Jump to content

suvlasništvo nekretnine, (ne)etažiranje i popravak krova


audrey3

Preporučene objave

Pozdrav svima! 

Situacija koja me muči je oko popravka krova i općenito ulaganja u kuću. Naime, vlasnica sam polovice kuće, odnosno stana koji čini kat jednokatnice. U prizemlju su dva stana i dva vlasnika. Imamo i mali zajednički podrum podijeljen na tri spremišta. 

Nikako nije moguć dogovor oko etažiranja, netko od suvlasnika uvijek ima prigovor na predloženi elaborat. Kako sam ja na katu, iznad mene je krov, nema tavana, a taj krov curi i treba ga popravljati.  Znam da bi krov trebao biti zajednički dio, ali budući da nema elaborata, susjedi ne žele sudjelovati u troškovima popravka. Ne bi sudjelovali ni inače jer kažu da njima ne curi, ali bi ih nekako mogla natjerati, ovako ne mogu. Preboljela sam taj dio da ću sama platiti novi krov, želim to riješiti i ne ulaziti u sukobe, no ono što me muči je da će me ostali suvlasnici optužiti da sama radim nešto na kući bez njihovog dopuštenja. Je li to moguće ili imam pravo popraviti krov ili drugi zajednički dio i bez njihovog pristanka?

Također, ukoliko se zaista nakon godina mučenja ne uspijemo dogovoriti oko etažiranja, koje druge mogućnosti imam za razvrgnuće suvlasništva? Je li postupak pred sudom jedina varijanta? U kuću su potrebna i druga ulaganja, npr. fasada, moram to riješiti kako god uspijem. 

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan od vaših problema je taj što nekretnine sa tri ili manje stanova ne moraju imati upravitelja pa se tako ne možete obratiti njemu kao nekome tko bi taj problem rješavao umjesto vas.

U ovom slučaju popravka krova Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određuje poslove  i način redovite uprave u čl.40.

No ukoliko to nije moguće a baš vam se ne ide u vanparnični postupak moguće je postupiti prema čl.39,

(1) Svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno s ostalim suvlasnicima.

(2) Kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga.

Zakon o obveznim odnosima čl.1121

Obavljanju tuđeg posla bez naloga ili ovlaštenja može se pristupiti samo ako posao ne trpi odgađanje te predstoji šteta ili propuštanje očite koristi.

 

Sa fasadom je drugačija situacija jer spada u izvanredne poslove (poboljšice) te bez dogovora oko etažiranja preostaje vam jedino razvrgnuće. A ono je uglavnom jako nepovoljno za sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija