236 je napisao:

Da li je moguće dogovoriti pola otplaćenog dijela kredita (pola glavnice) uz prijenos vlasništva na onog kome stan ostaje i nastavlja ga otplaćivati? Da li postoji mogućnost takvog sporazuma oko podjele i kako se provodi, u izvanparničnom postupku? Da li je to onda sporazumni dogovor oko podjele i ne ide u postupak dokazivanja pred sudom?   

Opet sve ovisi o Vama, ako se dogovorite i postignete sporazum o podjeli bračne stečevine, sastavite Ugovor o podjeli bračne stečevine i svega ostalog, ovjerite kod JB, tada vam nije niti potrebno pokretanje postupka za utvrđenje i podjelu bračne stečevine, dapače, to je bolje i jednostavnije, a i puno jeftinije, rješenje..

Dakle, sve se može kad se hoće i ako se supružnici mogu dogovoriti i sve probleme sporazumno riješiti, dapače, najbolje i najjednostavnije, a i najeftinije rješenje..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Za vrijeme trajanja bračne zajednice supružnici su isplatili suprugovog brata i na taj način je suprug upisan kao vlasnik 1/1 kuće u kojoj je živio sa svojom obitelji (do tad je bio i brat upisan kao suvlasnik 1/2 iako nije živio s njima). Mislim da nije bitno za pitanje, ali način prijenosa te polovice dijela je bio darovnicom od brata na majku pa od majke na supruga i nakon toga cijelo vrijeme suprug je zk vlasnik 1/1 a kasnije je bilo ulaganja u kuću, garažu i sl. sa suprugom i ostatkom obitelji.

Sada se supružnici razvode. Zbog najave razvoda braka suprug prijeti da će opteretiti nekretninu (možda i prodati i sl.). Može li se njegova supruga i kako, osigurati od takvih pravnih poslova muža i spriječiti njegove namjere u ovom periodu dok se ne pokrene/okončaju sudski postupci razvoda braka i podjele bračne stečevine?  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 44 minuta, Grabarić Imbra je napisao:

Može li se njegova supruga i kako, osigurati od takvih pravnih poslova muža i spriječiti njegove namjere u ovom periodu dok se ne pokrene/okončaju sudski postupci razvoda braka i podjele bračne stečevine?  

Zašto čekati sa podnošenjem tužbe radi utvrđenja bračne stečevine, te u tom sudskom postupku zatražiti i donošenje privremene mjere zabrane otuđenja nekretnine. Sud privremenu mjeru rješava hitno, a ova parnica traje.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija