Jump to content

Pripadak posebnom dijelu nekretnine


zamečanin

Preporučene objave

Vlasnik sam stana u zgradi sa 4 stana. U rješenju o povezivanju knjige položenih ugovora  vodi se -dvosobni stan br.8 nalazi se na prvom katu ,koji se sastoji od dvije sobe,

kuhinje,kupaonice,hodnika,loggie i drvarnice,u ukupnoj površini od 49.13m2.Od poduzeća od kojega je stan kupljen od strane mojeg roditelja zatražio sam ispravak ugovora.

Naime,drvarnica se nalazi u suterenu zgrade,a stan je na prvom katu i on sam ima 49.13m2.Sada u vlasničkom listu stoji nakon pripadajućih prostoria u ukupnoj površini od 49.13m2 i 

drvarnica.U ovom slučaju drvarnica je sporedni dio koji pripada vlasniku stana.Svaki stanar ima dvije prostorije koje  koristi dugi niz godina i neovisne su od prostorija drugih stanara.

Napominjem da su si stanari međusobno i dobrovoljno podjelili drvarnice prema smještaju prije 50god.Tu situaciju su nasljedila njihova djeca.

Ja bih htio da uz moj posebni dio budu  upisane  i drvarnice kao poseban  dio.Osim etažiranja dali postoji neki drugi način ostvarivanja prava na određeno vlasništvo.

Ja mislim da mi nismo suvlasnici drvarnica u ovom slučaju iako nigdje ne piše koja je čija.Molim vas pomoć oko rješenja ovog problema.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , zamečanin je napisao:

Osim etažiranja dali postoji neki drugi način ostvarivanja prava na određeno vlasništvo.

Postupak povezivanja ZK i KPU i je etažiranje, samo na jednostavniji način. Čim se upisuju posebni dijelovi nekretnine riječ je o etažiranju.

 

prije 3 sati , zamečanin je napisao:

Molim vas pomoć oko rješenja ovog problema.

Moguće je da upravitelj u potvrdi iz čl.5 Pravilnika o povezivanju ZK i KPU (ako nije priložen MV ugovor) nije drvarnice označio kao pripadak određenom posebnom dijelu nekretnine pa je ZK odjel donio takovo rješenje.

Kako na rješenje o povezivanju koje donosi ZK sud nema posebnog pravnog lijeka (žalbe), možete podnijeti prigovor prema čl.188 Zakona o zemljišnim knjigama, znaći podnosite prigovor ZK sudu da bi određeni upis trebalo izmijeniti tj., da se posebni dio sastoji od dvije sobe, kuhinje, kupaonice, hodnika i loggie u ukupnoj površini od 49.13 m2, te sporenog dijela u suterenu građevine koji se sastoji od drvarnice u površini od xy m2. No, isti članak zahtjeva da prigovor (i prijave) moraju biti utemeljene na javnim ili privatnim ispravama pa bi valjalo to probati riješiti s upraviteljem ili MV ugovorom, jer iako ZK sud po prigovoru postupa prema odredbama čl.194-195 ZZK, moguće je i da bi ga odbio. Rok za prigovor je 30 dana od dana kada je upravitelj primio rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Pripadak posebnom dijelu nekretnine

Hvala na brzom odgovoru.

26.03.2012.god. podnesen je zahtjev za povezivanje knjiga položenih ugovora.

13.05 2015.god. doneseno je rješenje, na temelju priloženih isprava i provedenih dokaza na raspravi održanoj 27 12.2012.god, za upis posebnih dijelova zgrade

uz uknjižbu prava vlasništva za korist dosadašnjih vlasnika.Doslovce ću prepisati :

>8. ETAŽA:0/0

>1.Dvosobni stan br.8 na prvom katu,ulica M.B. koji se sastoji od dvije sobe,kuhinje kupaonice,hodnika,loggie i drvarnice ,u ukupnoj površini od 49.13m2.

Kako ovdje piše da u posebni dio spada i drvarnica ,to bi značilo da smo mi vlasnici pojedinih prostora u suterenu zgrade gdje su one i smještene.

Dali bi bilo dovoljno da kod bilježnika ovjerimo potpsanu izjavu od svakog stanara da se slažemo dosadašnjim stanjem i da drvarnice označimo brojem koji ima svaki stan.(stanu br.8 pripada drvarnica br.8) Kako kvadraturu tih prostora nećemo moći upisati u vlasnićki list najvjerojatnije nam predstoji još jedno etažiranje zgrade.

Sada se otvara novo pitanje, šta ako netko promjeni mišljenje i neželi potpisati etažni elaborat. Dali on ima pravo tražiti da se promjeni ono što je bilo dobro 50god. 

 

Ja u to vrijeme nisam bio upoznat sa ovim predmetom.Vlasnik sam postao nakon smrti roditelja nešto kasnije tako da pravni ljek koji sud propisuje više ne važi.

Mislim da su na raspravu morali pozvati i stanare koji bi upozorili na nepravilnosti .

LP. ZAMEĆANIN

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, zamečanin je napisao:

Dali bi bilo dovoljno da kod bilježnika ovjerimo potpsanu izjavu od svakog stanara da se slažemo dosadašnjim stanjem i da drvarnice označimo brojem koji ima svaki stan.(stanu br.8 pripada drvarnica br.8)

U smislu MU (međuvlasničkog ugovora) kojim bi se odredilo što tko koristi točno, da.

, zamečanin je napisao:

Kako kvadraturu tih prostora nećemo moći upisati u vlasnićki list najvjerojatnije nam predstoji još jedno etažiranje zgrade

Da, te novi trošak za koji ne vjerujem da će pristati svi suvlasnici, posebno ako nemate zajedničku pričuvu iz koje bi se to eventualno moglo financirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija