Jump to content

Sigurnosna provjera 2. stupnja


Kajem_se

Preporučene objave

Dobar dan, imam jedno pitanje. Prije pola godine sam radio sigurnosnu provjeru 3. stupnja gdje sam na pitanje o tome dali su mi izrečene prevomocne ili nepravomoćne sudske presude ili rješenja odgovorio da NE. Stvar je u tome da imam godinu dana staru prekršajnu prijavu zbog posjedovanja marihuane, tj zakon o suzbijanju zlouporabe droga. 

Nakon pola godine su me zvali da obavim sigurnosnu provjeru 2. stupnja gdje nisu naveli razlog zasto radim 2. stupnja i gdje sam ponovno na to isto pitanje odgovorio sa NE. Zasto odgovaram sa ne je razlog nalazim se u instituciji gdje ne nepoželjno da imam prekršajnu prijavu tog oblika. 

Moje pitanje je dali je moguće da SOA vidi da imam prekršajnu prijavu tj pravomoćnu ili nepravomoćnu sudsku presudu i jos k tome da vidi o kojem je prekršaju rijec. Znaci ono sto bi htio je da dobijem certifikat i da ne bude problema oko svega toga.

Molim Vaše mišljenje i iskren odgovor. Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet ti je da odeš tamo gdje si popunjavao sigurnosnu provjeru i kažeš da si omaškom napravio to što jesi. Kada bi rekao da si zaboravio, nije mi životno da se tako nešto zaboravi, a bilo je prije godinu dana - laž u sigurnosnoj provjeru je dobar razlog za pad, a presuda koja nije neka pogibeljna vjerojatno i nije razlog za pad. Pogotovo jer se radi o prekršajnoj domeni, kaznena bi po mom mišljenju bila pogibeljna. U svakom slučaju SOA-u ne treba lagati, jer im je posao da saznaju sve što su te pitali da im sam odgovoriš. Pogotovo kada se radi o banalnim stvarima koje niti ne možeš sakriti. Sukladno zakonu o sigurnosnim provjerama, imaju pravo uvida u sve zbirke koje se vode kod nadležnih tijela, tako da je po mom nekom logičnom sudu vjerojatno to prvi potez koji naprave. Provjere te u evidencijama, kaznenoj i prekršajnoj. Mislim da je to temelj i da tek nakon takvih temeljnih provjera idu dalje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve i da sazna, u poslovima u javnoj službi kada ste se već zaposlili, prekršajna prijava nije nikakav krimen. Općenito, po zakonu o državnim službenicima, prekršajna prijava se uopće ne spominje, znam samo da se traži pri zapošljavanju izvadak iz prekršajne evidencije npr. za poslove odgajatelja i sl, međutim mislim da je tamo zaprijeka vezana uz nasilne prekršaje prema djeci, obitelji (govorim napamet).

Međutim, institucija u kojoj radite sve i da sazna da je izrečena prekršajna presuda ne bi trebalo biti nikakvih problema. To ima svoj pogibeljni element jedino za funkcije na koje se imenuje po političkom ključu, odnosno slikovito rečeno, pročelnik nekog upravnog odjela bi mogao biti sankcioniran ako se sazna (pogotovo u javnosti) da je prekršajno osuđen za djelo iz domena droge, nasilja i sl. ( ne bi bilo primjereno da je npr pročelnik za školstvo "pao" sa drogom ), dok to ne vrijedi za ostale niže rangirane službenike.

Cijeli niz ljudi je prekršajno osuđivan pa ostao na poslu. Ima takvih primjera i u policiji, a kamoli za dalje. Tamo eventualno prođu neki stegovni sud, ako nije pretežak prekršaj. Drot sigurno zna praktične primjere, a znam i ja. Ni za policajce nekad nije razlog za otkaz nasilni prekršaj. Bilo je slučajeva, čak i onih koji su dospili do javnosti i prođu lakšim sankcijama. Da ne govorim za ove koji ne dođu do internet portala. Sve ovisi gdje radite i kakva pravila ima ta služba.

Zakon o državnim službenicima ne poznaje sankcije po pitanju prekršaja, a isti je relevantan za javne službe i državne službe. 

Još jednom kažem, ovisi gdje radite, postoji mogućnost dodatnog zakona koji detaljnije normira određene situacije, kao što je npr. zakon o policiji koji vrijedi za policajce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija