Jump to content

Prava nakon 30 godina zajedničkog života


Ana Anić

Preporučene objave

Poštovani,

molim za pomoć i pravni savjet. Situacija je sljedeća:

gospodin X se oženio prije 35 godina za ženu koja je imala svoj stan (iz prvog braka)

Gospodin je imao svoj stan, zemljište na moru, auto i visoka primanja. Znatno veća od svoje supruge.( od prilike omjer 1:5). Btw bavio se znanstvenim radom.

Svoju imovinu je prodao (prema dogovoru sa suprugom), a ostali su živjeti u njenom stanu.

Gospodin X je sada već u poznim godinama, 88 god. i supruga ga je smjestila u neadekvatan Dom za starije, te mu ne dopušta dolaske u stan.

Nema novaca ni za cigarete (ima mirovinu cca 9.500 kn). Dom je 3.200,00. Supruga raspolaže sa svim. Dođe ga pogledati, sa ponekom sitnicom. Ponekad nešto mu opere, i to je to.

Gospodin nije baš u stanju za rasprave, svađe, suđenja, nasilne ulaske u stan i sl. ali bi jako želio biti u stanu barem za blagdane, vikende i sl., ali to nije moguće. I kako on kaže "volio bi umrijeti u svom stanu", ali to nije njegov stan. Glasi na suprugu...

Ako već ne može u stan, tražio je neke svoje stvari, ali ni to nije dobio.

Obadvoje imaju po jedno dijete iz prvog braka. Gospodin sa svojim sinom nije imao neki odnos. Sin nije dolazio u njihov stan.

Viđali su se uglavnom u restoranu, kafiću i sl., dok je kćerka od gospođe bilo sastavni dio obitelji,  i gospodin ih je smatrao svojom pravom i jedinom obitelji. Sve što je imao dao je njima.

Sin je sada nezadovoljan stanjem i odnosom prema svom ocu (bez obzira na sve) ali, što može napraviti da se ocu poboljša stanje na osnovu njegove mirovine?

Svi očekuju da on nešto poduzme, ali što? Može ga primiti k sebi, bez mirovine. To je jedino jasno nama laicima.

Koja su prava gospodina X u pogledu stana? Da li ima pravo na stan bez suđenja?

Kako on može doći do svoje mirovine? 

Da li se gospodina može premjestiti npr. u bolji smještaj i zahtijevati da se to plati od njegove mirovine? 

Da li se mogu obavijesti, angažirati neke institucije koje bi štitile gospodinova prava? U kratkim rokovima, obzirom na godine..

Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru!

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče predmetnog stana, po Vašim navodima, stan je stečen prije zasnivanja zajedničkog života njega i supruge, dakle stekla ga je supruga prije zasnivanja braka i bračne zajednice sa njim, pa bi isti, primjenom odrednica Obiteljskog zakona, pripadao njoj kao njezino osobno vkasništvo (osobna imovina koju je ona unijela u brak i bračnu zajednicu),

Nadalje, sve što je on, kako navodite, prodao od vlastite imovine i potrošio za vrijeme trajanje bračne zajednice, tretira se da je zajednički trošeno za zajedničke potrebe za vrijeme trajanja bračne zajednice, dok je supruga na drugi način (spremanjem, pranjem, peglanjem idr.), ulagala u bračnu zajednicu i podmirivanja zajedničkih potreba, a k tome je još i radila, tako da nije bitno ko je koliko i u što ulagao, bračna stečevina, ako bi postojala, dijelila bi se na jednake djelove, u protivnom, ako nema bračne stečevine, nema se niti što dijeliti..

Nadalje, sve što je on, kako navodite, davao ženinoj kćeri iz prvog braka, davao je dragovoljno, e sada tu jedna stvar nije jasna, zbog čega je vlastitog sina "otpisao' i, kako navodite, prihvatio ženinu kćer iz prvog braka kao svoju, dapače, to je jako lijepo, ali je očito postojao neki razlog zbog kojeg je "okrenuo leđa" vlastitom sinu u koji ja ne želim ulaziti..

No, bez obzira na sve navedeno, on ima pravo na dostojan i dostojanstven život i, mišljenja sam, da bi bilo dobro uključiti nadležni CZSS, pa i druge nadležne institucije, jer bi se moglo raditi o prekršaju ekonomskog nasilja u obitelji..

Ako griješim, molim da me se ispravi, ali sam mišljenje da se ipak radi o zlostavljanju u obitelji i da bi, žurno, trebalo izvjestiti nadležne institucije (CZSS, policiju idr.), kako bi se pomoglo čovjeku i osiguralo mu se pravo na dostojan i dostojanstveni život..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala na Vašem odgovoru! 

Nema poseban razlog za "okretanje leđa" sinu. Jednostavno su se udaljili. Njegov sin je živio vani sa njegovom mamom. Vratio se kao odrastao čovjek, oženio, izgradio svoj život, i druženja su bila kao poznanici, prijatelji. Uglavnom, sin ne treba ništa od gospodina, i to nije problem. Ali za sve što je Gospodin dao svojoj "obitelji" trebao bi imati obitelj koja brine za njega, ali to nema. Sada je to sin...

Sin ga jako voli, ali njegova žena naravno da je u obitelj uključila svoje dijete, dok on svoje nije mogao a kasnije, ne znam. Njegova žena nije dozvoljavala "obiteljska" okupljanja za njegovog sina, jer je to njen stan, a gospodin je na to pristao ili morao pristati radi mira u kući.

Dolazio je gospodin kod sina, ali sam.. Svi ti odnosi nisu stvarali nikome probleme dok gospodin nije završio u domu, po mišljenju većine iz njegove okoline, a da nije tako trebalo biti. Gospodin kada je završio u domu, okreće se sinu i traži pomoć. Nije problem da mu sin pomogne, uzme ga k sebi, pomaže mu na dnevnoj bazi, kupi što treba, da nešto novaca, ali uz pristojnu  mirovinu za HR prilike to ne bi tako trebalo biti. Može i morao bi imati više od onog što je pošteno zaradio. Tražiti i od sina je teško i na neki način ponižavajuće...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, zaista teška situacija za čovjeka..

Kažem, jedina mogućnost koju vidim je podnošenje prijave za ekonomsko nasilje (zlostavljannje) u obitelji i, možda, potpisivanje Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju u kojem slučaju se sva njegova imovina, odmah po potpisivanju takvog ugovora, prenosi na pružatelja (davatelja) uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je mirovina 9500kn a dom 3200..gdje je razlika? I zasto gospodin sam ne raspolaze tom razlikom ili ne opunomoci sina da on bude taj koji podize mirovinu..placa dom..a od ostatka financira ostale potrebe gospodina..

Cini mi se da bi gospodin morao uzeti bar neke konce svog zivota u svoje ruke..ali ako on to ne zeli, ne vidim moguc neki pozitivni pomak..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , verona2 je napisao:

Ako je mirovina 9500kn a dom 3200..gdje je razlika? I zasto gospodin sam ne raspolaze tom razlikom ili ne opunomoci sina da on bude taj koji podize mirovinu..placa dom..a od ostatka financira ostale potrebe gospodina..

Očito da je već opunomoćio suprugu...

Kažem, osobno, vidim jedinu mogućnost da sin podnese prijavu protiv njegove supruge radi nasilja u obitelji iz čl. 10. st. 5. i 6. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kako bi se već jednom "stalo na kraj" takvom ponašanju supruge, a g-dinu omogućio normalan život dok još nije kasno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

da li bi prijavljivanje radi nasilja dalo neki rezultat, obzirom da je gospodin smješten u dom?

Da li bi se to smatralo ipak nekom brigom za osobu, bez obzira što znamo da bi gospodin mogao imati puno bolje uvjete na osnovu svoje mirovine? Gospodin X nije u stanju boriti se za svoja prava. Slabo je pokretan, iako može hodati. Prisutna je i demencija, tako da sin ne može doznati da li je i što potpisao? Ne želi uopće razgovarati o svom odnosu sa suprugom.

Sve što je vidljivo to je da je nezadovoljan, nesretan u domu u kojem se nalazi (sa razlogom), ne raspolaže svojom mirovinom, nema pristup u stan u kojem je živio 35 god., i oženjen je...

Da li osoba u braku ima pravo potpisati sa nekim ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za mirovinu? Jer po svemu, gospodin ne posjeduje drugo. Da li ima pravo na cijeli iznos svoje mirovine? Prima dvije mirovine. Jednu iz HR, drugu iz inozemstva, jer je tamo radio. Supruga je izjavila da ona ima pravo na tu INO mirovinu, jer se eto i "ona žrtvovala i bila sa njim vani dok je radio". Kako sam rekla gospodin se bavio znanstvenim radom, i imao velika primanja. 

Da li to supruga može osporiti?

Da li to može biti pravna osoba? Npr. da li bi gospodin mogao dati svoju mirovinu nekom adekvatnom privatnom domu, gdje bi imao primjerenu skrb, bez suglasnosti supruge? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija